Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα αθετήσουν το χρέος τους, σημειώνοντας ότι μια τέτοια έκβαση θα είχε τρομερές συνέπειες σε όλο τον κόσμο.

«Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο CBS την Κυριακή. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα άφηναν να συμβεί μια τέτοια μεγάλη, μείζονος σημασίας, καταστροφή», πρόσθεσε.

«Αν συνέβαινε, θα είχε πολύ, πολύ αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο για αυτήν τη χώρα, όπου η εμπιστοσύνη θα αμφισβητηθεί, αλλά σε όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε. «Καταλαβαίνω την πολιτική, ασχολήθηκα και εγώ με την πολιτική. Αλλά υπάρχει μια στιγμή που το υψηλότερο συμφέρον του έθνους πρέπει να επικρατήσει».

Τα σχόλια της Λαγκάρντ έρχονται καθώς οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με μια πιθανή χρεοκοπία που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. Η ανησυχία εντείνεται με την αντιπαράθεση σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού χρέους.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων επιδιώκουν να συνδέσουν την αύξηση του ανώτατου ορίου με τις περικοπές στις αμερικανικές δαπάνες.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να αποφύγει την παραβίαση του ορίου χρέους, ωστόσο το ανώτατο όριο πρέπει να αυξηθεί αυτό το καλοκαίρι για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Ο Μακάρθι πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα.

Η κατάσταση είναι ανάλογη του 2011 όταν ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, για να τερματιστεί η κρίση, ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε σε περικοπές δαπανών άνω των 2 τρισ. δολαρίων σε διάστημα μιας δεκαετίας.

Με πληροφορίες από Bloomberg