Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και η κλεψύδρα αδειάζει για τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς τα παροδικά χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη για τη –συγκρατημένη ούτως ή άλλως– άνοδο του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις μετά τη ΔΕΘ δεν είναι ικανά να διώξουν τα σύννεφα και να αλλάξουν τη μεγάλη εικόνα.
Γράφει η Έρση Παπαδάκη
Μια εικόνα που κρατά το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση πίσω από την ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα και έδωσε μάλιστα αφορμή στον πρώην πρωθυπουργό να αναφερθεί με αρκετά δηκτικό τρόπο στον κ. Ανδρουλάκη στη συνέντευξή του στον Σκάι, κηρύσσοντας παράλληλα μ’ αυτόν τον τρόπο την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στην ΕΛΑΣ και το ΠΑΣΟΚ με… «λάφυρο» τη δεύτερη θέση πίσω από τη ΝΔ.
Πρακτικά, το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο κ. Ανδρουλάκης καλούνται έως το τέλος του έτους και προτού μπούμε στην τελική ευθεία για τις κάλπες ν’ αποδείξουν εάν μπορούν να επανέλθουν στη δεύτερη θέση ή να τη διεκδικήσουν με αξιώσεις. Αυτό επισημαίνουν εξάλλου και οι περισσότεροι δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές: ότι το χρονικό διάστημα έως τα Χριστούγεννα είναι αυτό που θα δείξει εάν πραγματικά το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διεκδικήσει ή και να πάρει τη δεύτερη θέση στις εκλογές ή εάν απλώς ο αντικειμενικός στόχος του είναι να κερδίσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό στην ανοιξιάτικη εκλογική αναμέτρηση και να χάσει οριστικά τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης – έναν ρόλο άλλωστε στον οποίο βρέθηκε εξαιτίας της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ και όχι γιατί τον κατέκτησε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση το 2023.
Το πρόβλημα για τη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι μόνο η διαφορά από τη δεύτερη θέση, η οποία στις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν κυμαίνεται από περίπου 2,5 έως και 5 ποσοστιαίες μονάδες. Είναι ότι η νέα πολιτική πραγματικότητα έχει δημιουργήσει έναν ακόμη ανταγωνιστή στον χώρο όπου το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί εδώ και χρόνια να ανακτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η δημιουργία της ΕΛΑΣ και η επιστροφή Τσίπρα στην πρώτη γραμμή σχεδίασαν από την αρχή τον χάρτη της αντιπολίτευσης και ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί ξεκάθαρα να διεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού, αλλά κυρίως σε επίπεδο εκλογικής βάσης, στοχεύοντας επί της ουσίας στη μερίδα εκείνη των κεντρώων ψηφοφόρων που δεν θέλγονται μεν από τη ΝΔ, αλλά δεν… τρελαίνονται κιόλας με τον κ. Ανδρουλάκη.
Αν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να απαντήσει με πολιτική και κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και με το πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ ως αυτόνομη κυβερνητική επιλογή και σχέδιο διακυβέρνησης, ζητούμενο είναι εάν αυτή η πολιτική πρόταση μπορεί να μεταφραστεί σε μεγαλύτερη εκλογική απήχηση. Και για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να παλέψει με τους… δαίμονες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αφού τα στελέχη του εξακολουθούν να εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα.
Οι δηλώσεις π.χ. του Απόστολου Πάνα ή του νεοαφιχθέντος από την Αριστερά Αλέξανδρου Αυλωνίτη για προγραμματικές συγκλίσεις και πιθανή μετεκλογική συνεργασία με την ΕΛΑΣ προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, ενώ το ΠΑΣΟΚ «στοιχειώνει» και η απόφαση του Συνεδρίου ύστερα από την πίεση του Χάρη Δούκα προς τον κ. Ανδρουλάκη για μη συνεργασία με τη ΝΔ.
Με άλλα λόγια, μέσα στους λίγους επόμενους μήνες, η δεύτερη θέση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν αντιμετωπίζεται απλώς ως ένας ακόμη δημοσκοπικός στόχος. Αλλά ως ένα στοιχείο που συνδέεται με την πολιτική επιρροή του κόμματος και την ίδια τη θέση του κ. Ανδρουλάκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Διότι ναι μεν δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα, επίσημη διαδικασία αμφισβήτησης της ηγεσίας, αλλά όσο η διαφορά από την ΕΛΑΣ παραμένει τόσο περισσότερο η συζήτηση για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής του κ. Ανδρουλάκη είναι πιθανό να συνεχίζεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Εάν λοιπόν η νέα πραγματικότητα στην αντιπολίτευση παγιωθεί πριν από τις εκλογές και το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει ν’ ανταγωνιστεί την ΕΛΑΣ με βλέψεις για τη δεύτερη θέση, τότε ο κ. Ανδρουλάκης θεωρείται πως με μαθηματική ακρίβεια θα αποτύχει να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει βέβαια αυτό για τις εσωκομματικές εξελίξεις, αλλά και για το δικό του πολιτικό μέλλον.