Σφοδρά πολιτικά «πυρά» εξαπολύει στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, τόσο για τη στάση του στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου, όσο και για το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης. Ταυτόχρονα «σκιαγράφησε» με τον δικό του τρόπο το ισχυρό πολιτικό προφίλ του πρωθυπουργού, στέλνοντας το μήνυμα στους πολιτικούς του αντιπάλους. «Πού να τον χτυπήσω τον Μητσοτάκη, (όταν) έχει το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ε.Ε; Ότι έχει το μεγαλύτερο ρυθμό αποκλιμάκωσης της ανεργίας; Ότι έχει το μεγαλύτερο ρυθμό προσέλκυσης επενδύσεων; Ότι έχει το μεγαλύτερο ρυθμό αποκλιμάκωσης δημοσίου χρέους στον κόσμο; Ότι αυτήν τη στιγμή έχει προσελκύσει όχι απλώς επενδύσεις, αλλά έχει θωρακίσει την άμυνα της χώρας; Ότι έχει αντιμετωπίσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την παράνομη μετανάστευση;»

«Η διαρροή των e-mail δεν εμπλέκει τη Νίκη Κεραμέως»

Σε τηλεοπτική του σ/ξη στον «ΣΚΑΙ» ο Μάκης Βορίδης κλείνει το θέμα με τη διαρροή email και την ανάληψη ευθύνης από την πλευρά της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και από τον Μιχάλη Σταυριανουδάκη, σημειώνοντας ωστόσο τη μεγάλη προσφορά τους στην Ευρωβουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, σημειώνει εμφατικά πως ουδεμία σχέση έχει με το θέμα η Νίκη Κεραμέως.

«Όταν γίνεται κάτι κακό, ο πρωθυπουργός ενεργεί, απονέμει τις ευθύνες, τις επιμερίζει και ζητεί από τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν την ευθύνη, που, εν προκειμένω ανελήφθη», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, αποσυνδέοντας πλήρως την υπόθεση με τη διαρροή των email από την εκλογική διαδικασία και τη επιστολική ψήφο, αλλά και τη Νίκη Κεραμέως από την όποια πολιτική ευθύνη στην υπόθεση. «Σίγουρα δεν έχει σχέση με την κυρία Κεραμέως, υπό την έννοια ότι δεν ήξερε απολύτως τίποτε, η διαδικασία δεν εμπλέκει την κυρία Κεραμέως», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μάκης Βορίδης σχετικά με την υπόθεση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Στον έλεγχο που έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα - παράλληλα με τον έλεγχο από τη δικαιοσύνη και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα -και ο οποίος ολοκληρώθηκε, προέκυψε ο τρόπος με τον οποίον έγινε αυτή η παράδοση των email στην κυρία Ασημακοπούλου. Εκεί ενεπλέκετο ο γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος παρητήθη. Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ανέλαβε την ευθύνη. Ανέλαβε, επίσης, την ευθύνη από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών ο γενικός γραμματέας κ. Σταυριανουδάκης, που και αυτός παρητήθη». Επίσης τόνισε ότι «αυτή η διαρροή στοιχείων δεν έχει σχέση με τον κατάλογο της επιστολικής ψήφου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα δεξιάς πολιτικής σε όλη την Ε.Ε.

Εν όψει των ευρωεκλογών, αφού παρατήρησε ότι δεν εκλέγουμε ευρωβουλευτές αλλά Έλληνες βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατηγόρησε εκείνους τους βουλευτές που ψήφισαν «για να περικοπεί η χρηματοδότηση της Ελλάδος -ψήφισμα για το κράτος δικαίου. Έχει, λοιπόν, σημασία ποιους Έλληνες βουλευτές επιλέγεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφού το χαρακτήρισε «πολιτικά κινητροδοτούμενο», ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Έμμεσος στόχος είναι η Ελλάδα, ο άμεσος στόχος είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί σήμερα η Ελλάδα για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα δεξιάς πολιτικής. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο πετυχημένος κεντροδεξιός πρωθυπουργός σε ολόκληρη την ΕΕ. Είναι ένα παράδειγμα για όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Πρόσθεσε, δε, με έμφαση: «δεν μπορώ να πω τίποτε του Μητσοτάκη. Άρα να παρουσιάσω την Ελλάδα περίπου σαν δικτατορία... Εδώ είναι το πολιτικό ζήτημα: Έλλην ευρωβουλευτής να αμαυρώσω την εικόνα της χώρας μου γιατί πρέπει να υπηρετήσω τον ιδεολογικό και πολιτικό στόχο μου, τον οποίο βάζω πάνω από την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας».

Ταυτόχρονα ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι έχει σημασία «το πώς στηρίζεις τους Έλληνες αγρότες στην Κοινή Αγροτική Πολιτική [...] στο τι θα κάνεις με τα ζητήματα της άμυνας, ανοίγει τεράστια συζήτηση στην Ευρώπη για τους αμυντικούς προϋπολογισμούς. Για το πώς θα υπερασπισθείς την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών και δη των ελληνικών προϊόντων. Είναι πολύ κρίσιμο το ποιοι θα είναι (σ.σ. στο Ευρωκοινοβούλιο) και δεν είναι αδιάφορο».

Ο Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι αλλάζει η κυβερνητική στρατηγική για τη δεύτερη τετραετία: «Ενώ η έμφαση της προηγούμενης τετραετίας ήταν η μείωση της φορολογίας, η έμφαση τώρα είναι η αύξηση του εισοδήματος».

Εκτίμησε, επίσης, ότι «θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα το βράδυ των ευρωεκλογών» και απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης σημείωσε: «Ωραία είναι να πηγαίνεις στα μπλόκα και να λες, "είμαι κοντά σου", αλλά εν συνεχεία να πηγαίνεις και να ψηφίζεις εναντίον τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Κληθείς, δε, να πάρει θέση επί των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι «η γενική εικόνα είναι ότι δεν αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί».

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ... «υπόσχεται» μνημόνιο

Για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρός του, επισήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών προσδιόρισε το κόστος του στα 40 δισεκ. ενώ διευκρίνισε ότι «υπάρχει, πλέον, η νομική δυνατότητα, όποιος λέει ότι δεν είναι 40 δισ., πηγαίνει το πρόγραμμά του στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο και αυτό μας λέει πόσο κάνει».

Υποστήριξε ότι το πρόγραμμα της μείζονος αντιπολίτευσης θα έχει «αβάστακτο» βάρος για την οικονομία. Και, τούτου δοθέντος, «επιστρέφουμε στην εποχή της χρεοκοπίας και των μνημονίων [...] αυτό είναι μνημόνιο», υπογράμμισε και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι και κατά το παρελθόν είχε εφαρμόσει την πολιτική «επί τρία».

"Με άλλα λόγια, στις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. αντιπρότεινε επί τρία",είπε. Όμως, προσέθεσε, «οι πολίτες απέρριψαν το... "επί 3 πρόγραμμα" και κράτησαν το δικό μας γιατί έχουν πείρα. Έχουν ζήσει τι σημαίνουν αυτές οι ανέξοδες υποσχέσεις. Διότι δυο τινά συμβαίνουν: ή αυτό, όπως το λένε, δεν θα το εφαρμόσουν, θα το πετάξουν και θα κάνουν αυτά που αντέχει η οικονομία ή θα πάνε να το εφαρμόσουν και θα μας οδηγήσουν στη χρεωκοπία. Δηλαδή, ή λένε ψέμματα ή μάς οδηγούν στη χρεοκοπία», συμπέρανε ο Μάκης Βορίδης.