«Καμία κρίσιμη ανάγκη δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δημοκρατική ευαισθησία και την υποχρέωση της κυβέρνησης να λογοδοτεί. Το κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας συνεδρίαζε ακόμα και κάτω από τους βομβαρδισμούς κατά τον Β’ ΠΠ.

Η Βουλή συνεχίζει να λειτουργεί και η έκκληση την οποία κάνω είναι να σταματήσουμε στην δημόσια αντιπαράθεση μας να σχολιάζουμε τον τρόπο κατά τον οποίο λειτούργησε η Βουλή τους τελευταίους μήνες και να θυμίσω πως υπήρχε τότε και πρόταση για κλείσιμο της Βουλής. Δεν έγινε δεκτή και καλώς δεν έγινε δεκτή. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως όφειλε της ΠΝΠ οι οποίες κυρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Η πρακτική αυτή φυσικά και θα σταματήσει μετά την σημερινή ημέρα. Η Βουλή θα επανέλθει στην κανονική της λειτουργία με ένα πλούσιο νομοθετικό έργο.

Η κυβέρνηση έκανε μια ξεκάθαρη επιλογή: προστάτευσε τη ζωή των πολιτών, ενίσχυσε το ΕΣΥ και προστάτεψε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Δαπανήσαμε πολλούς πόρους για να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Και αυτόν τον στόχο τον πετύχαμε.» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγωντας την συζήτηση στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός έκανε ένα πλήρη απολογισμό των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν ώστε να μην υπάρξει έλλειψη υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία, αναφερόμενος με τον τρόπο αυτό έμμεσα στον Γρηγόρη Δημητριάδη και την dream team του Μαξίμου αλλά και σε όσους προχώρησαν σε δωρεές και χορηγίες προς το ΕΣΥ.

Όπως είπε μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος προχώρησε σε μέτρα ύψους 17,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Ένα ποσό το οποίο με την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσει τα 24 δισ. Δύο ήταν οι προτεραιότητές μας, η ενίσχυση του εισοδήματος και η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το κύριο μέλημα μας ήταν και παραμένει η προστασία της απασχόλησης. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις και επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυση των νοικοκυριών.

Συμπλήρωσε πως «όλα έγιναν με σχέδιο και σύνεση. Με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ, άρα πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες, και με το βλέμμα στραμμένο και στην ημέρα της επανεκκίνησης, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για να συμπληρώσει: Γιατί η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι σε ένα βαθμό και διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως το λεφτόδεντρο μαράθηκε οριστικά το 2015, σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εμπροσθοβαρών ενισχύσεων που θα στερούσαν την χώρα από πολίτιμα αποθέματα σε περίπτωση νέας κρίσης. Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε και για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για επιτάξεις των ιδιωτικών κλινικών σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως θα χρησιμοποιούσε τον ιδιωτικό τομέα όταν θα ήταν απαραίτητο. «Αν είχαμε ακολουθήσει την δική σας συνταγή θα είχαμε πληρώσει 57 εκατομμύρια» είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορά έκανε και στο λεγόμενο «μαξιλαράκι» και διερωτήθηκε αν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε και τα 15 δισ. ευρώ και κυρίως αν αυτοί αντιλαμβάνονται τι θα σήμαινε μια τέτοια επιλογή για την χώρα.

«Το βάρος της επανεκκίνησης θα το επωμιστούμε όλοι δίκαια. Κράτος, επιχειρήσεις και κοινωνία. Ισότιμα και με αίσθημα δικαίου. Το κράτος θα ξανανάψει τις μηχανές της οικονομικής δραστηριότητας, στηρίζοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε έχουν αρχίσει ήδη να λειτουργούν και θα πλαισιωθούν και με άλλα. Θα αξιοποιήσουμε την κατάλληλη ώρα όλα τα πρόσθετα ευρωπαϊκά εργαλεία τα οποία είναι διαθέσιμα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δείτε live

Αντιπαράθεση με fake news από τον Τσίπρα

Στην πρωτολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την ανάγκη νέας ιεράρχισης των αναγκών σχολιάζοντας πως οι πολίτες βρέθηκαν πολύ μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια ακόμα και περιορίζοντας τις ατομικές τους ελευθερίες ζώντας έγκλειστοι σε διαμερίσματα των 40 τμ. ενώ κάποιοι διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας από τα πρώτα κιόλας λεπτά επέλεξε να ανεβάσεις του τόνους κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι είχε στοχοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους κατά το παρελθόν. Ομολόγησε πως η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο συμπληρώνοντας πως αυτό δεν αρκεί.

Υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο που κερδίσαμε ως χώρα αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί στις μόνιμες προσλήψεις αλλά και ότι τα κρεβάτια ΜΕΘ που αυξήθηκαν είναι ανενεργά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους επικουρικούς γιατρούς των οποίων οι συμβάσεις λήγουν αλλά και στο γεγονός ότι δεν έγιναν τεστ κατά το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα να πορευόμαστε στα τυφλά, όπως είπε.

Επανέλαβε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με το άνοιγμα των σχολείων.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εκμεταλλεύθηκε την κατάσταση για να νομοθετήσει κατά παράβαση της πολιτικής συμφωνίας που προέβλεπε ΠΝΠ μόνο για ότι αφορούσε την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και τον πρωθυπουργό ότι αποφεύγει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Υποστήριξε πως η επιλογή επιδότητης των εργαζομένων σε αναστολή εργασίας δεν λειτούργησε αντιπροτείνοντας την επιδότηση της εργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να ελέγξει τον κακό του εαυτό επαναφέροντας μερικά από τα fake news που έχει κατά καιρούς χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως το ποσοστό της ύφεσης αναφερόμενος επιλεκτικά σε πρόβλεψη για 4%.

Γεννηματά: Να μπει διατίμηση στις μάσκες

Γλυτώσαμε τα μεγάλο κακό, σημείωσε ανεβαίνοντας στο βήμα η Φώφη Γεννηματά σχολιάζοντας πως οι Έλληνες απέδειξαν πως ενωμένοι τα καταφέρνουν. «Αισθάνομαι την ανάγκη να πω ένα μπράβο και ένα ευχαριστώ στους μαχητές της πρώτης γραμμής» σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Έκανε λόγο για μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης στη δεύτερη φάση η οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει τους όρους που θα μας κρατήσουν ασφαλείς. Κάτι που εξαρτάται από την ατομική ευθύνη αλλά κυρίως από την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού.

Επεσήμανε πως το άνοιγμα των σχολείων χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο και επαρκή τεστ γίνεται μια επικίνδυνη άσκηση και έκανε λόγο για λογικές τύπου Τζόνσον για ανοσία της αγέλης.

Ζήτησε διατίμηση στις μάσκες για να αποφευχθεί η αισχροκέρδια εφόσον η χρήση γίνεται υποχρεωτική αλλά και επιπλέον δωρεάν διάθεση σε μια σειρά από υπηρεσίες και επιχειρήσεις.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας και αναφέρθηκε στις συνέπειες της κρίσης επικαλούμενη επίσημα στοιχεία όπως πχ για τις απολύσεις.

Ζήτησε να αξιοποιηθεί το «μαξιλαράκι» για την ενίσχυση της κοινωνίας, τώρα που έχουμε την στήριξη της ΕΕ και όχι μετά που θα σήμαινε μνημόνιο, όπως είπε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει παρουσιάσει συνολικό σχέδιο αλλά αποσπασματικά μέτρα που «εξυπηρετούν τους λίγους και ισχυρούς». Κατηγόρησε και το ΣΥΡΙΖΑ για κλοπή των προτάσεων του ΚΙΝΑΛ.

Η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε – μεταξύ άλλων – πρόταση επιδότησης της εργασίας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καθιερώνει τις ευέλικτες μορφές εργασίας αλλα και πρόγραμμα στήριξης των αγροτών με προκαταβολή 50% των ενισχύσεων.

 

Η συζήτηση γίνεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής -«Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής». Στην εθνική αντιπροσωπεία θα απευθυνθεί ο πρωθυπουργός και δικαίωμα να λάβουν το λόγο και να αναπτύξουν τις απόψεις τους, θα έχουν και οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης.

Συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, είχε γίνει και τον περασμένο Φεβρουάριο, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα.