Επί τάπητος οι αντιδράσεις της Κυβέρνησης μετά την επιβολή δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θέτοντας τις σχετικές προτεραιότητες, μετά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.
Ειδικότερα, αναγκαία, χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση, στην επιβολή των αμερικάνικων δασμών στην εισήγηση του κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, επισημαίνοντας πως σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες, η κυβέρνηση εγγυάται ότι η οικονομία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της στους πολίτες, σύμφωνα με το Ertnews.gr.
H συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και με τη συμμετοχή εννέα υπουργών.
Η στρατηγική
O Πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση εξέπεμψε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα πράξει ό, τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα.
Κράτησε επίσης στην πρώτη γραμμή δύο έννοιες κλειδί, αυτή της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής.
Πέρα από τα τεκταινόμενα σε εσωτερικό επίπεδο, η κυβέρνηση στέκεται ιδιαίτερα στην προστασία που θα πρέπει να έχουν τα μοναδικά προϊόντα, όπως είναι η φέτα, οι ελιές και το λάδι, προϊόντα δηλαδή που αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν εξαιρεθεί και το 2019, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε επιβάλει τότε δασμούς.
Επίσης, προτεραιότητες για την ελληνική κυβέρνηση είναι οι σχέσεις που αναπτύσσονται με άλλες παγκόσμιες ισχυρές οικονομίες, όπως είναι η Ινδία.
Η κοινή γραμμή της ΕΕ
Προτεραιότητα επίσης αποτελεί η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, καθώς επίσης και η κοινή γραμμή που με τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντηση στους δασμούς που έχει επιβάλει ο Τραμπ.
Υπενθυμίζεται ότι ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κωστής Χατζηδάκης.
Οι συνεδριάσεις αυτές θα λαμβάνουν χώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς η εξωστρέφεια, οι επενδύσεις και γενικότερα η οικονομία θα βρίσκονται στο επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής.