Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο την έγκριση δαπανών 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών αποθήκευσης των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ (SPR), σύμφωνα με ένα έγγραφο που περιγράφει το σχετικό αίτημα.

Στην περίπτωση που εγκριθεί από το Κογκρέσο, το αίτημα που καταρτίστηκε την Τρίτη από τον Λευκό Οίκο δίνει τα απαραίτητα κονδύλια στο υπουργείο Ενέργειας (DOE) ώστε να αναβαθμίσει τα τέσσερα σημεία των υποδομών αποθήκευσης των στρατηγικών πετρελαϊκών αποθεμάτων των ΗΠΑ κατά μήκος των ακτών του Τέξας, αλλά και της Λουιζιάνας.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη διάθεση πετρελαίου 180 εκατομμυρίων βαρελιών από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα, σε μία προσπάθεια να πιέσει προς τα κάτω τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου οι οποίες, αυξήθηκαν μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η ιστορική διάθεση της αναφερόμενης ποσότητας πετρελαίου μείωσε τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο τους, από τον Μάρτιο του 1984.

Τα αμερικανικά αποθέματα SPR αποθηκεύονται σε ειδικά διαμορφωμένες υπόγειες δεξαμενές, οποίες είναι ενδεχόμενο να απαιτούν συντήρηση όταν το πετρέλαιο που είχε αποθηκευτεί σε αυτές, διατεθεί και αντικατασταθεί. Παράλληλα ο εξοπλισμός άντλησης του πετρελαίου που κατασκευάζεται από χάλυβα εκτίθεται στην υγρασία, αλλά και σε περιβάλλον άλατος εξαιτίας της κατασκευής των δεξαμενών, με τον κίνδυνο πρόκλησης διάβρωσης.

Η προτεινόμενη χρηματοδότηση “θα επιτρέψει στα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ να διατηρηθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα διάθεσης, αλλά και να εξαλείψουν ενδεχόμενες ελλείψεις εξαιτίας ζητημάτων που προκύπτουν από την εφοδιαστική αλυσίδα, την πανδημία COVID-19, αλλά και καθυστερήσεις που σχετίζονται με τον προγραμματισμό της διάθεσης των αποθεμάτων”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος στο σχετικό αίτημα προς το Κογκρέσο.

Η χρηματοδότηση για τα αποθέματα SPR συμπεριλήφθηκε στην πρόταση του Λευκού Οίκου για τη χορήγηση βοήθειας περίπου 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, στο πλαίσιο ενός συνολικού αιτήματος συμπληρωματικής χρηματοδότησης. Η χρηματοδότηση προς την Ουκρανία για τη διάρκεια του οικονομικού έτους θα διατεθεί για στρατιωτικό εξοπλισμό, ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και την υποστήριξη πυρηνικής ασφάλειας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το ίδιο αίτημα συμπεριλαμβάνει κονδύλια 126,3 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Διοίκηση Εθνικής Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που ανήκει στο DOE, προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας κατά ενδεχόμενων πυρηνικών και ραδιολογικών επεισοδίων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Θα βοηθήσει επίσης την Ουκρανία για την ασφάλεια πυρηνικών και ραδιολογικών υλικών, αλλά και για την πρόληψη παράνομης εμπορίας πυρηνικών, ραδιολογικών υλικών, αλλά και υλικών διπλής χρήσης.

Η Ρωσία διεκδικεί την ιδιοκτησία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, που είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη. Οι επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει κτίρια και έχουν προκαλέσει ζημιές στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες είναι καθοριστικής σημασίας για την ψύξη του καυσίμου του πυρηνικού σταθμού, αλλά και για την αποτροπή μιας τήξης του πυρηνικού αντιδραστήρα. Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη για τους βομβαρδισμούς.

Το DOE και ο Λευκός Οίκος δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα δημοσιοποίησης περισσότερων λεπτομερειών σχετικά με τους λόγους που επιβάλλουν την αναβάθμιση των υποδομών αποθήκευσης του πετρελαίου SPR.