Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα, η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος είναι η παραπληροφόρηση, τα fake news ιδίως με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος στην εναρκτήρια εκδήλωση της Ολομέλειας της Λέσχης της Βενετίας -το Ευρωπαϊκό Φόρουμ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων για θέματα διεθνούς επικοινωνίας- που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Δεν πρέπει μόνο να μιλάμε γι' αυτό το ζήτημα, πρέπει και να δράσουμε, ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας πως πρέπει «να δράσουμε ταχύτερα από ό,τι δρα η τεχνητή νοημοσύνη».

«Όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη Ευρώπη και ένα καλύτερο κόσμο και αυτό υπηρετεί η δημόσια διπλωματία που είναι μείζονος σημασίας για εμάς στην Ελλάδα», επεσήμανε. «Πρέπει να προωθούμε αυτά που έχουμε πετύχει ως κράτος, ως έθνος και το τι περιμένουμε ακόμα περισσότερο να κάνουμε στα χρόνια που θα έρθουν».

Πρόσφατα, όπως τόνισε, η UNESCO αναγνώρισε την ελληνική γλώσσα ως μια από τις πιο επιδραστικές στον κόσμο και γι' αυτό έχουμε πλέον την 9 Φεβρουαρίου ως παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας.

    «Είναι η μόνη γλώσσα που μπορεί μεν να μη μιλιέται από πολλά εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά έχει επηρεάσει όσο καμία άλλη διαχρονικά τις ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- γλώσσες. Είναι μια γλώσσα που αποτυπώνει την ελεύθερη σκέψη, γι' αυτό εδώ στην Ελλάδα γεννήθηκε ο ορθός λόγος και η κριτική σκέψη».

«Θέλουμε να προωθήσουμε τις έννοιες της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της δικαιοσύνης, έννοιες που γεννήθηκαν στον τόπο μας να τις προωθήσουμε σε όλο τον κόσμο, για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν οικουμενικό πολιτισμό, ο οποίος θα μας ενώνει και δεn θα μας χωρίζει», επεσήμανε.

Μ. Μυρογιάννη: Στόχος μια νέα στρατηγική rebranding της χώρας

«Στη σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα, η ισχύς μιας χώρας απορρέει από τις αξίες που πρεσβεύει», επεσήμανε από την πλευρά της η Μάιρα Μυρογιάννη, γενική γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

    «Η διεθνής εικόνα της Ελλάδας προκύπτει από ένα συνδυασμό ιστορικών και σύγχρονων επιτευγμάτων: η στρατηγική γεωπολιτική θέση, η σταθερή δημοκρατία, οικονομία σε ανάκαμψη, μεταρρυθμιστική δυναμική, σταθερό επενδυτικό κλίμα και φυσικά απαράμιλλη πολιτιστική κληρονομιά».

    Όπως ανέφερε, το υπουργείο και οι αρχές «στο εξωτερικό αναλαμβάνουν δράσεις και πρωτοβουλίες προκειμένου να προβάλουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και να ενισχύσουν το διαπολιτισμικό διάλογο».

    «Στόχος είναι μια νέα στρατηγική rebranding της χώρας με έμφαση στην προβολή των μεταρρυθμίσεων, των επενδυτικών ευκαιριών, του τουρισμού, των πράσινων πρωτοβουλιών, της ανάδειξης της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο», τόνισε και πρόσθεσε:

   «Στο σύγχρονο πολύ-παραγοντικό γίγνεσθαι, η δικτύωση και η συνεργασία αποτελούν προθέσεις επιτυχίας».

    «Ως μέλη της ΕΕ, ως διπλωμάτες, ως επαγγελματίες της επικοινωνίας, έχουμε χρέος και αποστολή να ενισχύσουμε την κοινή ευρωπαϊκή φωνή και να φέρουμε τους πολίτες κοντά στις πολιτικές».

    «Έχει σημασία η συνεργασία μας και η δικτύωση και σ΄ αυτό βασίστηκε η δημιουργία, πριν από σχεδόν 40 χρόνια, της λέσχης της Βενετίας», κατέληξε.