Η χαλάρωση των κατοίκων της Μαλεσίνας, ο συνωστισμός στα καφενεία, αλλά και ένας γάμος φαίνεται να προκάλεσαν την έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων στο χωριό της Φθιώτιδας, σύμφωνα με κατοίκους. Μέχρι σήμερα, 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον θανατηφόρο ιό, ενώ τουλάχιστον 56 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Λαμίας και του Βόλου.
Ο επίμαχος γάμος πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουάριου. Δύο νέοι από την Αθήνα, αποφάσισαν να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου στη Μαλεσίνα, από όπου κατάγεται η νύφη. Τότε η περιοχή είχε χαρακτηριστεί υγειονομικά ως «κίτρινη» και στις εκκλησίες επιτρεπόταν ένα άτομο ανά 25 τ.μ. Ωστόσο, σε αυτόν τον γάμο, τα άτομα που βρίσκονταν εκτός του ναού ξεπέρασαν τα 200.
«Ηταν ένας απλός γάμος»
Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η Realnews, εκτός από το ζευγάρι, φαίνονται αρκετά άτομα έξω από τον ναό, ενώ ελάχιστα φορούν μάσκα. Πρόκειται για συγχωριανούς της νύφης, που βρέθηκαν εκεί από περιέργεια, δηλώνει η μητέρα της νύφης η οποία ζει στην περιοχή και ασχολείται μετά κοινά. «Τα παιδιά αποφάσισαν να παντρευτούν και ο γάμος έγινε μέσα σε μία εβδομάδα. Ρωτήσαμε τους ιερείς και πήραμε „ άδεια. Ηταν ένας απλός γάμος. Μπήκαμε μέσα στην εκκλησία, μέτρησαν οι ιερείς τα άτομα και έκλεισαν τις πόρτες. Οταν γίνεται ένα γάμος στο χωριό, κάποιοι που δεν τους έχεις καλέσει θέλουν να δουν τη νύφη την ώρα που μπαίνει στην εκκλησία. Τι έπρεπε να κάνουμε εμείς γι’ αυτό; Εγινε το μυστήριο και τα παιδιά έφυγαν απευθείας για την Αθήνα, ούτε τραπέζι δεν κάναμε. Δεν ευθύνεται ο γάμος μας».
Νόσησε ο θείος της νύφης
Ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά αν και κατά πόσο ο συγκεκριμένος γάμος ευθύνεται για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων. Πάντως, μεταξύ αυτών που νόσησαν ήταν και ο θείος της νύφης. Την επόμενη ημέρα εμφάνισε συμπτώματα και βρέθηκε θετικός. Η αδελφή του και μητέρα της νύφης υποστηρίζει ότι ενδεχομένως να είχε κολλήσει τις προηγούμενες ημέρες. «Ο αδελφός μου νόσησε, όμως δεν κόλλησε στον γάμο. Δουλεύει σε εργοστάσιο. Είχε νοσήσει νωρίτερα, αλλά δεν το ήξερε. Εμφάνισε συμπτώματα την επομένη του γάμου, έκανε το τεστ και ήταν θετικός. Είναι δυνατόν να κόλλησε στον γάμο και να εμφάνισε συμπτώματα την επόμενη ημέρα, όταν οι επιστήμονες λένε πως θέλει δύο εβδομάδες για να φανεί; Θέλουν να τα ρίξουν όλα στον γάμο. Υπήρχαν, όμως πολλές εστίες. Τη μια ήμερα έγινε ο γάμος και την επομένη μπαινόβγαιναν τα ασθενοφόρα στο χωριό. Είναι δυνατόν να ευθύνεται ο γάμος γι’ αυτό,», αναρωτιέται η μητέρα της νύφης χαρακτηρίζοντας «ανεξήγητο αυτό το πράγμα που έγινε στο χωριό». Στο νοσοκομείο με κορωνοϊό νοσηλεύεται και ο πρόεδρος της κοινότητας, ο οποίος υποστηρίζει ότι νόσησε πριν από τον γάμο και, δίχως να το γνωρίζει, βρέθηκε εκείνη την ημέρα έξω από την εκκλησία και παρακολούθησε το μυστήριο από απόσταση.
«Μας έβριζαν»
Θέση για το θέμα πήρε λίγες ημέρες μετά τον γάμο ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών. «Οι ιερείς είχαν επισημάνει εκ των προτέρων, όταν κλείστηκε ο γάμος τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορούν να μπουν με βάση το επιδημιολογικό επίπεδο και τα τετραγωνικά της εκκλησίας που για τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης στη Μαλεσίνα είναι τα 30 άτομα. Μπήκαν μόνο 30 άτομα και μάλιστα οι ιερείς αναγκάστηκαν να κλειδώσουν τις πόρτες και οι άλλοι απ’ έξω έβριζαν. Το ότι μαζεύτηκαν απ’ έξω 200 άτομα δεν ήταν ευθύνη των ιερέων, δεν τους προσκάλεσαν οι ιερείς, ούτε είναι ευθύνη τους η αστυνόμευση των πλατειών», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Συμεών. Η μητέρα της νύφης διαψεύδει ότι υπήρξε αντίδραση με ύβρεις από την πλευρά των ανθρώπων που έμειναν εκτός ναού, υποστηρίζοντας πως «είναι ψέματα αυτά, κανείς δεν έβριζε, ούτε χτυπούσε πόρτες. Είχε πολύ λίγο κόσμο έξω από την εκκλησία. Μάλιστα, επειδή είχε κρύο εκείνη την ημέρα, όταν βγήκαμε, είχαν φύγει όλοι».
Ποδόσφαιρο και αρνητές
Σύμφωνα με μαρτυρίες τρεις ήμερες πριν από τον γάμο, τα καφενεία άνοιξαν και κάτοικοι συνωστίστηκαν για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ολυμπιακός-Αϊντχόφεν που μετέδιδε η συνδρομητική τηλεόραση. Οι ίδιες πηγές τονίζουν στην «Realnews» πως, πριν από τη διασπορά του ιού στη Μαλεσίνα, όποιος κυκλοφορούσε με μάσκα στα καφενεία και στους δρόμους δεχόταν έντονα πειράγματα, στα όρια του bullying), από κάποιους αρνητές: «Υπάρχουν φήμες ότι, εκτός από τα take away, ήταν ανοιχτά και κάποια καφενεία. Πληροφορήθηκα πως υπήρχαν άνθρωποι που πήγαν στα καφενεία και παρακολούθησαν στη συνδρομητική τηλεόραση έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Αν αυτό συνέβη, ήταν σίγουρα πάρα πολύ κακό. Ακόμη, υπήρχαν αρνητές του ιού που το έδειχναν ότι δεν πιστεύουν. Τους έλεγες “φορέστε μάσκα” και σου απαντούσαν “έλα, μωρέ, μια γρίπη είναι”. Οι αρνητές είναι όλων των ηλικιών».
(Πηγή: Realnews)