Ο βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης δεν λέει πολλά, όμως όσα λέει είναι κρυστάλλινα, «ο κ. Τσίπρας επιλέγει κινήσεις που όχι μόνο δεν κοστίζουν στη Νέα Δημοκρατία, αλλά την ευνοούν κιόλας», ισχυρίζεται ότι η αυτοδυναμία της παράταξής του είναι εκ των ων ουκ άνευ για την πρόοδο της χώρας και δηλώνει πως το κόμμα του δεν πρόκειται να βουλιάξει στη λάσπη μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στην ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ

Πρόταση δυσπιστίας και μετά αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Τι συμπεράσματα έχετε βγάλει από την πολιτική τακτική του κ. Τσίπρα;

Ο κ. Τσίπρας κάνει ό,τι μπορεί για να διευρύνει την ήττα του στις εκλογές της άνοιξης. Επιλέγει κινήσεις που όχι μόνο δεν κοστίζουν στη Νέα Δημοκρατία, αλλά την ευνοούν κιόλας. Μπροστά στην απόγνωσή του από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, αναζητεί τρόπο για να αναστρέψει την κατάσταση, με έναν έντονα τοξικό και διχαστικό λόγο, περιφρονώντας ακόμα και τη συνταγματική τάξη και την ίδια τη δημοκρατία. Ξεχνά ή κάνει πως ξεχνά ότι η συνταγματική θητεία των  βουλευτών ολοκληρώνεται τον Ιούλιο. Και στην πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία δεν είχε την παραμικρή απώλεια, γκρεμίζοντας τις όποιες προσδοκίες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, που υπενθυμίζει τον παλαιό εαυτό του, προτού κυβερνήσει. Δεν πρόκειται να βουλιάξουμε στη λάσπη μαζί τους.

 

Κατά την άποψή σας, υπάρχει κόμμα που ωφελείται από το τοξικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες;

Το τοξικό κλίμα δεν ωφελεί κανέναν και πρώτους όλων τη δημοκρατία μας. Είναι άλλο πράγμα η καλοπροαίρετη και εποικοδομητική κριτική που πρέπει να ασκείται προς βελτίωση όλων μας και άλλο αυτό το «άρρωστο» κλίμα που καλλιεργεί η αξιωματική αντιπολίτευση και μολύνει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Τσίπρας ότι τέτοιες συμπεριφορές ωθούν τους πολίτες να γυρίσουν και πάλι την πλάτη σε όλους τους εκπροσώπους του πολιτικού μας συστήματος. Ηδη υπήρχε σοβαρό πρόβλημα την προηγούμενη δεκαετία, στις εποχές των μνημονίων, όταν και η σχέση μεταξύ πολιτικών και κοινωνίας είχε διαρραγεί. Η επανεκκίνηση αυτής της σχέσης εμπιστοσύνης και η ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος είναι επιτακτικές και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αυτοδυναμία. Στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν την εξασφαλίσει, υπάρχει δυνητικός κυβερνητικός εταίρος και κατά πόσο είστε αισιόδοξος ότι μία ενδεχόμενη συνεργασία με άλλο κόμμα θα ευδοκιμήσει;

Στόχος είναι η σταθερότητα του τόπου και αυτό εξασφαλίζεται με την αυτοδυναμία. Οι πολίτες το γνωρίζουν καλά, όπως προκύπτει και από το σύνολο των ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες οι περισσότεροι Ελληνες επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό πάντως που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών και γι’ αυτό επιθυμούμε  να έχουμε ένα αποτέλεσμα τόσο ισχυρό που να μην αμφισβητείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Είμαι πεπεισμένος ότι έπειτα και από αυτές τις εκλογές, όπως το 2019, η Νέα Δημοκρατία θα είναι ισχυρή και αυτοδύναμη. Από εκεί και πέρα, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Οποιαδήποτε συνεργασία πρέπει να κινείται πάνω σε προγραμματικούς στόχους που πηγαίνουν την Ελλάδα μπροστά. Δεδομένου ότι εκ των πραγμάτων δεν γίνεται να προκύψει συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Ελληνική Λύση, ο πλέον πιθανός κυβερνητικός εταίρος φαίνεται να είναι –σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον– το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να ανοίξει επιτέλους τα χαρτιά του και να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις του. Οι ψηφοφόροι οφείλουν να γνωρίζουν.

 

H Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Τελευταία εμπρηστική κίνηση η έγκριση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Εκτιμάτε ότι οδεύοντας προς τις εκλογές ο Ερντογάν θα τραβήξει κι άλλο το σχοινί για να ικανοποιήσει το εσωτερικό ακροατήριό του;

Ο λαβωμένος είναι και πολύ επικίνδυνος, λένε, και η αλήθεια είναι πως ο κ. Ερντογάν, απ’ όσο τουλάχιστον δείχνουν τα γκάλοπ, ζορίζεται ιδιαίτερα εν όψει των τουρκικών εκλογών. Αναπόφευκτα, ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα, έχοντας ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ της, υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες.

 

Θεωρείτε ότι μέσα σε αυτό το κλίμα ελλοχεύει ο κίνδυνος τα λεγόμενα «άκρα» να βγουν κερδισμένα στις εκλογές;

Αναμφίβολα. Συνέχεια και δυσάρεστη εξέλιξη των παραπάνω είναι η ενίσχυση των άκρων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματός μας και για την προσπάθεια της χώρας να εξέλθει των δυσκολιών που έχουν επιφέρει οι αλλεπάλληλες έξωθεν κρίσεις. Απέναντι στον λαϊκισμό και στη δημαγωγία, τη μισαλλοδοξία και την κάθε μορφής βία, οφείλουμε να προτάξουμε την ενότητα, την αλήθεια και την ομαλότητα. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, εντάσσεται και η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για απαγόρευση να ηγηθούν κόμματος στις εκλογές όσοι έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή τους σε εγκληματική οργάνωση.