Στην καταστροφική πυρκαγιά που πλήττει το Λος Άντζελες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η βιβλική καταστροφή στην πολιτεία της Καλιφόρνια είναι η τρίτη μεγαλύτερη καταστροφή από την άποψη των οικονομικών επιπτώσεων. «Η πρώτη ήταν το 2011 στην Ιαπωνία με τη Φουκουσίμα, όπου ήταν οι επιπτώσεις 3 τρισεκατομμύρια. Η δεύτερη ήταν στον Ινδικό Ωκεανό το 2004, όπου είχαμε να κάνουμε με 1 δισεκατομμύριο επιπτώσεις και τώρα έχουμε ουσιαστικά να κάνουμε με επιπτώσεις οι οποίες ανέρχονται σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε ο κ. Λέκκας.
Η πυρκαγιά σε περιοχή μείξης είναι δύσκολο να κατευναστεί
Ο ίδιος τόνισε ακόμα ότι μια πυρκαγιά στον αστικό ιστό, ή σε μια περιοχή μείξης δάσους και αστικού ιστού είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. «Το αντιμετωπίσαμε εμείς πριν τέσσερις μήνες στην Πεντέλη και στη γύρω περιοχή. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Δυστυχώς είχαμε στρεβλή άποψη και αντίληψη. Η πυρκαγιά μέσα σε αστικούς χώρους ή σε χώρους μείξης δάσους και αστικού ιστού είναι πολύ δύσκολο να κατευναστεί. Πολλές φορές αδύνατο, όπως το βλέπουμε εδώ, να εξελίσσεται στο Λος Άντζελες».
«Υπάρχει πολύ πιο πολύ καύσιμη ύλη απ’ ό, τι υπάρχει ένα δάσος. Το είχα τονίσει εδώ και στην περίπτωση της Πεντέλης, ότι δυστυχώς η καύσιμο ύλη είναι τουλάχιστον πενταπλάσια απ’ ό,τι είναι σε ένα δάσος. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι εδώ τα σπίτια μας είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα κτλ και δεν είναι τόσα εύφλεκτα όσα είναι στην Αμερική, καταλαβαίνετε ότι έχουμε να κάνουμε και με πολύ αυξημένο κίνδυνο από άποψη φαινομένων και συνδυασμού φαινομένων αλλά και με πολύ μεγάλη τρωτότητα των κατασκευών και εν γένει των συστημάτων που υπάρχουν στο Λος Άντζελες».
Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε ακόμα στην κλιματική κρίση και στους κινδύνους που εμπεριέχει η κάθε περίπτωση. «Εκείνο που με φοβίζει περισσότερο είναι ο συνδυασμός των κινδύνων που υπάρχουν σε μια τέτοια περίπτωση και τη βλέπουμε αυτή να εξελίσσεται στο Λος Άντζελες. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και βέβαια αντιμετωπίζεται και με γενικότερες δράσεις αλλά και με ατομικές δράσεις, όπου είναι δυνατόν».