Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών της την τελευταία τετραετία, φέρνοντας μια τεράστια ψηφιακή επανάσταση στην χώρα. Το 2019 το νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έβαλε στη ζωή μας την πλατφόρμα gov.gr, μια ενιαία ψηφιακή πύλη που προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες και διαδικασίες του Δημοσίου. Αυτό αποτέλεσε την αρχή για αρκετές καινοτομίες που διευκόλυναν και αναβάθμισαν την ζωή των πολιτών, επιτάχυναν και εκσυγχρόνισαν απαρχαιωμένες διαδικασίες και άνοιξαν τον δρόμο για νέες δυνατότητες στις δημόσιες υπηρεσίες. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων καινοτομιών μπορούμε να εντοπίσουμε στο χώρο της Υγείας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, μια κρίση πρωτόγνωρη για τα παγκόσμια δεδομένα, η Ελλάδα αντέδρασε γρήγορα και αποφασιστικά εισάγοντας το emvolio.gov.gr, μια πλατφόρμα διαχείρισης ραντεβού και πιστοποιητικών εμβολιασμού. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για ψηφιακές καινοτομίες στον χώρο της Υγείας όπως η άυλη συνταγογράφηση και τα άυλα παραπεμπτικά, αλλά και την εφαρμογή MyHealth, όπου οι πολίτες μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση και να διαχειριστούν ψηφιακά τα ιατρικά τους δεδομένα. Στα μεγάλα επιτεύγματα ανήκει όμως και η προσέλκυση επενδύσεων από τεχνολογικούς κολοσσούς για την δημιουργία data centers, γεγονός που φανερώνει έμπρακτα τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί στον τομέα αλλά και τα απτά αποτελέσματα της ψηφιοποίησης στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. 

Με την δράση της η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση πλέον να διαμορφώνει, και όχι απλά να ακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις και καινοτομίες. Παρά τη μεγάλη εξέλιξη υπάρχει ακόμα χώρος για βελτιώσεις, και όσα μένουν να γίνουν αποτυπώνονται λεπτομερώς στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις από τους κατάλληλους ανθρώπους η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχει ακόμη μεγαλύτερα άλματα στον ψηφιακό τομέα. 

Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό ότι η ψηφιακή επανάσταση δεν συνδέεται αποκλειστικές με νέες τεχνολογίες, αλλά και με την εξέλιξη της ίδιας της κοινωνίας μέσω της ενεργής συμμετοχής όλων μας. Στην ΟΝΝΕΔ ενισχύσαμε το έργο του υπουργείου αλλά και ευρύτερα της ελληνικής κυβέρνησης με ουσιαστικές προτάσεις και πρωτοβουλίες που συνδέονται με την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και την κατάρτιση των νέων αποφοίτων σε νέες αναδυόμενες τεχνολογίες, την υιοθέτηση καινοτόμων εργαλείων αλλά και με την υποστήριξη επενδύσεων σχετικά με την Έρευνα και την Ανάπτυξη (R&D). 

Με τη σωστή στρατηγική η Ελλάδα έχει μπροστά της τη δυνατότητα να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής. Επιλέγοντας εκείνους που μας οδήγησαν στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης, επιλέγουμε να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο με στόχο την αναβάθμιση της καθημερινότητας μας αλλά και τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας. Είναι στο χέρι μας. 

Ο Λεωνίδας Παπαναστασίου είναι υπεύθυνος Τομέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ