Στέλιος Πέτσας: Δεν θα θίξουμε μισθούς και συντάξεις

501

«Το σχέδιό μας το αξιολογούμε καθημερινά», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών αν θα ανοίξουν νωρίτερα τα εποχικά καταλύματα και σημείωσε ότι αφού ανοίξει η εστίαση, θα αξιολογηθεί η πορεία η πορεία της πανδημίας και μετά το άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτων.

Είπε επίσης ότι το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό θα αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα στο τρίπτυχο εργασία-φορολογία-ρευστότητα, και πως σημασία έχει να είναι συνεκτικό σε όλες τις πτυχές του.

«Είμαστε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Όλοι παρακολουθούν την Ελλάδα για το σχέδιό της για τον τουρισμό. Λίγη υπομονή», συμπλήρωσε ενώ αντίστοιχα απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις διμερείς συμφωνίες που θα κάνει η χώρα μας για τον τουρισμό.

Ερωτηθείς για τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυγή και τη θέση του ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει την αξιοπιστία που είχε το δικό του, ο κ. Πέτσας είπε πως «ήταν μια συνέντευξη που αν δεν υπήρχε αυτό, δεν θα την είχε προσέξει κανείς γιατί ο κ. Τσίπρας δεν έχει να πει κάτι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες σήμερα». «Αναρωτιόμαστε αν αυτά που λέει τα πιστεύει και ο ίδιος. Αν τα πιστεύει είναι χειρότερο σε σχέση με την εικόνα που έχουν σχηματίσει για αυτόν οι Έλληνες» πρόσθεσε

Απαντώντας στην ερώτηση τι θα συμβεί σε περίπτωση που διαπιστωθεί αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως έχουμε επιδείξει ένα πολύ καλό σύστημα έγκαιρης διάγνωσης και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων. «Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε και το επόμενο διάστημα. Ελπίζουμε ότι θα ελέγξουμε πιθανές εστίες», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, απάντησε ότι είναι θέμα που θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες και αφού αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από το άνοιγμα λυκείων και γυμνασίων. «Αναλόγως η Επιτροπή θα εισηγηθεί και η κυβέρνηση θα αποφασίσει», ανέφερε και υπενθύμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι τα δημοτικά θα ανοίξουν εφόσον είναι καθοδική η πορεία της πανδημίας.

Για το μέτρο της απαγόρευσης σερβιρίσματος αλκοολούχων ποτών στα beach bar και αν θα ισχύσει όλο το καλοκαίρι, είπε ότι είναι θέμα το οποίο θα επαναξιολογηθεί στην πορεία. Εξήγησε ότι είναι μέτρο που τέθηκε προσωρινά στην αρχή για να αποφύγουμε το συνωστισμό. «Οι Έλληνες πέρασαν και αυτό το τεστ υπευθυνότητας με άριστα», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τη Θεία Κοινωνία και αν προβληματίζει την κυβέρνηση, ο κ. Πέτσας απάντησε πως η κυβέρνηση δεν θα σχολιάσει τα ζητήματα της πίστεως και πως η αποτίμηση σε ό,τι αφορά την τήρηση των κανόνων στις Εκκλησίες είναι θετική.

Επίσης μετά από σχετική ερώτηση, τόνισε πως είναι αδύνατο να εκτιμήσει κανείς πόση θα είναι η ύφεση φέτος και η ανάκαμψη του χρόνου. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ποσοστά», είπε και τόνισε: «Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παρέμβαση που θα θίγει μισθούς και συντάξεις όπως στο παρελθόν».

Στην θετική εικόνα που καταγράφεται στην κοινωνία μετά την άρση του lock down αναφέρθηκε ο Στέλιος Πέτσας κατά την τοποθέτησή του στην ενημέρωση των συντακτών.

Όπως είπε «οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, συνέχισαν να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και οι κατά περίπτωση αρμόδιοι φρόντισαν για την εφαρμογή των προβλεπόμενων κανόνων. Σήμερα, δύο εβδομάδες μετά τo πρώτο βήμα άρσης του lockdown, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά, χωρίς όμως να επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες».

«Σήμερα, κάνουμε ένα ακόμη βήμα για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.  Όπως προβλέπεται από το αρχικό σχέδιο, επιτρέπονται πλέον οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη και την Εύβοια. Η μετακίνηση προς τα άλλα νησιά θα επιτραπεί από τις 25 Μαΐου, εφόσον συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα. Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις εξωτερικού, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε 5 οδηγίες (Notams) που προβλέπουν παρατάσεις στην αναστολή  πτήσεων μεταφοράς επιβατών. Παράλληλα, παρατείνεται και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ στάθηκε τόσο στην επιστροφή των μαθητών γυμνασίου και λυκείου στα θρανία όσο και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο 7ο Γυμνάσιο Αθηνών.

Από σήμερα σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, επιτρέπεται:

– Η λειτουργία των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων αποκλειστικά και μόνο για ατομική προπόνηση από την ηλικία των 13 ετών και άνω, από αθλητές σωματείων.

– Η χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον απαιτείται η παρουσία τους.

– Η λειτουργία των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά και μόνον για προπονητικούς σκοπούς από αθλούμενους, ηλικίας 13 ετών και άνω.

Επιτρέπονται, επίσης,  οι ομαδικές προπονήσεις των αθλητών των ομάδων των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (Π.Α.Ε.), που μετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Super League 1.

Το επόμενο σημαντικό βήμα τοποθετείται στις 25 Μαΐου, όταν – κατόπιν της έγκρισης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων – θα ανοίξουν τα καταστήματα της εστίασης  κάτω  από με συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής και της τήρησης αποστάσεων.

Για τη στήριξή τους με τροπολογία που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου δίνεται στους Δήμους η δυνατότητα να αυξήσουν έως και 100% τους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν να μειώνουν τα δημοτικά τέλη κατά 50%.

Σημειώνεται ότι, συνολικά στα 4 στάδια επανεκκίνησης της οικονομίας από τις 4 έως τις 25 Μαΐου, επιστρέφουν σε, λειτουργία 197 χιλιάδες επιχειρήσεις, δηλαδή το 65% των επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή εργασίας.

Όσον αφορά την επανεκκίνηση του τουρισμού προανήγγειλε την ανακοίνωση σχεδίου τις επόμενες μέρες.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup για την άμεση ενεργοποίηση των πιστοληπτικών γραμμών του Μηχανισμού, με ευνοϊκούς όρους για όλα τα κράτη-μέλη, σχετιζόμενους με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εκκρεμούν, ωστόσο, ακόμη οι αποφάσεις που αφορούν στην ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού σχήματος «SURE», από το οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να λάβει σημαντικά κονδύλια για τη βραχυχρόνια στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων σημείωσε πως εκκρεμεί η δημιουργία του πανευρωπαϊκού εργαλείου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και η συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. «Η Ελλάδα ζητά αυτό να είναι γενναίο, εμπροσθοβαρές, μεγάλης διάρκειας και ευέλικτο. Θα πρέπει να περικλείει επιχορηγήσεις και να αφορά – κυρίως – κλάδους της οικονομίας και χώρες της Ένωσης που πλήττονται περισσότερο από την κρίση» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπενθυμίζεται ότι λήγει αύριο, 19 Μαΐου, η προθεσμία για όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να οριστικοποιήσουν την αίτηση για χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σημειώνεται ότι, μέχρι την Παρασκευή, είχε πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς 34.058 δικαιούχων συνολικό ποσό 233,3 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν οριστικοποιήσει την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης περισσότερες από 48.500 επιχειρήσεις.

Σημειώνεται, επίσης, ότι θα συνεχιστεί και τον Μάιο η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους οι συμβάσεις τους τελούν σε αναστολή για όσο διάστημα διαρκεί.

Προχωρά η  ψηφιακή διακυβέρνηση

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μπήκε σε εφαρμογή από τον e-ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ η  νέα ηλεκτρονική υπηρεσία που δίνει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να αποκτούν βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας από τον υπολογιστή τους χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα του e-ΕΦΚΑ. Διευκολύνονται έτσι 1.500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες της χώρας. Μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία και τα έξοδα για όσους κατοικούν στα νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Μπήκε, επίσης, σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πύλη myAADElive που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα τηλεδιάσκεψης με εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ για την έκδοση κλειδαρίθμου. Έχουμε, δηλαδή, ένα ψηφιακό γκισέ όπου οι πολίτες εξυπηρετούνται χωρίς να επισκεφτούν τις κατά τόπους ΔΟΥ.

Στο μεταξύ, εκδόθηκαν τα πρώτα 100 προσωρινά ψηφιακά διπλώματα και απεστάλησαν με e-mail  στους νέους οδηγούς, εντός 24 ωρών από την ημέρα των εξετάσεων. Οι επιτυχόντες δεν χρειάζεται πλέον να περιμένουν τέσσερις μήνες μέχρι να έρθει το κανονικό δίπλωμα για να κυκλοφορήσουν με τα οχήματά τους και να τα ασφαλίσουν.

Δημιουργήθηκε, επίσης, μια νέα υπηρεσία-πλατφόρμα που δίνει, σε περίπου 650.000 αγρότες δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων, τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω του υπολογιστή, ή του κινητού τηλεφώνου τους, δίχως να απαιτείται η φυσική τους παρουσία.

Στο μεταξύ, προχωρά η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων «ΑΡΤΕΜΙΣ» και «i-AGRO» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με τις βάσεις δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου  να υπάρξει αποτελεσματικότερος έλεγχος της αγοράς, περιφρούρηση της διατροφικής ασφάλειας και αποθάρρυνση  παράνομων και παράτυπων πρακτικών προς όφελος των αγροτών και των καταναλωτών.

Διαβάστε περισσότερα: 

Αναφορικά με την ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης εξήγησε πως «θα θέσουμε  λοιπόν στο επίκεντρο των δράσεων της Ελληνικής προεδρίας την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας, καθώς και την ανάγκη αποτελεσματικής αντίδρασης στην υγειονομική κρίση με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. «Διαβεβαιώνουμε, ταυτόχρονα, ότι οι προσπάθειες για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας συνεχίζονται. Είναι χρέος μας, στη μνήμη των θυμάτων του διωγμού» είπε.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr