Ο κ. Βορίδης σχολιάζει το έγγραφο Βάρρα επισημαίνοντας την καθυστερημένη εμφάνιση του, αλλά και την απουσία αξιόποινων πράξεων ή πολιτικών ευθυνών.

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε ως «επικοινωνιακό» το ζήτημα που προέκυψε με το επίμαχο έγγραφο του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρη Βάρρα, σχετικά με την κατανομή των δημοσίων βοσκοτόπων το 2020, μετά τον σάλο που προκλήθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι ουδέποτε είχε συναντηθεί με τον κ. Βάρρα κατά την παραμονή του στο Μέγαρο Μαξίμου ως υπουργός Επικρατείας, σημειώνοντας πως «μπορεί να ήταν σε άλλο κτήριο, να έκανε άλλη δουλειά».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το επίμαχο έγγραφο, που χρονολογείται στις 20 Ιουλίου 2020, εμφανίζεται τώρα για πρώτη φορά. Σε αυτό ο κ. Βάρρας προτείνει αλλαγές στην υπουργική απόφαση της τεχνικής λύσης, καθώς διαπίστωσε αυξημένο ζωικό κεφάλαιο στην Κρήτη. Ο κ. Βορίδης αναρωτήθηκε γιατί το έγγραφο εμφανίζεται τώρα, μετά από πέντε μήνες εργασίας, τονίζοντας ότι η συζήτηση για το αυξημένο ζωικό κεφάλαιο είχε ξεκινήσει ήδη από το 2019 με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σχετικά με την αλλαγή της υπουργικής απόφασης της τεχνικής λύσης, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι έγινε κυρίως με βάση την πρόταση κατανομής που υπέβαλε ο Φάνης Παππάς το 2020, αφού ο κ. Βάρρας είχε ήδη αποχωρήσει. Η πρόταση του κ. Παππά είχε ως στόχο τη συγκράτηση και τον εξορθολογισμό των ενισχύσεων λόγω της υπέρμετρης αύξησης των δηλώσεων. Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η προσπάθεια να εμφανιστεί ότι γνώριζε τα γεγονότα αλλά δεν έλαβε μέτρα δεν ευσταθεί, καθώς οι προτάσεις του κ. Βάρρα είχαν ήδη υποβληθεί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση στην παρουσίαση του εγγράφου πιθανώς οφείλεται στο ότι ακόμη και ο κ. Βάρρας το είχε ξεχάσει. Το έγγραφο περιλαμβάνεται σε μεγάλο αριθμό εγγράφων και δεν είχε τραβήξει την προσοχή του. Επιπλέον, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι ο κ. Βάρρας είχε χαρακτηρίσει την τεχνική λύση συλλήβδην παράνομη, αλλά παρόλα αυτά την είχε εφαρμόσει στην προσωρινή καταβολή της ενίσχυσης του 2020, χρησιμοποιώντας μάλιστα την τεχνική λύση του 2019. Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι αν είχε θυμηθεί το έγγραφο, θα το είχε παρουσιάσει ο ίδιος στην εξεταστική επιτροπή, ενώ αδυνατεί να κατανοήσει την τακτική κάποιου να κρατά έγγραφα για να τα παρουσιάσει μετά το πέρας των εργασιών της εξεταστικής.

Όσον αφορά το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι αξιολογήθηκαν τα πάντα, προσκομίστηκαν χιλιάδες σελίδες εγγράφων και ρωτήθηκαν όλα τα σχετικά ζητήματα, χωρίς να υπάρξει καμία καταγγελία ότι πήρε ο ίδιος χρήματα ή υπέθαλψε παράνομες ενέργειες. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι μάρτυρες που κατέθεσαν ήταν συχνά πολιτικοί αντίπαλοι και όχι φίλοι του, και ότι παρόλο που κατανοεί τον πολιτικό θόρυβο και τα επικοινωνιακά παιχνίδια, δεν προκύπτει αξιόποινη πράξη. Στο πόρισμα αποκρούονται ρητώς οι πολιτικές του ευθύνες.

Σε ερώτηση για τις υποκλοπές, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να υποβάλει μήνυση κατά αγνώστων. Τόνισε ότι τα έγγραφα από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή ανέφεραν τον αριθμό που παρακολουθούνταν, χωρίς να προσδιορίζεται ποιος το έκανε. Αυτά τα έγγραφα προωθήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, και ο ίδιος δεν είχε τη δυνατότητα άλλης ενέργειας πέρα από την κατάθεση μήνυσης. Το δικαστήριο κατέληξε ότι οι παρακολουθήσεις έγιναν από συγκεκριμένα άτομα και ο ίδιος δεν είχε πρόσβαση σε αποδεικτικά στοιχεία.