Δύο χρόνια μετά την τραγωδία των Τεμπών, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλιμακώνει την επικοινωνιακή της στρατηγική απέναντι στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Στοχεύοντας στην αποδόμηση όσων θεωρεί ως ψεύδη και πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος, τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν έτοιμα να απαντούν σε κάθε κατηγορία, θέτοντας «κόκκινες γραμμές» μεταξύ της αναζήτησης δικαιοσύνης και της εργαλειοποίησης της τραγωδίας.

Η κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες για τα Τέμπη

Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, στη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, επιχείρησε να συνδέσει την εμπορική αμαξοστοιχία με «παράνομο φορτίο» και τον αδικοχαμένο μηχανοδηγό με το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Αυτοί οι ισχυρισμοί προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις της ως «χυδαίες» και την κατηγόρησε για υποκρισία και πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας.

«Ζυγίζετε ακόμα και τους νεκρούς! Δεν υπάρχει όριο στη χυδαιότητά σας;» τόνισε ο κ. Μαρινάκης, επισημαίνοντας πως πίσω από κάθε θύμα υπάρχει μια οικογένεια που πενθεί. Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες περί συγκάλυψης, επιμένοντας ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της.

Η κυβέρνηση υιοθετεί πλέον σαφή στρατηγική μην αφήνοντας καμία δήλωση ή κατηγορία να μένει αναπάντητη. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η αντιπολίτευση προσπαθεί να εργαλειοποιήσει το ζήτημα για πολιτικά οφέλη, αλλά η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τη διασπορά θεωριών και ανακριβειών.

Ειδικότερα, σε σχέση με τα επερχόμενα συλλαλητήρια στη μνήμη των θυμάτων, διευκρινίστηκε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν και να εκφράσουν την οδύνη τους, ωστόσο απορρίπτει τις προσπάθειες καπήλευσης της τραγωδίας από πολιτικούς φορείς.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο στέλνει σαφές μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει την πολιτική αποσταθεροποίηση μέσα από παραπληροφόρηση και λαϊκισμό. «Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει στον πιο μαύρο εφιάλτη» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας ότι το μόνο ζητούμενο είναι η απόδοση δικαιοσύνης και η θωράκιση της ασφάλειας στα μέσα μεταφοράς.

Με το βλέμμα στραμμένο στις κοινωνικές αντιδράσεις και στις εν εξελίξει έρευνες, η κυβέρνηση επιμένει πως η διαλεύκανση της υπόθεσης πρέπει να είναι ζήτημα θεσμών και όχι πολιτικών αντιπαραθέσεων.