Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για το πώς έπεισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μη δολοφονήσει τον Γεβγκένι Πριγκόζιν έδωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Λουκασένκο αφηγήθηκε σε Λευκορώσους αξιωματικούς όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια και μετά την ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ. Όπως ισχυρίστηκε, ο Πούτιν ζήτησε τη βοήθειά του και αυτός του συνέστησε να μη βιαστεί να συντρίψει τους στασιαστές και δολοφονήσει τον Πριγκόζιν. «Είπα στον Πούτιν: μπορούμε να τον σκοτώσουμε, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είτε με την πρώτη προσπάθεια είτε με τη δεύτερη. Αλλά του είπα: μην το κάνεις».

Ο Λουκασένκο και ο Πριγκόζιν είναι παλιοί φίλοι, και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας διηγήθηκε πώς τον έπεισε να σταματήσει την πορεία του προς τη Μόσχα. Η συνομιλία των δυο τους ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη με πολλές βωμολοχίες. Όπως περιέγραψε, ο Πριγκόζιν ήταν έξαλλος με τη διαφθορά και την ανικανότητα της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανδρών της Βάγκνερ στο πεδίο της μάχης. «Πιέστηκε και επηρεάστηκε από εκείνους που ηγήθηκαν των ομάδων εφόδου στην Ουκρανία και αντίκρισαν αυτούς τους θανάτους», είπε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι ο Πριγκόζιν έφτασε στη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ από την Ουκρανία, σε «ημίτρελη κατάσταση».

«"Θέλουμε δικαιοσύνη! Αυτοί θέλουν να μας καταπνίξουν! Θα πάμε στη Μόσχα!", μου είπε ο Πριγκόζιν και του απάντησα "στα μισά του δρόμου απλά θα σε συνθλίψουν σαν έντομο"» είπε ο Λουκασένκο. Εξήγησε δε στον Πριγκόζιν ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να του δώσει στο πιάτο τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ και ότι αν συνέχιζε την ανταρσία θα προκαλούσε πολύ μεγάλο πόνο.  

Πλέον ο Πριγκόζιν βρίσκεται στη Λευκορωσία και ο Λουκασένκο είπε ότι η χώρα του θα επωφεληθεί από την «εμπειρία» των μαχητών της Βάγκνερ, στους οποίους πρότεινε να παραμείνουν σε εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές βάσεις.