Πεδίο δόξης λαμπρόν προβλέπεται η εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Η Νέα Αριστερά θέλει να συμπορευθεί με τον Πέτρο Κόκκαλη, επικεφαλής της κίνησης «ΚΟΣΜΟΣ», η οποία ως αιχμή του δόρατος έχει την οικολογία. Ενδεχόμενη συνεργασία είναι win-win και για τις δύο πλευρές, καθώς μπορεί να πλασαριστεί ως διεύρυνση και του ενός και του άλλου χώρου και μάλιστα μια διεύρυνση χωρίς «δυσάρεστες εκπλήξεις» σε προγραμματικό πεδίο πολιτικών συγκλίσεων.

Ωστόσο, ο Πέτρος Κόκκαλης πρέπει να λάβει εξασφαλίσεις ότι θα είναι αυτός που θα εκλεγεί, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζει του λοιπούς συνυποψήφιους, ενώ θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι το όλο εγχείρημα θα υπερβεί το 3%.

Στο έτερο στρατόπεδο, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρήσει κάτω από τα ποσοστά του Ιουνίου (παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ισχυρίζεται ότι πάνε για 38-40%), τότε με ένα οριακά διψήφιο ποσοστό θα εκλέξει (στο καλό σενάριο) δύο ευρωβουλευτές.

Η «σφαγή» μεταξύ των δύο εν ενεργεία που απέμειναν στο κόμμα και θέλουν να επανεκλεγούν και όσων μπουν στη λίστα είναι δεδομένη. Για παράδειγμα, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά να είναι υποψήφιος, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ και αναπόφευκτα ο ένας ή η μία εκ των δύο εν ενεργεία ευρωβουλευτών θα μείνει εκτός.

Αλλωστε, για αυτό αμφότεροι έχουν ήδη πυκνώσει τις εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ, τασσόμενοι αναφανδόν υπέρ των πρωτοβουλιών Κασσελάκη προκειμένου «να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο ξανά».