Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε απόψε ότι αναστέλλει για 90 ημέρες τους «ανταποδοτικούς» δασμούς, με άμεση ισχύ. Παράλληλα, αυξάνει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο 125%. Σε ανάρτησή του στον ιστότοπό του, τον Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε ότι θα επιβάλει δασμούς 125% στην Κίνα, λόγω των «αντιποίνων» του Πεκίνου. Θα αναστείλει όμως τους δασμούς που είχε ανακοινώσει για τον υπόλοιπο κόσμο, για τον οποίο θα ισχύει μόνο ένας «ανταποδοτικός» δασμός ύψους 10% στο διάστημα αυτό.
«Λόγω της έλλειψης σεβασμού της Κίνας απέναντι στις διεθνείς αγορές (…) αυξάνω τους δασμούς στην Κίνα στο 125%», έγραψε. «Ταυτόχρονα, λόγω της προθυμίας περισσότερων από 75 χωρών να διαπραγματευτούν, ενέκρινα την αναστολή για 90 ημέρες των ανταποδοτικών δασμών που θα μειωθούν σημαντικά κατά την περίοδο αυτή, στο 10% και θα τεθούν άμεσα σε ισχύ» και για τις άλλες χώρες.
«Ράλι» στη Γουόλ Στρίτ
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι οι χώρες που «δεν ανταπέδωσαν» τους δασμούς θα ανταμειφθούν και ότι αναμένεται και άλλες χώρες να ζητήσουν από τις ΗΠΑ να διαπραγματευθούν «την καλύτερη συμφωνία». Υπενθύμισε ότι ήδη η Ιαπωνία ετοιμάζεται να στείλει μια αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει το θέμα. Η αναστολή, υποστήριξε, δίνει χρόνο για διαπραγμάτευση και δεν αποφασίστηκε λόγω της αντίδρασης των αγορών στην εφαρμογή των δασμών. «Θέλουμε να διαπραγματευτούμε καλόπιστα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπέσεντ, η μείωση των δασμών στο 10% αφορά επίσης και τους γείτονες των ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.
«Θα δούμε τι θα κάνει η Κίνα», είπε ο υπουργός. «Δεν τον αποκαλώ εμπορικό πόλεμο, όμως η Κίνα κλιμάκωσε» τους δασμούς, επέμεινε.
Στη Γουόλ Στριτ, το «ράλι» που ξεκίνησε αμέσως μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, συνεχίζεται: ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει +6,13%, ο Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας καταγράφει άνοδο +8,22% και ο S&P 500 +6,72%.
Στάση αναμονής για την Ευρώπη
Μετά την ανακοίνωση Τραμπ για «πάγωμα» δασμών στο 10% αναμένεται η αντίδραση της Ευρώπης. Νωρίτερα είχε διαρρεύσει πως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν επιβολή δασμών έως 25%σε ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών προϊόντων, ως αντίποινα στους αντίστοιχους δασμούς που είχαν επιβάλει προηγουμένως οι Ηνωμένες Πολιτείες σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ.
Στη λίστα των προϊόντων που επηρεάζονται από τους ευρωπαϊκούς δασμούς περιλαμβάνονται γεωργικά και βιομηχανικά αγαθά όπως τα αμύγδαλα, ο χυμός πορτοκαλιού, τα πουλερικά, η σόγια, αλλά και βασικά μεταλλικά υλικά όπως χάλυβας και αλουμίνιο, καθώς επίσης και προϊόντα καπνού και σκάφη αναψυχής.
Αυτό οδήγησε σε πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια:
Ο δείκτης CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού έκλεισε με πτώση 3,34%, στις 6.863,02 μονάδες, χάνοντας 237,40 μονάδες. Ο δείκτης DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκλεισε στις 19.679,66 μονάδες, με πτώση 3%.
Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 231,05 μονάδες ή -2,92% και έκλεισε στις 7.679,48 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 32.730,57 μονάδες, μειωμένος κατά 2,75%. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SMI της Ζυρίχης, που έκλεισε στις 10.887,73 μονάδες, χάνοντας 4,15%.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κίνα
Μαζί με τους δασμούς 84%, η Κίνα ανακοίνωσε πως προσθέτει 12 αμερικανικές οντότητες στον κατάλογο ελέγχου εξαγωγών αλλά και 6 αμερικανικές επιχειρήσεις στον κατάλογο αναξιόπιστων οντοτήτων.
Ήδη η Κίνα εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, λόγω του κλίματος έντασης που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες.
Δε θέλουμε πόλεμο, αλλά είναι απειλή λέει ο Χέγκσεθ από τον Παναμά
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν «τον πόλεμο» με την Κίνα, διαβεβαίωσε από τον Παναμά ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, όμως πρέπει «να επιδείξουν «αποφασιστικότητα» απέναντι στις «απειλές» της.
«Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο με την Κίνα. Και ο πόλεμος με την Κίνα ασφαλώς δεν είναι αναπόφευκτος. Δεν τον επιδιώκουμε με καμία μορφή. Όμως από κοινού πρέπει να αποτρέψουμε τον πόλεμο επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα και ισχύ απέναντι στις απειλές της Κίνας σε αυτό το ημισφαίριο» είπε ο Χέγκσεθ μιλώντας σε μια περιφερειακή σύνοδο για την ασφάλεια.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε την απειλή που συνιστά η Κίνα για τις χώρες μας, τους λαούς μας και την ειρήνη σε αυτήν την περιοχή», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις «απαλλοτριώνουν εδάφη, κρίσιμες υποδομές σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες».