Η σύγκρουση του Γιεβγκένι Πριγκόζιν με το Κρεμλίνο ήταν θέμα χρόνου. Είχε προειδοποιητικό χαρακτήρα; Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν είναι «τέκνο» της πρόθεσης της Ρωσίας να παρεμβαίνει, χρησιμοποιώντας έναν παραστρατιωτικό βραχίονα. Η Μόσχα άλλωστε, ενώ εξόπλιζε τη Wagner, την παραστρατιωτική ομάδα του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι δεν έχει καμία σχέση μαζί της. Δεν έκανε βέβαια τίποτα παραπάνω απ’ ό,τι έκανε το βαθύ κράτος των ΗΠΑ επί δεκαετίες, κυρίως στην Κεντρική και στη Νότια Αμερική. Απλά, οι Αμερικανοί δεν έχασαν ποτέ τον έλεγχο και πάντα χρησιμοποιούσαν ξένους μισθοφόρους. Oσο για τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν...
Φυσικά, η Δύση δεν χειροκρότησε το πραξικοπηματικό εγχείρημα του Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας την «εμπειρία» του θέρους του 2016, έσπευσε αμέσως να εκφράσει τη στήριξή του στον Ρώσο πρόεδρο. Οσοι στη Μόσχα ακολουθούν αν τυχόν επέλθει αλλαγή ηγεσίας στο Κρεμλίνο, είναι όλοι πολύ εχθρικοί έναντι της Δύσης. Το ίδιο ισχύει και για τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Οχι όμως και για τον Βλαντιμίρ Πούτιν...
Σε ένα briefing του προς τους στρατιωτικούς συντάκτες προ ημερών, ήταν σαφής: Ηθελε την ένταξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας προ 15ετίας στο ΝΑΤΟ, αλλά βρήκε την πόρτα κλειστή. Η Συμμαχία δεν θα μπορούσε στους καιρούς μας να δεχθεί στους κόλπους της μια χώρα της οποίας το πολίτευμα είναι μη συμβατό με τις προδιαγραφές σε θέματα ποιότητας Δημοκρατίας που –δικαίως– θέτει ο ευρωατλαντικός παράγοντας.
Πήρε στον λαιμό του πολύ κόσμο
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έπεσε στην παγίδα και ήλεγξε το επικοινωνιακό πεδίο. Αφησε τον εαυτό του έξω από «διαπραγματεύσεις» και δεν χτύπησε το κονβόι της Wagner. Προτίμησε την αποκλιμάκωση και απέφυγε μια σύρραξη και τα παρεπόμενα «bad optics» που θα έπλητταν καίρια την εικόνα του. Σε διάγγελμά του είπε πως «η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε είναι προϊόν προδοσίας. Υπερβολικές φιλοδοξίες και προσωπικά συμφέροντα οδήγησαν κάποιους στο να προδώσουν την πατρίδα τους και τους ανθρώπους τους, αλλά και την αιτία για την οποία οι στρατιώτες της ομάδας Wagner πολέμησαν και πέθαναν στο πλευρό του τακτικού στρατού μας». Ετσι σκιαγράφησε τον στασιαστή Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος πήρε στον λαιμό του πολύ κόσμο. Ο επικεφαλής της Wagner προχώρησε όπως και να έχει σε μια πραξικοπηματική ενέργεια εν μέσω πολέμου και αυτό τον «τελείωσε» στα μάτια του ρωσικού κοινού.
Ο πρώην κατάδικος Γιεβγκένι Πριγκόζιν (έμεινε στη φυλακή εννέα χρόνια) είδε τα τελευταία χρόνια την επιρροή του να αυξάνεται κατακόρυφα. Από το 2014 που δημιούργησε τη Wagner ώστε να συνδράμει τους εξεγερμένους ρωσόφωνους αυτονομιστές στο Ντονμπάς, από τα χέρια του περνούσε πολύ χρήμα και απολάμβανε την εύνοια του Κρεμλίνου.
Η ρωσική στρατιωτική αντικατασκοπεία του άνοιγε τον δρόμο. Του έδωσαν πρόσβαση στις φυλακές για στρατολόγηση και φρόντισαν να προσφερθεί η δυνατότητα στους ποινικούς κρατουμένους να πολεμήσουν για έξι μήνες στις γραμμές της Wagner, με πρόβλεψη μάλιστα για αποζημιώσεις στις οικογένειές τους σε περίπτωση θανάτου. Μέχρι και για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ κατηγορήθηκε η παραστρατιωτική οργάνωση. Ολοι στη Δύση είναι εδώ και καιρό στο κατόπι του Γιεβγκένι Πριγκόζιν και τον έχουν επικηρύξει. Είναι πλέον παγιδευμένος...
Είχε τα πάντα, αλλά...
Το πλέγμα των κρατικών μηχανισμών ασφαλείας στη Ρωσία είναι πολύ σκληρό με όσους θεωρηθεί εκεί πως διαβαίνουν τον Ρουβίκωνα. Δόθηκαν «εγγυήσεις», βέβαια, όπως λέχθηκε. Μένει να δούμε τη συνέχεια. Είχε τα πάντα ο 62χρονος Γιεβγκένι Πριγκόζιν: αλυσίδες καταστημάτων, καζίνο, ταχυφαγεία, κέτερινγκ και εστιατόρια για την πλουτοκρατία και κατασκευαστικές εταιρείες.
Αδίστακτος· ξεκίνησε από την Αγία Πετρούπολη και ανήλθε με τη βοήθεια του Ρώσου προέδρου, που άνοιξε για λογαριασμό του τις στρόφιγγες των τραπεζών. Είχε την αποκλειστικότητα της τροφοδοσίας των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και των σχολείων της Μόσχας, έκανε υβριδικές επιχειρήσεις για λογαριασμό του Κρεμλίνου διά της εταιρείας του Internet Research Agency, πετούσε με ιδιόκτητα learjet και το σκάφος αναψυχής του, το «St Vitamin», έχει μήκος 115 πόδια.