Η ΕΕ παγώνει για 90 ημέρες τα αντίμετρά της, που ανακοινώθηκαν χθες Τετάρτη, σε απάντηση στους δασμούς που έχει επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στόχος, «να δοθεί μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις», είπε.
«Λάβαμε υπόψη μας την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ. Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις. Ενόσω οριστικοποιούμε την υιοθέτηση των αντίμετρων της ΕΕ, τα οποία έλαβαν ισχυρή στήριξη από τις χώρες μέλη, θα αναστείλουμε την εφαρμογή τους για 90 ημέρες, επεσήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ανάρτησή της στο Χ. «Αν οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τα αντίμετρά μας θα τεθούν σε ισχύ», προειδοποίησε η φον ντερ Λάιεν.
We took note of the announcement by President Trump.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 10, 2025
We want to give negotiations a chance.
While finalising the adoption of the EU countermeasures that saw strong support from our Member States, we will put them on hold for 90 days.
If negotiations are not satisfactory, our…
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμών 20% στις εισαγωγές προϊόντων από την ΕΕ. Σε μια εντυπωσιακή στροφή, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες ότι θα αναστείλει για 90 ημέρες την εφαρμογή των επιπλέον «ανταποδοτικών» δασμών στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, με εξαίρεση την Κίνα.
Ωστόσο η ανακοίνωση του Ρεπουμπλικάνου δεν αφορά τους δασμούς που έχει ήδη επιβάλει η κυβέρνησή του στις εισαγωγές αυτοκινήτων, αλουμινίου και χάλυβα. Οι χώρες μέλη της ΕΕ ενέκριναν χθες τα πρώτα αντίμετρα στους δασμούς αυτούς.