Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να έκανε ένα μικρότερο βήμα στην προσπάθεια της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, ωστόσο το ταξίδι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Aυτό ήταν το μήνυμα της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της τράπεζας να προχωρήσει με μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, μετά από τρεις διαδοχικές αυξήσεις κατά 50 μονάδες.
Επικαλούμενη ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε υπέρ της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων. Έτσι, υποστήριξε ότι δεδομένων των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να αυξήσει τα τρία επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.
Ειδικότερα, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός παραμένει ακόμα πολύ υψηλός, με τις υποκείμενες πιέσεις να είναι ισχυρές και άφησε ανοιχτή την πόρτα και σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων, επισημαίνοντας ότι οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα έχουν βασικό στόχο να επιτευχθεί ένα επαρκώς περιοριστικό επίπεδο για την επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.
"Όλα τα μέλη του Δ.Σ. συμφωνήσαμε πώς μια αύξηση των επιτοκίων [σήμερα] ήταν αναγκαία. Συμφωνήσαμε επίσης ότι δεν θα κάνουμε μία παύση [στη σύσφιξη της πολιτικής] και γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε", ανέφερε η Λαγκάρντ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.
"Βλέπουμε τον πληθωρισμό να υποχωρεί, αλλά δεν βλέπουμε ακόμα τον πλήρη αντίκτυπο που θα θέλαμε για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα", σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε: "είναι περιοριστική η πολιτική μας; σίγουρα είναι. Είναι όμως επαρκώς περιοριστική: όχι ακόμα".
Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Η πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στους τραπεζικούς κλυδωνισμούς που επιμένουν στις ΗΠΑ υποχρεώνοντας αυτή την εβδομάδα τις αμερικανικές αρχές να ενορχηστρώσουν τη διάσωση της First Republic Bank με την εξαγορά των περιουσιακών της στοιχείων από την JPMorgan.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα στις πρόσφατες αναταράξεις, σημείωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα καθώς και άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία.
Η αύξηση των επιτοκίων είναι θετική εξέλιξη για τις τράπεζες καθώς βελτιώνει τα περιθώρια τους, αντισταθμίζοντας πιθανούς κινδύνους, ανέφερε ο ντε Γκίντος.
Σχολιάζοντας τις πιέσεις στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, ανέφερε εξάλλου ότι τα φαινόμενα αυτά δείχνουν πόσο γρήγορα μπορεί σήμερα να εξελιχθεί σήμερα ένα bank run. "Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να δουν οι ρυθμιστικές αρχές", επισήμανε.
Με πληροφορίες από Bloomberg, CNN, Reuters,