Σοβαρό αποτύπωμα αφήνουν οι φονικές πυρκαγιές που κατακαίνε το Λος Άντζελες για μέρες, με τον αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται στους 16 και τις αρχές να φοβούνται για ακόμα περισσότερους νεκρούς. Οι φλόγες έχουν αφήσει πίσω τους πάνω από 12.000 κατεστραμμένες κατοικίες και 150.000 στρέμματα καμένης γης.
Λος Άντζελες: Εικόνα βιβλικής καταστροφής
Οι πυρκαγιές έχουν πλήξει σοβαρά περιοχές που μέχρι τώρα είχαν μείνει αλώβητες, μετατρέποντας σημαντικό μέρος του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου των ΗΠΑ σε σκηνικό καταστροφής. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «ζώνη βομβαρδισμού».
Παρά τις προσπάθειες εκατοντάδων πυροσβεστών, οι φλόγες συνεχίζουν να εξαπλώνονται, με αποτέλεσμα να εκδίδονται συνεχείς εντολές εκκένωσης στις ανατολικές περιοχές και στα προάστια όπως η Πασίφικ Παλισέιντς, όπου βρίσκεται και το Getty Center, μουσείο υψηλής πολιτιστικής αξίας.
Άνεμοι και ξηρασία εντείνουν την κατάσταση
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (FEMA) προειδοποίησε για τους ισχυρούς ανέμους που αναμενόταν να ενταθούν, σε συνδυασμό με την ξηρή ατμόσφαιρα και τη ξεραμένη βλάστηση, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης των πυρκαγιών.
Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής του Λος Άντζελες, Άντονι Μαρόνι, δήλωσε ότι οι συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες. Πλάνα από αέρος στην περιοχή Μάντβιλ Κάνιον καταγράφουν σπίτια στις φλόγες και πύρινα μέτωπα να κινούνται προς κατοικημένες περιοχές.
Ανεπάρκειες σε προετοιμασία και υποδομές
Η αρχηγός της Πυροσβεστικής, Κριστίν Κράουλι, εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και χρηματοδότηση, κατηγορώντας τις δημοτικές αρχές για ανεπαρκή υποστήριξη. Από την πλευρά της, η δήμαρχος του Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, προσπάθησε να καθησυχάσει τις εντάσεις, δηλώνοντας ότι όλες οι υπηρεσίες συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Υποστήριξη και αντιδράσεις
Η Μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ομάδα υποστήριξης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ωστόσο, η κατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές επιδεινώνεται από τις λεηλασίες, με τις αρχές να επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές όπως η Πασίφικ Παλισέιντς και η Αλταντίνα.
Τεράστιες υλικές ζημιές
Οι πιο σοβαρές πυρκαγιές, όπως αυτή στο Πασίφικ Παλισέιντς, έχουν περιοριστεί μόνο κατά 11%, ενώ η πυρκαγιά Ίτον κατά 15%. Οι ζημιές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 135 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την καταστροφή μία από τις πιο δαπανηρές στην ιστορία των ΗΠΑ.
Η κλιματική αλλαγή ως παράγοντας κινδύνου
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση τέτοιων φυσικών καταστροφών. Η Καλιφόρνια, έπειτα από δύο υγρές χρονιές, βιώνει έναν αφύσικα ξηρό χειμώνα, με σχεδόν οκτώ μήνες χωρίς βροχοπτώσεις.
Με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν για τους κινδύνους από τους καπνούς. Επίσης, οι ταμιευτήρες νερού έχουν σχεδόν αδειάσει, δυσχεραίνοντας την πυρόσβεση.
Η τραγωδία δεν άφησε ανεπηρέαστους διάσημους, όπως ο Μελ Γκίμπσον και ο προπονητής των Λέικερς, Τζέι-Τζέι Ρέντικ, οι οποίοι είδαν τις κατοικίες τους να καταστρέφονται. Οι κάτοικοι, όπως η Νικόλ Πέρι, καταγγέλλουν την έλλειψη βοήθειας, δηλώνοντας ότι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τις αρχές.
Το Λος Άντζελες ζει τον δικό του εφιάλτη, με τις πυρκαγιές να συνεχίζουν να μαίνονται ανεξέλεγκτες, αφήνοντας πίσω τους ανυπολόγιστες απώλειες και προκαλώντας αναρίθμητα ερωτήματα για την ετοιμότητα της πολιτείας να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστροφές.
Γιατί είναι δύσκολη η κατάσβεση
Οι καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν το Λος Άντζελες έχουν προκαλέσει θανάτους και ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον και την περιουσία. Ο Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος, πρώην διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», εξηγεί πως δεν πρόκειται μόνο για τις κλασικές πυρκαγιές στις «ζώνες μίξης δασών-οικισμών» (Wildland Urban Interface Fires).
Όπως αναφέρει, οι φωτιές αυτές εξαπλώνονται ραγδαία. Αρχικά καίνε τα πρώτα σπίτια και, λόγω των ισχυρών ανέμων, μεταφέρονται από οικία σε οικία, καθιστώντας την κατάσβεσή τους εξαιρετικά δύσκολη. Αυτή η ιδιαιτερότητα διαφοροποιεί την τρέχουσα κατάσταση από άλλες πυρκαγιές.
Ο Κωνσταντίνος Τσακίρης, αντιπύραρχος και επικεφαλής επιχειρήσεων της 1ης ΕΜΑΚ, περιγράφει την εμπειρία του από την αποστολή κατάσβεσης πυρκαγιών στην Καλιφόρνια το 2008. Η συγκεκριμένη χρονιά ήταν από τις χειρότερες στην ιστορία της Καλιφόρνιας όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, και οι συνθήκες που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες ήταν ακραίες. Οι επιχειρήσεις απαιτούσαν στενή συνεργασία με τα τοπικά ειδικά πεζοπόρα τμήματα (hot shots), ομαδικότητα και ψυχική αντοχή λόγω της έντονης πίεσης στο πεδίο.
Η Καλιφόρνια, όπως σημειώνει, παρουσιάζει ομοιότητες με την Ελλάδα, καθώς το μεσογειακό κλίμα με τα ξηρά καλοκαίρια και τις μεγάλες περιόδους ξηρασίας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιών. Επίσης, η αστικοποίηση σε περιοχές κοντά σε δάση αυξάνει τον κίνδυνο για σπίτια και υποδομές.
Ο κ. Τσακίρης τονίζει ότι οι γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής καθιστούν την κατάσβεση ιδιαίτερα απαιτητική. Το φαινόμενο Σάντα Άνα, με τους ισχυρούς και απρόβλεπτους ανέμους, ενισχύει τη διάδοση της φωτιάς, ενώ η γεωμορφολογία της περιοχής (λόφοι, χαράδρες) περιπλέκει τις επιχειρήσεις. Η πυκνή κατοίκηση και η εγγύτητα αστικών περιοχών σε δάση, όπως οι λόφοι του Χόλιγουντ, καθιστούν τις εκκενώσεις δύσκολες και αυξάνουν την απειλή για ανθρώπους και περιουσίες. Επιπλέον, τα τοξικά αέρια που εκλύονται από τις φωτιές επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν οδηγήσει σε μεγάλες δασικές πυρκαγιές ακόμη και τον χειμώνα, γεγονός που απαιτεί αυξημένη προετοιμασία και επαγρύπνηση.