Ανθεκτική και παραγωγική είναι η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 10ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου που έγινε στο Κάιρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη συμπόρευση των τριών χωρών στον ενεργειακό τομέα προς όφελος των εθνικών και ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων. «Δείχνει τη σημασία που αποδίδουμε στις ενεργειακές διασυνδέσεις με πρώτο εμβληματικό έργο το GREGY που θα ενώσει την Ελλάδα και την Αίγυπτο που θα κάνει τις δύο χώρες γέφυρες καθαρής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο» σημείωσε.
Οι τρεις χώρες προσεγγίζουν ενιαία τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν στην περιοχή, είπε ο πρωθυπουργός, και επισήμανε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργούσε πρωτοφανείς συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ευμάρειας σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία και επισήμανε την ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας με συμπεριληπτικό τρόπο και ζήτησε από την ηγεσία της χώρας να σεβαστεί τις μειονότητες,, θρησκευτικές και άλλες, που ζουν εκεί. «Η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου που οι τρεις χώρες μας δείχνουν ότι το σέβονται».
Πριν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είπε ότι έγινε εις βάθος επισκόπηση της τριμερούς συνεργασίας σε μια πλειάδα τομέων. Μίλησε για τις διμερείς και τριμερείς συμφωνίες που υπεγράφησαν σε πολλούς τομείς, κάτι που δείχνει το επίπεδο των σχέσεων των τριών χωρών.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Γάζα, στον Λίβανο και στη Λιβύη. Πρόσθεσε επίσης ότι όλες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν και τις μεταναστευτικές ροές. Μίλησε επίσης για τη νόμιμη μετανάστευση και τη συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε για το μεσανατολικό και είπε ότι όσα συμβαίνουν έρχονται σε αντίθεση με το όραμα που έχουν οι τρεις χώρες για την περιοχή. «Η τριμερής συνεργασία αποκτά μεγαλύτερη σημασία και έχει στόχο την ευρύτερη προώθηση της ειρήνης στην περιοχή» είπε.
«Οι χώρες μας απορρίπτουν τις παρεμβάσεις κρατών σε άλλα κράτη και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους» είπε και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αναβάθμιση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο για την οποία εργάστηκε τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα.
Για το Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι επηρεάζει τόσο την Ελλάδα όσο και την Αίγυπτο, ενώ μίλησε και για την ενεργειακή προσέγγιση των τριών χωρών και την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.
Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο των τοποθετήσεων των ηγετών, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 10ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, στο Κάιρο.