Η Λίτσα Γιαννακάκου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις ειδικά για όσους ζουν ή δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο Πειραιά. Με μακρά πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση και διακεκριμένη επιστήμονας με θητεία σε θέσεις ευθύνης στο ΕΣΥ ως διοικήτρια στα νοσοκομεία Τζάνειο και Αττικό, επιλογή των Δημήτρη Αβραμόπουλου και Άδωνι Γεωργιάδη, τότε υπουργών Υγείας.

Σε αυτές τις εκλογές αποφάσισε να κάνει το άλμα και να στηρίξει τον Νίκο Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής ως υποψήφια στον Πειραιά διεκδικώντας με αυξημένες πιθανότητες την εκλογή της.

Είναι εκείνη που το 1998 ως Πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ στον Δήμο Πειραιά επανέφερε τη Φιλαρμονική που είχε καταργηθεί αρκετά χρόνια πριν. Αντιπρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Πειραιά, πρόεδρος των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, αντιπρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Κανάλι Ενα, αντιδήμαρχος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων άφησε το στίγμα της από όπου και αν πέρασε. Την ίδια ώρα δεν παραμέλησε την ακαδημαϊκή της κατάρτιση. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ σε θέματα διαχείρισης κρίσεων στον κλάδο της Υγείας.

Όταν τη ρωτάνε γιατί επέλεξε σήμερα, μετά από 18 χρόνια, να επιστρέψει στην πολιτική η απάντηση που δίνει είναι μονολεκτική: «ο Πειραιάς». Η αγάπη της για την πόλη και τους κατοίκους της είναι γνωστή σε όλους και τώρα θέλει να μοιραστεί «τις γνώσεις και την εμπειρία μου και να παράσχω τις υπηρεσίες μου σε ζητήματα διαχείρισης κρίσης τόσο στον τομέα της Υγείας όσο εξάλλου και σε προκλήσεις που απορρέουν από την κλιματική κρίση».

Δεν αιθεροβατεί. Γνωρίζει πως τα όρια της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι σαφή αλλά επίσης γνωρίζει πως να κινηθεί με επιτυχία εντός αυτών.

Γνωρίζει και τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα στην πολιτική. «Δυστυχώς το 2023 το πατριαρχικό μοντέλο είναι ακόμα ισχυρό και κυρίαρχο» λέει και εξηγεί: «οι γυναίκες διαθέτουν αρκετά χαρίσματα τα οποία μπορούν να προσθέσουν σε αυτά που ήδη κάνουν οι άνδρες. Να μην ξεχνάμε πόσο δημιουργικές είμαστε πόσο μάλλον όταν έχουμε και μια άλλη ιδιότητα αυτή της μητέρας. Πολύ αξιόλογες γυναίκες έχουν περάσει από την πολιτική σκηνή τόσο την κεντρική αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η Μάργκαρετ Θάτσερ η οποία υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα για τη διοίκηση και τη διακυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».

Προτεραιότητα της στην επόμενη διοικητική περίοδο είναι «να αγωνιστώ για την ασφάλεια των πολιτών για τη θωράκιση της πόλης του Πειραιά και της Αττικής γενικότερα. Να φροντίσω για την επίλυση ή τουλάχιστον τον περιορισμό των προβλημάτων των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Για τα γηροκομεία, για την υπηρεσία Βοήθεια στο Σπίτι, για τους χώρους αναψυχής τους. Τους το οφείλουμε».