προεκλογική περίοδος (η)

  1. λογοτεχνικό είδος φαντασίας «φυσικά και μ’ αρέσει η Ιστορία, αλλά αυτό που πραγματικά με ξεκουράζει είναι να διαβάζω βιβλία προεκλογικής περιόδου»
  2. παραμύθι «παππού, παππού, θα μας πεις μια προεκλογική περίοδο;»
  3. υποσχέσεις που δεν τηρούνται «μου υποσχέθηκε πολλά πριν παντρευτούμε, αλλά τελικά όλα ήταν προεκλογική περίοδος»
  4. αυτό του οποίου η διάρκεια είναι αχρείαστα μεγάλη «δεν αντέχω τις ταινίες που είναι προεκλογική περίοδος και κρατούν δυόμισι και τρεις ώρες»

 

Κολλημένοι με το «θα»…

Από όλα τα εκνευριστικά χαρακτηριστικά της προεκλογικής περιόδου το πιο εκνευριστικό είναι, νομίζω, η διάρκειά της. Γιατί δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να υποστούμε την καθημερινή επανάληψη υποσχέσεων που θα μείνουν ανεκπλήρωτες, υπερβολών, λαϊκισμού, ντροπιαστικών προσπαθειών των πολιτικών να φανούν μοντέρνοι/σε φόρμα/λαϊκοί (εντάξει, αυτό είναι και κάπως αστείο) για έναν ολόκληρο μήνα.

Στην εποχή της υπερπληροφόρησης και της υπερέκθεσης όσοι ενδιαφέρονται γνωρίζουν ήδη τα πάντα για τα κόμματα, τα στελέχη τους και τις θέσεις τους πολύ πριν προκηρυχθούν οι εκλογές και για όσους δεν ενδιαφέρονται αρκούν λίγα 24ωρα ενημερωτικού και διαφημιστικού βομβαρδισμού.

Η σχετική νομοθεσία όμως έχει μείνει στον 20ό αιώνα (στον οποίο η μετάδοση μηνυμάτων δεν ήταν διαρκής, δεν ήταν από πολλές πηγές και απαιτούσε χρόνο) κι έτσι επί έναν μήνα θα ακούμε ακριβώς τα ίδια πράγματα σε μια λούπα που μετά την πρώτη εβδομάδα απλώς θα κουράζει.

 

Κάνει τη διαφορά

Η υπόθεση του συντρόφου Γεωργούλη έφερε στην επιφάνεια και το θέμα της επιλογής των υποψηφίων και για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε πόσο αστείο είναι να επιλέγονται άνθρωποι με κριτήριο την αναγνωρισιμότητά τους.

Ευτυχώς και εδώ το ΠΑΣΟΚ κάνει τη διαφορά και προτάσσει τη σοβαρότητα με υποψηφίους τους Σαργκάνη, Σκουντή και τον γιο του Λαμπράκη.

 

Από την πόλη έρχομαι και στο χωριό ψηφίζω!

Οι μόνοι υποψήφιοι που πραγματικά χρειάζονται τη μεγάλη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων είναι όσοι δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιοι ιν δε φερστ πλέις: οι κάτοικοι πρωτευούσης που αποφασίζουν ότι θέλουν να εκπροσωπήσουν τους κατοίκους του νησιού ή της πόλης της καταγωγής τους και οι οποίοι όσο να ’ναι θέλουν κάποιο χρόνο να μάθουν να παριστάνουν ότι ξέρουν τι συμβαίνει σε μέρη για τα οποία το μόνο που γνωρίζουν είναι το αν είναι καλοί προορισμοί διακοπών.

 

Αποκλειστικότητα

Με μεγάλα πρόστιμα και αποφάσεις για κατεδαφίσεις (μένει να δούμε τι θα εισπραχθεί και τι θα κατεδαφιστεί) συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι «η Μύκονος δεν είναι ένα ξεχωριστό κράτος» και ορθώς.

Το προνόμιο αυτό ήταν, είναι και θα παραμείνει αποκλειστικότητα της λεβεντογέννας Κρήτης.