Υπόδειγμα στον τομέα της αγροτικής εκπαίδευσης, και πηγή έμπνευσης, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ) και τον τρόπο που λειτουργεί, μετά την ξενάγησή του στις εγκαταστάσεις της Σχολής.
Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι η δουλειά που γίνεται σε επίπεδο σχολικής μετασχολικής, επαγγελματικής και επιστημονικής παιδείας, «απαντά» στο κενό εκπαίδευσης και κατάρτισης των Ελλήνων του πρωτογενούς τομέα.
Σημείωσε ότι αυτό που είδε κατά την περιήγησή του στην ΑΓΣ είναι πόσο δημιουργικά και αποτελεσματικά έχει λειτουργήσει η αμερικανική παρακαταθήκη στον γεωργικό χώρο της Ελλάδας και πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα σε αυτήν.
Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι «τέτοιου είδους προσπάθειες, όπως εδώ στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, μόνο υπόδειγμα μπορούν να είναι. Πραγματικά γίνεται πολύ καλή δουλειά τόσο σε επίπεδο σχολικής παιδείας, όσο και σε επίπεδο μετασχολικής επαγγελματικής αλλά και επιστημονικής, σε έναν τομέα που έχει πραγματική ανάγκη η χώρα μας, για εκπαίδευση και κατάρτιση.
«Στην Ελλάδα δυστυχώς μόνο το 6% των παραγωγών έχει δεχτεί εκπαίδευση και κατάρτιση, όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 55% και σε χώρες πρότυπα για την γεωργική ανάπτυξη, όπως η Ολλανδία, το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 85%. Άρα τέτοιου είδους προσπάθειες, διαχρονικές βέβαια, όπως αυτή στην ΑΓΣ της Θεσσαλονίκης, μόνο υπόδειγμα μπορεί να είναι.», επισήμανε ο κ. Λιβανός χαρακτηριστικά.
Ο κ Λιβανός εξέφρασε την αισιοδοξία του για καλύτερη συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, ώστε όπως είπε: «Να δημιουργήσουμε μαζί και προγράμματα και να βάλουμε στόχους για συγκεκριμένα πρότζεκτ που στη συνέχεια θα τα περάσουμε στα δημόσια ΙΕΚ και τις γεωπονικές σχολές».
Την ικανοποίησή της για την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, εξέφρασε η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ, Elizabeth K. Lee.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΓΣ, Δρ. Jeff Lansdale υπογράμμισε την πολύπλευρη δουλειά που γίνεται σε αυτήν και ζήτησε να ενταθεί η συνεργασία τους για θέματα γεωργίας, εκπαίδευσης και έρευνας πάνω στον κλάδο και με στόχο τη στήριξη των Ελλήνων του πρωτογενούς τομέα. Όπως τόνισε ο Δρ. Jeff Lansdale (εγγονός του ιδρυτή της Σχολής) στην ΑΓΣ όλοι μπορούν να λάβουν πληροφορίες για τις εξελίξεις της τεχνολογίας και την εφαρμογή της στην αγροτική παραγωγή. Τέλος κάλεσε τον κ. Λιβανό να τον φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και να περιηγηθούν ξημέρωμα τις καλλιέργειες, γιατί, όπως είπε, «αυτήν την ώρα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τα μυστικά της γης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Λιβανός για τη νέα μέθοδο ψεκασμών στις καλλιέργειες, μέσω drones, που χρησιμοποιεί η ΑΓΣ, καθώς, όπως σημείωσαν οι καθηγητές της Σχολής, εξοικονομούνται πόροι και χρησιμοποιούνται λιγότερα φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα να μειώνεται το κόστος παραγωγής, να ενισχύεται η ποιότητα των τροφίμων που παράγονται αλλά και να προστατεύεται το περιβάλλον.
Τέλος, ο κ. Λιβανός είχε συζήτηση με παιδιά, σπουδαστές της ΑΓΣ οι οποίοι τον ενημέρωσαν για το πρόγραμμα σπουδών τους αλλά και για τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες.
Λίγα λόγια για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1904 στη Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδος και των Βαλκανίων.
Τα κύρια εκπαιδευτικά της τμήματα είναι η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο Χασιώτη, Γενικό Λύκειο), η Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επαγγελματικό Λύκειο, Ι.ΙΕΚ και Εκπαίδευση Ενηλίκων) και το Perrotis College of Agriculture, Environment and Life Sciences (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα).
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή προετοιμάζει τους αποφοίτους της για ανάληψη κυρίαρχων ρόλων στην κοινωνική ζωή και για ποικίλες επαγγελματικές σταδιοδρομίες στη γεωπονία, την επιστήμη και τη βιομηχανία τροφίμων μέσω της μάθησης πρακτικών που είναι οικονομικά βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον και κοινωνικά υπεύθυνες.