Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Αυτή την στιγμή σε εξέλιξη είναι οι κοινές δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν.
«Οι δύο χώρες έχουν κοινό όραμα», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το πέρας των κατ’ ιδίαν συνομιλιών των δύο ηγετών
Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πως στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μιλήσανε για το κομμάτι της ασφάλειας στη Ανατολική Μεσόγειο όσο και της ευρύτερης Ανατολής, ενώ καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.
«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης», τόνισε ο Εμ. Μακρόν.
Ανέφερε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείων Αμύνης. «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», είπε.
«Μιλήσαμε για οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα να γίνουν περισσότερα ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων», προσέθεσε.
Τόνισε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος στο μεταναστευτικό. «Θα βοηθήσουμε για να επιστρέψουν στις χώρες τους οι παράνομοι μετανάστες», προσέθεσε ενώ ευχήθηκε να υιοθετηθεί το νέο ευρωπαϊκό πακέτο επί ασύλου και μετανάστευσης, ώστε η Ευρώπη να έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική.
Αναφερόμενος στο Brexit, ο Γάλλος Πρόεδρος το χαρακτήρισε «αποτυχία και μάθημα για όλους τους Ευρωπαίους». «Πρέπει να κοιτάξουμε όμως το μέλλον. Η ενότητα της Ευρώπης μας απασχολεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ αλλά όχι από την Ευρώπη. Πρέπει να οικοδομήσουμε νέα στενή σχέση η οποία θα ενδυναμώσει την ΕΕ και όχι το αντίθετο. Πιο κυρίαρχη, πιο αποτελεσματική, πιο καλή Ευρώπη», τόνισε και κατέληξε:
«Και εγώ στο εγγύς μέλλον θα επισκεφτώ την Ελλάδα γιατί υπάρχει ένα ιστορικό ραντεβού και πάντα η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες μας πάντα ήταν καίριες στην ιστορία γι’αυτό είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο».
«Βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι, ύστερα από πρόσκληση του φίλου Προέδρου Μακρόν» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα μετά τον Γάλλο Πρόεδρο, τον οποίο ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία, για τις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών μετά την συνάντησή τους το Παρίσι.
Οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές είπε, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο Παρίσι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.
«Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ακόμη ότι «Ελλάδα και Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής. Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο»
Ανέφερε επίσης ότι διαπιστώθηκε «συναντίληψη σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων» αλλά και ότι υπήρξε συμφωνία και ως προς τις «κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου».
«Καθώς η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της την περίοδο της κρίσης προσβλέπει στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Το ίδιο θερμά η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει και τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη Γαλλία», τόνισε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα είναι κράτος πρώτης εισόδου. Η Γαλλία είναι χώρα προορισμού δευτερογενών ροών αλλά είναι ενδιαφέρον ότι παρότι έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά έχουμε απόλυτη συναντίληψη στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό σημείωσε πως «η Ελλάδα και η Γαλλία συμφωνούν ότι τρία είναι τα κλειδιά ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο: πρώτον ότι τα εξωτερικά μας σύνορα, ειδικά τα ανατολικά πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης και να ενταθούν οι επιστροφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο σε διμερές, όσων δεν δικαιούνται προστασία. Δεύτερον συμφωνήσαμε ότι η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται και από την Τουρκία. Παρά τις διαφορές μας θέλουμε τη γειτονική μας χώρα συνεργάτη στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού προβλήματος. Και τρίτον συμφωνήσαμε ότι η διαχείριση του προβλήματος σε όλα τα επίπεδα δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε εθνικούς χειρισμούς. Αποτελεί κατεξοχήν ένα ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
Για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «Με τον Πρόεδρο Μακρόν συντασσόμαστε απόλυτα στην ίδια πλευρά απέναντι στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα άλλωστε ήταν από τις πρώτες χώρες που δεσμεύτηκε στο φιλόδοξο ευρωπαϊκό όραμα μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας έως το 2050. Έχουμε αναλάβει πολύ τολμηρές δεσμεύσεις».
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Αουσβιτς.
«Αυτός ο τόπος φρίκης με γέμισε με σκέψεις και με προβληματισμό. Για τα όρια του ανθρώπου για τη βία και τη δημοκρατία, για τις ευθύνες όλων μας απέναντι στο μέλλον των παιδιών μας. Σήμερα είμαι εδώ στο Παρίσι, όπου σε μία συγκυρία ίσως συμβολική κυκλοφορεί τούτες τις μέρες για πρώτη φορά η γαλλική έκδοση του Μαουντχάουζεν, ενός έργου του Ιάκωβου Καμπανέλη, που κρατούμενος κι αυτός έγραψε για τη ζωή του σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, έργο που μελλοποιήθηκε αργότερα με τρόπο συγκλονιστικό».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε μάλιστα, πως είχε την ευκαιρία να χαρίσει στον Γάλλο Πρόεδρο ένα αντίγραφο της γαλλικής μετάφρασης του έργου και πρόσθεσε: «Μετά τις συζητήσεις μου με τον Πρόεδρο Μακρόν οι γκρίζες σκέψεις και οι πρόσκαιροι δισταγμοί δίνουν τη θέση τους στην αισιοδοξία και στη ρεαλιστική ελπίδα».
«Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Μεσόγειος, η Ευρώπη ολόκληρη μπορούν να ζήσουν καλύτερα κι είναι στο χέρι μας να περπατήσουμε το δρόμο του αύριο με ασφάλεια, ειρήνη, συνεργασία και ευημερία» κατέληξε ο πρωθυπουργός.