Λάρισα: Τα μέτρα πήγαν… περίπατο

by news

Η έλλειψη ψηφιακών γνώσεων της 70χρονης Λαρισαίας κ. Μαριάνθης, όπως και πολλών συνομήλικών της, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε η προχθεσινή εικόνα έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών στο κέντρο της Λάρισας.

Ουρές εκατοντάδων μέτρων ειδικά σ’ αυτά που βρίσκονται πέριξ της Κεντρικής πλατείας δεν συνάδουν με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί από τα αρμόδια υπουργεία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Εικόνες όμως που δεν καταγράφηκαν μόνο στην πόλη της Λάρισας αλλά πανελληνίως. Αυτή ήταν και η αιτία της τοποθέτησης του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκου Χαρδαλιά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον ιό. Χαρακτήρισε απαράδεκτη την εικόνα έξω από τις τράπεζες, λέγοντας πως κάποιοι συμπολίτες μας δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο που εκτίθενται τόσο εκείνοι όσοι και οι οικογένειές τους.

Οι «ουρές» στην πόλη της Λάρισας ήταν πολύ πιο μεγάλες σε σχέση με αυτές της Δευτέρας. Την Τρίτη ήταν για αρκετούς, καταληκτική ημερομηνία σε ζητήματα πληρωμών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Παράλληλα, ένας βασικός λόγος ήταν και η καταβολή συντάξεων του μηνός Απριλίου.

«Ήρθα εδώ για να εξυπηρετήσω την ηλικιωμένη μητέρα μου» εξήγησε στην «Ε» η 45χρονη Βασιλική Γ. που τόνισε ότι από δω και στο εξής θα προσπαθήσει να την «εκπαιδεύσει» όσο μπορεί σε ψηφιακές συναλλαγές, κάνοντας πράξη τα όσα ζήτησε με προχθεσινό μήνυμα – βίντεο το Υπουργείο Υγείας. «Οι ηλικιωμένοι και ευάλωτοι συμπολίτες μας πρέπει να μείνουν μακριά από γκισέ τραπεζών και ΑΤΜ. Για να μειώσουμε την έκθεσή μας στον κορονοϊό, βοηθάμε τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας να μάθουν να κάνουν συναλλαγές ηλεκτρονικά. Πληρώνουμε λογαριασμούς ηλεκτρονικά και με τη χρεωστική μας κάρτα. Επιμένουμε: Δεν χρειάζεται να πάνε στο τραπεζικό κατάστημα ώστε να μην κινδυνέψουν. Να μείνουν ασφαλείς. Προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες», ήταν χαρακτηριστικά το μήνυμα του Υπουργείου Υγείας.

Το πρόβλημα με τις «ουρές» εντοπιζόταν στο ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας, αλλά ούτε φορούσαν τις απαραίτητες προστατευτικές μάσκες με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις και στιγμές έντασης στις τόσες ώρες αναμονής. «Εντός των καταστημάτων οφείλουμε να τηρήσουμε τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Έξω από τα καταστήματα ωστόσο είναι θέμα προσωπικής επιλογής για το πόσο μακριά θα καθίσει κάποιος πολίτης από τον προηγούμενο και τον επόμενο» υπογράμμιζε τραπεζικός υπάλληλος, ευχόμενος να προσαρμοστούν γρήγορα οι άνθρωποι μεγάλων ηλικιών στην εξέλιξη της τεχνολογίας καθώς και οι ίδιοι ως υπάλληλοι έρχονται σε επαφή με τόσο κόσμο και κινδυνεύουν.

*Οι καλές καιρικές συνθήκες εν τω μεταξύ φαίνεται πως ώθησαν αρκετούς πολίτες, για διάφορους λόγους, να βρεθούν στο κέντρο της πόλης. Η κίνηση ήταν αυξημένη, εν συγκρίσει με αυτήν των προηγούμενων ημερών, ενώ οι Λαρισαίοι στους πεζόδρομους κινούνταν σε κοντινή – για τα δεδομένα της εποχής- απόσταση.
Πηγή: Ελευθερία

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα