Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα της Λέσβου. Οι πυροσβέστες δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τα μέτωπα, που εξακολουθούν να καίνε, γεμίζοντας αγωνία τους κατοίκους για την εξέλιξή της κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τρία μέτωπα
Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει «σπάσει» όπως αναφέρουν οι πυροσβέστες που επιχειρούν εκεί, με τα ενεργά μέτωπα να είναι τρία: προς Βατερά, Βρίσα και Σταυρό.

Στην περιοχή των Βατερών, συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος, ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια και επιχειρήσεις.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών.

Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Οι άνεμοι αυτήν την ώρα έχουν πέσει, η φωτιά καίει στο δάσος αφού απομακρύνθηκε από τα Βατερά, ανέφερε ο στον ΣΚΑΪ 100,3 ο περιφερειάρχης Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Ο κ. Μουτζούρης τόνισε ότι από τη φωτιά κάηκαν 5 οικίες και μία επιχείρηση. Ανέφερε ότι ο μηχανισμός εκκένωσης λειτούργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά, χωρίς να παρατηρηθούν σκηνές πανικού.

Το Δασαρχείο, ο Στρατός και ο Δήμος έχουν συνεργαστεί για τη δημιουργία Αντιπυρικής ζώνης για επιπλέον προστασία του οικισμού Βρίσα .

Οι αρχές απομάκρυναν από την ευρύτερη περιοχή των Βατερών, για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, πάνω από 450 πολίτες. Η φωτιά πέρασε απ’ την νοτιοανατολική πλευρά του οικισμού και έκαψε δύο σπίτια, δύο αποθήκες, ενώ ένα άλλο σπίτι έχει υποστεί ζημιές.

Παράλληλα, συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Ένας πυροσβέστης τραυματίσθηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια κατάσβεσης.