Στα εγκαίνια της ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2026» βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στην τελετή εγκαινίων της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης, η οποία πραγματοποιείται στο Metropolitan Expo.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τη στρατηγική και γεωπολιτική σημασία του ελληνικού εμπορικού στόλου, χαρακτηρίζοντάς τον πυλώνα για την ανθεκτικότητα και την αυτονομία της Ευρώπης.

Κατά την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ηγετική θέση του ελληνικού στόλου ξεπερνά τα στενά οικονομικά όρια της χώρας, αποκτώντας πλέον ευρύτερες ευρωπαϊκές διαστάσεις. «Η ελληνόκτητη ναυτιλία αποτελεί εθνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο, που πρέπει να διαφυλαχθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στις σύγχρονες διεθνείς προκλήσεις, επισημαίνοντας ότι η δυναμική του κλάδου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία μέσα στο ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον της εποχής μας. Σημείωσε ότι η ανάγκη θωράκισης του τομέα είναι επιτακτική, «ειδικά σε μία συγκυρία που αναδεικνύει έντονα όσο ποτέ τη στρατηγική και γεωπολιτική του σημασία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τον ελληνικό στόλο ως ένα ισχυρό διπλωματικό και οικονομικό όπλο, το οποίο θωρακίζει τη θέση τόσο της Αθήνας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά απέναντι στις διεθνείς αναταράξεις. Χαρακτήρισε τη ναυτιλία μας ως «έναν συντελεστή ισχύος που συνδέεται με την ανθεκτικότητα και τη στρατηγική αυτονομία και της Ελλάδας και της Ευρώπης», καταλήγοντας με την επισήμανση ότι αυτή η μοναδική δυναμική είναι που δικαιωματικά καθιστά τη χώρα «εμπορικό παίκτη με κομβικό ρόλο διεθνώς».

Ο κ. Μητσοτάκης έφερε στο προσκήνιο την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί σε ένα από τα πιο νευραλγικά θαλάσσια περάσματα του πλανήτη, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα που πλήττουν το διεθνές εμπόριο και την ποντοπόρο ναυτιλία. Υπογράμμισε με αποφασιστικότητα ότι «η Ελλάδα διεκδικεί την επιστροφή στο προηγούμενο status quo των Στενών του Ορμούζ», θέτοντας ως βασικές προϋποθέσεις «να μην υπάρξουν διόδια και τα στενά να παραμείνουν διάδρομος ελεύθερης ναυσιπλοΐας».

Η ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχουν οι αυθαίρετοι περιορισμοί και η επιβολή τελών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, προτίθεται να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η χώρα μας θα αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο κανάλι προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα. «Η Ελλάδα το θέμα θα το θέτει σε κάθε διπλωματική μας επαφή και στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα μιας δυναμικής εξωτερικής πολιτικής.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ένα σημαντικό διπλωματικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας τη δεδομένη χρονική συγκυρία, το οποίο και θα χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης. Επεσήμανε ότι οι προσπάθειες της Αθήνας θα ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, σημειώνοντας με νόημα πως «έχουμε ξανά την Προεδρία τον Οκτώβριο» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με αυτόν τον τρόπο, ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα, ως ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλία, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της προάσπισης των αρχών του Δικαίου της Θάλασσας σε ανώτατο διεθνές επίπεδο.