Τα εύσημα στην Ελλάδα για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας – με αφορμή το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αποδίδει το ιταλικό περιοδικό L’Espresso. Η Αθήνα έχει αρχίσει να συζητά το νομοσχέδιο το οποίο, σύμφωνα με τον συντηρητικό πρωθυπουργό, θα πρέπει να λάβει ευνοϊκή ψήφο από τη Βουλή έως τον Φεβρουάριο: «Ενισχύει την προστασία από τις διακρίσεις»

Το άρθρο του L’Espresso, τιτλοφορούμενο «Η Ελλάδα μας ξεπερνά σε δικαιώματα: η Ιταλία κινδυνεύει να είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς ίσους γάμους», απευθύνεται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς με αφορμή το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα Πέμπτη (15.02.2024) από τη Βουλή.

l-espresso.jpg

«Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τον ίσο γάμο ξεκινά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Ελλάδα . Οι βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων θα μπορούν μέχρι αύριο να ψηφίσουν τον νόμο που επιτρέπει τον γάμο και την υιοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια. Το έγγραφο παρέμεινε διαθέσιμο για δημόσια διαβούλευση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και έφτασε στη Βουλή αυτόν τον μήνα εν αναμονή του προγραμματισμού. Η πρόταση επεκτείνει τη δυνατότητα γάμου σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια και «ενισχύει την προστασία από τις διακρίσεις μέσω της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής Ισότητας για την LGBTI κοινότητα», αναφέρεται σε έγγραφο που συνοδεύει το νομοσχέδιο,» διευκρινίζει το ιταλικό περιοδικό.

«Η Ελλάδα, παρά το ότι έχει συντηρητική κυβέρνηση, τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε ικανή να εγκρίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπως την κατάργηση του κανόνα που απαγόρευε στους ομοφυλόφιλους να είναι αιμοδότες , αλλά και την κατάργηση των χειρουργικών επεμβάσεων για την λεγόμενη κανονικοποίηση φύλου των παιδιών», σημειώνει το έντυπο και προσθέτει: «Με την έγκριση του νόμου για το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο, η Ιταλία -η οποία στο μεταξύ περιορίζει τα δικαιώματα των οικογενειών Ουράνιο Τόξο- θα είναι η μόνη χώρα της δυτικής Ευρώπης που δεν παρέχει το δικαίωμα σε πολιτικό γάμο, μαζί με κράτη που κάποτε ανήκαν στην Σοβιετική Ένωση και κάποιες μικρές χώρες, όπως τον Άγιο Μαρίνο και το Βατικανό».

Το L’Espresso προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τον νόμο που ψηφίζεται σήμερα «ένα βήμα που οδηγεί σε μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη» και υπογραμμίζει ότι η ελληνική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα θα ήθελε να επιτραπεί και η παρένθετη μητρότητα, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε αντίθετη στην έγκριση του συγκεκριμένου νόμου.