Ο Λευκός Οίκος δήλωσε σήμερα (23/3) σε ανακοίνωση ότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είναι «κοινός τρομοκράτης εχθρός», την επομένη της επίθεσης κατά την οποία σκοτώθηκαν 133 άνθρωποι σε προάστιο της Μόσχας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. «Το Ισλαμικό Κράτος είναι κοινός τρομοκράτης εχθρός που πρέπει να ηττηθεί παντού», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ.
Η αμερικανική προεδρία «καταδικάζει απερίφραστα την ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα» που έπληξε αθώους πολίτες», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον στέκεται αλληλέγγυα «στον λαό της Ρωσίας»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «καταδικάζουν σθεναρά τη χθεσινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα» και παράλληλα εκφράζει «τα βαθύτατα συλλυπητήρια» στους οικείους όλων των πληγέντων. Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον στέκεται αλληλέγγυα «στον λαό της Ρωσίας» και καταδικάζει «την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της». Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, μιλώντας χθες σε ενημέρωση λίγο μετά την επίθεση στη Μόσχα, δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη αυτήν τη στιγμή ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται στους πυροβολισμούς».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε οργισμένα σε αυτές τις δηλώσεις, ρωτώντας: «Με βάση ποια δεδομένα μπορούν οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον να βγάλουν οποιουδήποτε είδους συμπεράσματα για τη μη ανάμειξη κάποιου ενώ εκτυλίσσεται μια τραγωδία; Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τέτοιες πληροφορίες, θα πρέπει να τις μοιραστούν. Εάν δεν έχουν τέτοιες πληροφορίες, τότε ο Λευκός Οίκος δεν έχει κανένα δικαίωμα να αθωώνει κανέναν».

Ο Ντόναλντ Τουσκ ελπίζει ότι η επίθεση στη Μόσχα δεν θα κλιμακώσει τη βία - Φοβούνται οι Ιταλοί

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε σήμερα με τον πιο έντονο τρόπο «τη βάναυση επίθεση» στη Μόσχα εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι αυτή δεν θα γίνει «πρόσχημα» για «κλιμάκωση της βίας». Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 133 άνθρωποι σύμφωνα με την ανακριτική επιτροπή της Ρωσίας, όμως η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και επικεφαλής του Russia Today, έκανε λόγο για 143 νεκρούς. «Η Πολωνία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη βάναυση επίθεση. Όλοι μας πενθούμε για τις οικογένειες των θυμάτων. Ελπίζουμε ότι αυτή η ανείπωτη τραγωδία δεν θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από οποιονδήποτε για κλιμάκωση της βίας και της επιθετικότητας», έγραψε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Ιταλία: ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας της χώρας.
Μετά την πολύνεκρη επίθεση που έλαβε χώρα στη Μόσχα, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σειρά «ευαίσθητων στόχων», όπως σε συναγωγές, πρεσβείες, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια. Για τη Δευτέρα έχει προγραμματισθεί νέα συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Ασφαλείας της Ιταλίας για λήψη τυχόν νέων μέτρων, αν κριθεί αναγκαίο.