fbpx

Liz Truss: Η νέα “κυρία Βrexit”

by Manifesto

Η Λιζ Τρας είναι το νέο πρόσωπο του Βrexit. Η 46χρονη πολιτικός θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της ως υπουργού » Εξωτερικών με αρμοδιότητες που σχετίζονται άμεσα με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Τρας διαδέχεται τον μέχρι πρότινος επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης για το Βrexit, Ντέιβιντ Φροστ, ο οποίος παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας τριγμούς στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Η αποχώρηση του Φροστ ήταν το αποτέλεσμα της δημοσιοποίησης από τον βρετανικό Τύπο μιας σειράς προειδοποιήσεων από ορισμένους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος προς τον πρωθυπουργό. Η συγκεκριμένη ομάδα των Τόρις επεσήμανε στον Τζόνσον ότι πρέπει να βελτιώσει την ηγεσία του, διαφορετικό θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα.

Εφεξής, η Λ. Τρας θα είναι συμπρόεδρος του Συμβουλίου Συνεργασίας της Βρετανίας και της μεικτής επιτροπής που έχει συσταθεί για να επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας για το Βrexit. Το ιδιαίτερο στοιχείο στην περίπτωση του διορισμού της Τρας είναι πως πρόκειται για την πρώτη διαπραγματεύτρια της Βρετανίας για το Βrexit που υποστήριξε ανοιχτά την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα του 2016. Εκείνη την περίοδο υποστήριζε ανοιχτά πως η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. ήταν προς το οικονομικό συμφέρον της Βρετανίας. Εκτοτε, όμως άλλαξε γνώμη και έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις της πως θα ψήφιζε διαφορετικά, αν ξαναγινόταν δημοψήφισμα.

Στο πλαίσιο των νέων καθηκόντων της η Λ. Τρας θα αναλάβει τη θέση της επικεφαλής διαπραγματεύτριας με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας δηλαδή την πλέον επίμαχη συνοριακή συμφωνία μετά το Βrexit, η οποία προκαλεί συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η Τρας έχει γνώση των διαβουλεύσεων που έχουν προηγηθεί του Βrexit, καθώς εκείνη την περίοδο ηγείτο του υπουργείου Διεθνούς Εμπορίου, στο οποίο ανατέθηκε η σύναψη εμπορικών συμφωνιών για το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Βrexit. Στις αρχές του 2021, προήχθη σε υπουργό Εξωτερικών, ενώ έχει διατελέσει και υπουργός Ισότητας. Η 46χρονη Τρας έχει σταθερά υψηλές δημοσκοπικές επιδόσεις ανάμεσα στα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος και θεωρείται ισχυρή υποψήφια για μια μελλοντική διεκδίκηση της ηγεσίας των Τόρις.

Κύκλοι του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν πως πρόθεση της Λ. Τρας είναι να ξεκινήσει δυναμικά τις διαπραγματεύσεις της με τους Ευρωπαίους καθώς θέλει «να πατήσει πόδι», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τhe Guardian». Οι συνεργάτε ςτης όμως δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα χειριστεί τις τεχνικές συζητήσεις σχετικά με τις τελωνειακές ρυθμίσεις. Πρόκειται για το πλέον ακανθώδες ζήτημα μεταξύ των δύο πλευρών και θα μπορούσαν να έχουν μεγάλες πολιτικές επιπτώσεις στο εσωτερικό της Βρετανίας, σε περίπτωση που δεν στεφθούν με επιτυχία για το Λονδίνο. Βέβαια, μπορεί η Τρας να θέλει να ξεκινήσει άμεσα και με πυγμή τις συνομιλίες με τον Ευρωπαίο ομόλογό της στις διαπραγματεύσεις ωστόσο δεν έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την έλευση του νέου έτους. Αλλωστε, οι συζητήσεις για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας και τις συνακόλουθες τελωνειακές ρυθμίσεις αναμένεται να χρειαστούν πάρα πολύ χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν και να καταλήξουν σε μια αμοιβαία επικερδή συμφωνία. Ως εκ τούτου, οι δύο πλευρές δεν βιάζονται να δρομολογήσουν την επόμενη συνάντησή τους.

Η απόφαση του Μπ. Τζόνσον να θέσει τη Λ. Τρας επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για τη μετά Βrexit εποχή δεν έτυχε πλήρους αποδοχής από το Συντηρητικό Κόμμα. Οι σκληροπυρηνικοί Τόρις αυτοί που τάσσονταν εξαρχής υπέρ ενός σκληρού Βrexit, καλούν την Τρας να αποδείξει σύντομα πως μπορεί να αποσπάσει μια επωφελή συμφωνία για το Λονδίνο και να μην περιορίζεται στην επίδειξη δύναμης ή σε κινήσεις εντυπώσεων. Αφορμή γι’ αυτού του είδους τα σχόλια στάθηκε μια φωτογραφία της Τρας να οδηγεί τανκ στην Εσθονία τον προηγούμενο μήνα, στο πλαίσιο κοινών ασκήσεων του βρετανικού στρατού με βαλτικές δυνάμεις. Επρόκειτο για μια φωτογραφία που θύμισε σε πολλούς τη Μάργκαρετ Θάτσερ, με τις «κακές γλώσσες» των Τόρις να λένε πως εποφθαλμιά τόσο πολύ τη θέση του Μπ. Τζόνσον στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας που έχει ξεκινήσει ήδη να στρώνει τον δρόμο της προς την εξουσία. Η ίδια, πάντως, δεν δείχνει να πτοείται από τα κακόβουλα σχόλια και δηλώνει έτοιμη να προσφέρει έργο και από τη νέα της θέση. Ούτε ο Βρετανός πρωθυπουργός δείχνει να επηρεάζεται από αυτά τα σχόλια. Γι’ αυτό και δεν δίστασε να της αναθέσει το χαρτοφυλάκιο του Βrexit, ενώ είναι ήδη και υπουργός Εξωτερικών. Είναι ενδεικτικό πως είναι η πρώτη φορά που ένα πρόσωπο αναλαμβάνει και τα δύο καθήκοντα ταυτόχρονα από το 2016 που διεξήχθη το δημοψήφισμα.
(Πηγή: εφημερίδα Realnews)

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα