Με μία ομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έκλεισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ την εκδήλωση με θέμα «Ο δρόμος προς την Ανάκαμψη», η οποία συνδιοργανώθηκε από το ίδιο το ΕΛΚ και τη Νέα Δημοκρατία και πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, στην Αθήνα.

Μάλιστα, ο κ. Βέμπερ ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας και λίγο ελληνικά -«συνεχίζουμε»- για να δώσει έμφαση στα λόγια του: «ΕΛΚ και ΝΔ συνεχίζουμε δυνατά». Ακόμα, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για διάφορα οικονομικά στοιχεία, όπως αυτό της μείωσης της ανεργίας και της αύξησης των επενδύσεων.

«Κυριάκο, η Ελλάδα πέτυχε ένα αληθινό οικονομικό θαύμα υπό την ηγεσία σου»

Σε μία αποστροφή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΕΛΚ απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του είπε: «Κυριάκο, η Ελλάδα πέτυχε ένα αληθινό οικονομικό θαύμα υπό την ηγεσία σου».

Τη σημαντική συμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού εξήρε και η Μαρία Συρεγγέλα, βουλευτής Δυτικής Αθήνας της ΝΔ και γραμματέας του κόμματος: «Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε πολλά προβλήματα και δυσκολίες. Το σχέδιο ανάκαμψης ξεκίνησε με 800 δισ. Καθοριστική ήταν η συμβολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε το θέμα του ευρωπαϊκού δανεισμού». Πρόσθεσε, επίσης: «Το σχέδιο αυτό είναι σημαντικό εργαλείο για όλα τα κράτη - μέλη. Επίσης σημαντικός είναι και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι «έχουμε μια μοναδική ευκαιρία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για να πάμε τη χώρα παραπέρα. Οι πόροι του Ταμείου μπορούν να ωφελήσουν και την τελευταία γωνιά της Ελλάδας. Πρέπει να καταγράψουμε τις αρμοδιότητες του καθενός. Και όλοι μαζί να συμφωνήσουμε σχετικά με το ποια είναι η βέλτιστη κατανομή αρμοδιοτήτων για να γίνουν όλα τα έργα. Ακόμα, η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχουν υγιή κίνητρα και μόνο ένας στόχος: Το πώς θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή του πολίτη. Είμαστε αρωγοί στο σημαντικό έργο που επιτελεί η τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο υπουργός Επικρατείας Άρης Σκέρτσος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το βασικότερο είναι πως για να πάρεις χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υλοποιήσεις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για να κάνει πιο παραγωγική την οικονομία και πιο αποδοτικό το κράτος. Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρέπει να κάνεις μόνο επενδύσεις, αλλά και μεταρρυθμίσεις, γιατί έτσι αυξάνεται η οικονομική αποτελεσματικότητα των πόρων που διατίθενται. Από τότε που έγινε η Ελλάδα μέλος της ΕΕ, έπεσαν δεκάδες εκατομμύρια. Παρ' όλα αυτά, όμως, παρέμενε για χρόνια σε πολύ χαμηλή θέση ως προς τους δείκτες οικονομικής σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη και σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Έλειπε η σωστή διακυβέρνηση των προγραμμάτων αυτών, η μέτρηση των αποτελεσμάτων και ένα πολιτικό και οικονομικό όραμα, το οποίο αποκαταστήσαμε από το 2019. Είπαμε, ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια πιο εξαγωγική οικονομία, με καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον και δημοσιονομική υπευθυνότητα. Να μην παράγουμε χρέη, αλλά πλεονάσματα και να κάνουμε μια υπεύθυνη και σωστή δημοσιονομική διαχείριση, να ακολουθήσουμε την πράσινη μετάβαση και να ενσωματώσουμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όλα αυτά αποτυπώθηκαν στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης».

Τέλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτήρισε κομβικό το ρόλο των περιφερειών και των δήμων, ενώ τόνισε, μεταξύ άλλων: «Όταν ξεκίνησε το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έβαλαν περιφέρειες και δήμους στο ίδιο τραπέζι, αλλά τους άφησαν απ' έξω. Εδώ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ομάδα που τον περιβάλλει, αποφάσισε σωστά να βάλει τις περιφέρειες και τους δήμους σε αυτή την προσπάθεια».