Το σωστό μείγμα των παρεμβάσεων στα πλαίσια των αντοχών του κρατικού προϋπολογισμού αναζητά η κυβέρνηση ώστε ακόμα και την επόμενη του εβδομάδα να ανακοινώσει το πακέτο των μέτρων για την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων απέναντι στις ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες.

«Είμαστε σχετικά έτοιμοι για να παρουσιάσουμε μια δέσμη παρεμβάσεων» αν και δεν θα καταστεί εφικτό να καλυφθεί το σύνολο των απωλειών δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε περαιτέρω την πορεία των τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα. Ειδικά στο σκέλος της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες για όσο διαρκεί η κρίση.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεδομένου ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα όλο το 2022, το κόστος θα πρέπει να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα θα μπορούσε να δώσει η Ευρώπη, μέσω μιας πρωτοβουλίας για την κάλυψη των δαπανών για την ενέργεια, εξαιρώντας μάλιστα το ύψος τους από το έλλειμμα. Ήδη η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει σχετική πρόταση στα ευρωπαϊκά όργανα.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές και οι αναλυτές αναμένουν σήμερα τους χρησμούς της ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης με έμφαση στο ύψος του πληθωρισμού, αλλά και για την νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και κυρίως η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής συνόδου κορυφής στο Παρίσι σε μια προσπάθεια να αναληφθεί ευρωπαϊκή δράση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενισχύει τις φωνές στο εσωτερικό της ΕΚΤ για συνέχιση της υποστηρικτικής πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης. Μόλις τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ κ. Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει όποια δράση χρειάζεται για να εκπληρώσει τις ευθύνες της, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τα περισσότερα κράτη είναι ο πληθωρισμός, η ραγδαία αύξηση του αλλά και οι εκτιμήσεις ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα όλο το 2022. Σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει το ύψος του πληθωρισμού για το Φεβρουάριο, με τις προβλέψεις να εκτιμούν ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα του 7% από 6,2% τον Ιανουάριο. Σύμφωνα μάλιστα με τις έως τώρα εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου εξαιτίας του πολέμου, ο πληθωρισμός για το σύνολο του έτους θα διαμορφωθεί στο 5,5% από 3,5% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Επίσης ο ρυθμός ανάπτυξης, με τα έως τώρα δεδομένα θα επιβαρυνθεί κατά 1% σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 4,5% το 2022.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να στηρίζει επιχειρήσεις, νοικοκυριά και αγρότες απέναντι στις ανατιμήσεις των τιμών στην ενέργεια και για όσο διαρκεί η κρίση. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, το επόμενο 10ημερο η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για «ένα πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους».

Πηγή: naftemporiki.gr