Η συζήτηση που εξασφάλισε «tomanifesto» με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως ήταν φυσικό, ξεκίνησε με το μείζον θέμα της Κιβωτού, που συγκλονίζει το πανελλήνιο, και η Μαρία Συρεγγέλα έχει να μας πει πολλά. «Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και το θάρρος να προχωρήσει αποφασιστικά και να συγκρουστεί με νοοτροπίες. Θέλουμε όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε περιβάλλον φροντίδας και ασφάλειας και αγωνιζόμαστε καθημερινά για να βάλουμε τέλος στη βία και στην κακοποίηση»· ξεδιπλώνει τους στόχους και τις προθέσεις με το Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών, ενώ δεν παραλείπει να μας μιλήσει για το panic button: «Μπορούμε να προλάβουμε την επόμενη γυναικοκτονία και να προσφέρουμε στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία».
Στην Ντόρα Κουτροκόη
Κυρία υφυπουργέ, παρακολουθούμε τις εξελίξεις με την Κιβωτό του Κόσμου και θέλω να σας ρωτήσω αν πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ληφθεί επιπλέον μέριμνα και για τις υπόλοιπες δομές που λειτουργούν στη χώρα.
Η θέση και οι πολιτικές της κυβέρνησης απέναντι σε φαινόμενα κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών είναι ξεκάθαρη: δείχνουμε μηδενική ανοχή σε περιστατικά παιδικής κακοποίησης και κάνουμε τα πάντα για την πρόληψη και εξάλειψη τέτοιων φαινομένων. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση για πρώτη φορά όρισε αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας. Να τονίσουμε ότι οι συγκεκριμένες δομές παρέμεναν για χρόνια αρρύθμιστες, χωρίς προδιαγραφές και κανόνες λειτουργίας. Παράλληλα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών παιδικής κακοποίησης, θεσπίστηκε η υποχρέωση υποβολής ποινικού μητρώου για κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να εργαστεί σε δομή παιδικής προστασίας. Για να προσληφθεί κάποιος θα πρέπει να μην έχει καταδικαστεί ή να μην του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδικήματα, που τον καθιστούν ακατάλληλο για οποιαδήποτε εργασία σε χώρο με παιδιά. Επίσης, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε στην αναμόρφωση του πλαισίου των κυρώσεων σε περίπτωση λειτουργίας δομών χωρίς άδεια και σε περίπτωση παραβάσεων που δεν εξασφαλίζουν ανεκτό επίπεδο φιλοξενίας των ωφελουμένων. Οπως καταλαβαίνετε, η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και το θάρρος να προχωρήσει αποφασιστικά και να συγκρουστεί με νοοτροπίες. Θέλουμε όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε περιβάλλον φροντίδας και ασφάλειας και αγωνιζόμαστε καθημερινά για να βάλουμε τέλος στη βία και στην κακοποίηση.
Η κυβέρνηση εκπόνησε πρόσφατα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση. Τι προβλέπει το συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης;
Με το συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης γίνονται παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης: κοινωνικές υπηρεσίες, εκπαίδευση, Δικαιοσύνη, Αστυνομία και Υγεία. Αναδιοργανώνεται ο τρόπος αντίδρασης όλων των υπηρεσιών απέναντι σ’ ένα κρούσμα, δημιουργώντας διαδικασίες και προϋποθέσεις προστασίας των παιδιών στην πράξη. Κατάλληλες υπηρεσίες, πρωτόκολλα λειτουργίας και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, συνεκτικό νομικό πλαίσιο και ενίσχυση της εφαρμογής του. Διευκολύνουμε τις καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, ενώ όποιος έρχεται πλέον σε συστηματική επαφή με ανηλίκους, όπως προανέφερα, θα πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο, αλλά θα πρέπει και να εκπαιδεύεται ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζει σημάδια πιθανής κακοποίησης στα παιδιά και να προχωρεί αμέσως στις κατάλληλες ενέργειες. Με τις πολιτικές μας προλαμβάνουμε περιστατικά κακοποίησης, ευαισθητοποιούμε τους πολίτες και συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση φαινομένων βίας και εκμετάλλευσης παιδιών.
H πολιτεία πρέπει να προχωρήσει στην αποϊδρυματοποίηση και στην περαιτέρω διευκόλυνση της αναδοχής και της υιοθεσίας παιδιών;
Η σημερινή κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε σημαντικές αλλαγές στο θέμα των υιοθεσιών και των αναδοχών γιατί δεν θέλουμε τα παιδιά να μένουν για πάντα σε ιδρύματα. Θέλουμε να μεγαλώνουν σε μία οικογένεια που τα αγαπά, τα φροντίζει και τα προστατεύει. Βασικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που βρίσκονται σε δομές. Για τον σκοπό αυτόν ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας μέσα από την απλούστευση των διαδικασιών. Και ήδη το 40% των παιδιών που διαβιούσαν το 2019 σε ιδρύματα –δηλαδή πάνω από 1.000 παιδιά– είναι σήμερα στις κατάλληλες γι’ αυτά οικογένειες. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει αίτηση μέχρι την ένταξή του στο Εθνικό Μητρώο υποψήφιων γονέων, στη διεύρυνση των ηλικιακών ορίων για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι καθώς και στη θέσπιση του επιδόματος αναδοχής.
Πιστεύετε ότι τα θύματα βίας αισθάνονται τώρα μεγαλύτερη ασφάλεια και βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν;
Η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Οι γυναίκες σπάνε την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής και καταγγέλλουν περιστατικά βίας που έχουν βιώσει. Σ’ αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι η κοινωνία ωρίμασε και άρχισε πλέον να κάνει βήματα εμπρός. Αγκαλιάζει τις γυναίκες-θύματα βίας, τις ενθαρρύνει να μιλάνε αλλά και να ζητάνε βοήθεια. Ολοι και όλες είμαστε στο πλευρό των γυναικών, ενώ δίπλα τους είναι και το επιστημονικό προσωπικό του Δικτύου Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ που τους προσφέρει δωρεάν ψυχολογική, εργασιακή στήριξη και νομική συμβουλευτική και τις βοηθά να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους.
Πότε ξεκινάει η χρήση του panic button και πώς θα λειτουργεί;
Το panic button θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία, κάνοντας ένα ακόμη μεγάλο βήμα στο θέμα της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών. Με τη βοήθεια της έξυπνης τεχνολογίας δημιουργήσαμε μια εφαρμογή που επιτρέπει στη γυναίκα που κινδυνεύει να ζητεί άμεσα βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της. Η Αστυνομία θα λαμβάνει το μήνυμα και θα επεμβαίνει άμεσα για την απομάκρυνσή της και την προστασία της. Η εφαρμογή, σε πρώτη φάση, θα χορηγηθεί σε γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας που απευθύνονται στα αστυνομικά τμήματα ή εξυπηρετούνται στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου μας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στόχος μας είναι στην επόμενη φάση το panic button να είναι διαθέσιμο σε όλη τη χώρα και να έχουν πρόσβαση σ’ αυτό κι άλλες γυναίκες κι άλλοι συμπολίτες μας. Με το panic button μπορούμε να προλάβουμε την επόμενη γυναικοκτονία και να προσφέρουμε στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία.