Με ανοιχτή πληγή στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας μοιάζουν τα fake news που αναπαράγονται κατά καιρούς στον δημόσιο διάλογο. Το δυστύχημα των Τεμπών αναδείχθηκε σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε τέτοιες πρακτικές να ευοδωθούν με στόχο να πληγεί η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά δεν ήταν το μοναδικό.

Και το... παράδοξο είναι ότι ανάμεσα στους ανθρώπους που είτε τα εφεύρουν είτε τα αναπαράγουν είναι πολιτικά πρόσωπα από διαφορετικούς χώρους, με πιο έντονες παρεμβάσεις αυτές του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ειδικότερα, στις 24 Φεβρουαρίου 2024, από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε: «Τα τρία βαγόνια ήρθαν ανεξέλεγκτα από τα Σκόπια και πέρασαν από την Ελλάδα και κατευθύνθηκαν προς τον Νότο. Όταν το έλεγα εδώ, γελούσατε».

Λιγότερο από έναν μήνα μετά, στις 14 Μαρτίου, ο ίδιος έκανε λόγο για ένα βαγόνι: «Το βαγόνι που λείπει, γιατί οι λέξεις καμιά φορά μπορεί να δώσουν λάθος νόημα, εξαϋλώθηκε. Έγινε κομμάτια, δεν υπάρχει. Είναι το δεύτερο ή το τρίτο βαγόνι, δεν είμαστε σίγουροι».

Τον Ιανουάριο του 2025 επανήλθε, υποστηρίζοντας πως δεν μίλησε ποτέ για «βαγόνι»: «Εγώ, όταν μίλησα γι’ αυτό, το έκανα βάσει των στοιχείων που μας έστειλε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Εγώ δεν μίλησα για βαγόνι. […] Είπα ότι το εύφλεκτο υλικό μπαίνει σε ειδικά κιβώτια. Δεν μπαίνει σε βαγόνια».

Σε άλλο σημείο των παρεμβάσεών του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έκανε λόγο για απόκρυψη του πραγματικού αριθμού των θυμάτων: «Τα μαθηματικά της κυβέρνησης δεν βγαίνουν. Λείπουν 53 άτομα». Ενώ σε ομιλία του τον Μάρτιο του 2024 υποστήριξε πως στην εμπορική αμαξοστοιχία μεταφέρονταν επικίνδυνα χημικά: «Βρέθηκαν από ένα μέχρι έξι δοχεία διαλυτών καυσίμων.

Καθένα από αυτά μπορεί να έχει μέσα κι ένα κυβικό ξυλόλιο». Τον Δεκέμβριο του 2024, σε νέα τοποθέτησή του, αναφέρθηκε σε άτομα που βρέθηκαν στα συντρίμμια, χωρίς να έχουν θεσμικό ρόλο: «Υπάρχουν φωτογραφίες από ανθρώπους που ψάχνουν στα συντρίμμια και οι οποίοι δεν είναι πυροσβέστες. Το βράδυ του δυστυχήματος υπήρχαν άγνωστοι. Κανείς δεν μας είπε τι έκαναν αυτοί οι ιδιώτες εκεί...». Σε πιο πρόσφατη δήλωσή του, ο κ. Βελόπουλος ζήτησε εξηγήσεις για βιντεοληπτικό υλικό και έγγραφα μεταφοράς: «Πείτε μας τι έγιναν τα χαμένα βίντεο; Τι έγιναν οι χαμένες φορτωτικές; Γιατί ήταν κομμένο το βίντεο της έκρηξης; Ο χώρος ποδοπατήθηκε από πολιτικούς».

Την ίδια ώρα, πέραν του κ. Βελόπουλου, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει στα fake news, αρκετοί έχουν τοποθετηθεί σχετικά και μάλιστα εντός της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο Κώστας Λακαφώσης, παρουσιαζόμενος ως εμπειρογνώμονας, δείχνει στην τηλεόραση (στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου) το σημείο όπου –κατά τον ίδιο– βρίσκονταν εύφλεκτα υλικά.
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ) αναρωτιέται για «τρία βαγόνια που χάθηκαν».
Ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) συνδέει την τραγωδία με την παρουσία της αμερικανικής βάσης στη Λάρισα.
Ο Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ) υπαινίσσεται ενδεχόμενη συσχέτιση του δυστυχήματος με τον θάνατο του γιου της εισαγγελέως στη Λάρισα.
Ο Βασίλης Κόκκαλης, πρώην ΑΝΕΛ και νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, επικαλείται πλειστηριασμό 25 τόνων ξυλολίου λίγο πριν από την τραγωδία.

Η δε Ζωή Κωνσταντοπούλου επιμένει στα περί μεταφοράς παράνομου φορτίου από την εμπορική αμαξοστοιχία, ενώ επικαλείται «ελλιπή ιατροδικαστική αυτοψία» για τους νεκρούς της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία βέβαια δεν αναφέρθηκε στο δυστύχημα των Τεμπών αλλά στην κακοκαιρία Daniel. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι τα θύματα της κακοκαιρίας δεν ήταν 17, αλλά... 335 (!), με βάση –όπως είπε– επιδημιολογικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, σε μια εποχή όπου η ταχύτητα της είδησης ξεπερνά τη διασταύρωσή της, τα fake news βρίσκουν εύφορο έδαφος ακόμα και μέσα στη Βουλή. Όταν η παραπληροφόρηση γίνεται εργαλείο πολιτικής, η αλήθεια γίνεται παράπλευρη απώλεια – με κόστος για τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.