Μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι η μάχη για τις θεσμικές θέσεις της προσεχούς περιόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Κομισιόν, θα ξεκινούσε τον Οκτώβριο.

Το άρωμα γυναίκας όμως άλλαξε τα δεδομένα και η μάχη στήθος με στήθος ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Και μάλιστα η εμπλοκή ισχυρών κυβερνήσεων αναδεικνύει το μέγεθος του ενδιαφέροντος για θέσεις σημαντικές που απαιτούν εκτός από τα προσόντα και κυβερνητική υποστήριξη.

Για να μη χρονοτριβούμε:

· Η θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

· Οι θέσεις του προεδρείου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

· Η θέση της διευθύνουσας συμβούλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όλες βρίσκονται στην τελική ευθεία των αποφάσεων.

Υπάρχει μια ακόμα θέση που θα παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι το τέλος του χρόνου και ίσως τον πρώτο μήνα του 2024. Συμπληρώνουμε για την πληρέστερη αναφορά στο σημείωμα μας, δύο σημαντικά πόστα που θα παραμένουν μέχρι τις εκλογές και είναι του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και του προέδρου του Συμβουλίου των 27 ηγετών.

Πάντως οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι και στις περιπτώσεις αυτές ίσως τα γεγονότα επιταχύνουν τις εξελίξεις και οι θέσεις κριθούν από τώρα αλλά θα επικυρωθούν τον Ιούλιο του 2024. Τουλάχιστον στη μια, με επικρατέστερη την θέση του προέδρου του Συμβουλίου για την οποία δεν απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των 27 αλλά απλή πλειοψηφία. Αυτό προβλέπεται να γίνει στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των αρχηγών μελών κρατών της ΕΕ, η οποία ακολουθεί το τέλος των προσεχών θερινών διακοπών.

Οι προτεραιότητες

Όπως είχαμε γράψει πριν από δέκα ημέρες, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ πρότεινε για την θέση της προέδρου της Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο την αντιπρόεδρο πρωθυπουργό Νάντια Καλβίνιο.

Ήδη ετοιμάζει βαλίτσες ο Γερμανός πρόεδρος Βέρνερ Χόγερ. Έτσι η διαδικασία τοποθέτησης της νέας προέδρου είναι άμεση.

Μετά την Νάντια Καλβίνιο από την Ολλανδία, το κόμμα των Φιλελευθέρων προτείνει την μέχρι σήμερα εκτελεστική αντιπρόεδρο Επίτροπο Μάργκρετ Βεστάγκερ.

Πριν από δύο ημέρες η Επίτροπος ζήτησε και πήρε άδεια άνευ αποδοχών προκειμένου να ξεκινήσει επίσημα την εκστρατεία της.

Ενώ όλοι πίστευαν ότι η υπόθεση είχε αποκλειστικά χρώμα γυναίκας, οι Ιταλοί και προσωπικά η Μελόνι πρότεινε τον πρώην υπουργό και διοικητή της Τράπεζας Ιταλίας Ντανιέλε Φράνκο. Και η μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος Τερέζα Τσερβίμσκα θέτει υποψηφιότητα.

Τέλος ο έτερος αντιπρόεδρος Σουηδός Τόμας Όστρος, περισσότερο τεχνοκράτης και λιγότερο επικοινωνιολόγος που απαιτείται για την θέση στο Λουξεμβούργο.

Η σφοδρότερη όμως μάχη αναμένεται να δοθεί για τη θέση της προεδρίας της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Η Κριστίν Λαγκάρντ διανύει τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας της.

Υποψήφιοι μέχρι τώρα έχουν προβάλει για την αντικατάστασή της η Ισπανίδα αντιπρόεδρος της Τράπεζας της χώρας της Μαργαρίτα Ντελγάδο και η Γερμανίδα Κλαούντια Μπουχ. Κοντά στα ονόματα αυτά έπαιζε πριν την Καλβίνιο και ο σημερινός αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος. Όμως Καλβίνιο και Ντελγάδο προέρχονται από τους Σοσιαλιστές και ο Σάντσεθ παίζει καλή...μπάλα!

Κλείνοντας ένα αξιοσημείωτο: παίζουν και οι συμμαχίες στις αποφάσεις του Συμβουλίου. Έτσι για όλες τις προαναφερθείσες θέσεις η Συμμαχία Ιταλίας-Γαλλίας θα βρεθεί αντίπαλος όλων σχεδόν των μικρών κρατών με τη βοήθεια της Γερμανίας και ίσως κατά περίπτωση της Γαλλίας.

Όλα έχουν υπολογισθεί σε ποσοστά δυνάμεων. Περίεργη αριθμητική αλλά στην Ευρώπη των 450 εκατομμυρίων πολιτών οι μετρήσεις μετρούν.

*Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.