Συγκρατημένα αισιόδοξος για τα ελληνοτουρκικά, μετά της συναντήσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή του χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Εκτίμησε δε ότι και η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι είναι προς όφελος της να μην κόψει τις γέφυρες με την Ευρώπη αλλά σε ένα βαθμό και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ότι αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση των σχέσεων με την Ευρώπη, πιστεύω ότι και σε ένα βαθμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών - Ελλάδας είναι γεωστρατηγική.

«Αλλά, πέραν αυτών, πιστεύω ότι και οι δύο καταλαβαίνουμε ότι είναι μία ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη εντάσεις του παρελθόντος, να αφήσουμε στην άκρη αυτή την ακραία ρητορική και να βρούμε έναν τρόπο συμπόρευσης. Και αν δεν μπορούμε να επιλύσουμε τη μία μεγάλη μας διαφορά άμεσα, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, να μην είμαστε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου», είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι δεν είναι αιθεροβάμων και έχει δει και στο παρελθόν μεταλλάξεις από την τουρκική ηγεσία αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα τις δούμε. «Μέχρι στιγμής οφείλω να αναγνωρίσω ότι αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή τα αυτονόητα, τη μείωση της έντασης, θα έλεγα, τον μηδενισμό υπερπτήσεων, φαινόμενα τα οποία δεν μπορούσαν ποτέ να είναι αποδεκτά από εμάς. Αυτά τα έχουμε δει και για κάποιους μήνες τώρα -όχι για κάποιες εβδομάδες- συνεχίζονται», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά η συνέντευξη για τα ελληνοτουρκικά:

Αντώνης Σρόιτερ: Να κλείσω με τα ελληνοτουρκικά, κ. Πρόεδρε. Έγινε αυτή η συνάντηση με τον Erdoğan. Θέλω να ρωτήσω αν πραγματικά σε αυτή την συνάντηση, έχοντας απέναντι σας τον κ. Erdoğan, αισθανθήκατε και εισπράξατε ότι υπάρχει ένα διαφορετικό κλίμα. Υπάρχει η αίσθηση ότι κάτι έχει αλλάξει, υπάρχει και η άποψη που λέει ότι όλο αυτό γίνεται για να πάρουν οι Τούρκοι αυτό που θέλουν στα εξοπλιστικά και μετά θα έχουμε τα ίδια.

Είδατε απέναντι σας έναν άνθρωπο διαφορετικό από ό,τι είχατε δει; Και μιλάω για έναν άνθρωπο ο οποίος μέχρι πριν από λίγο έλεγε «Μητσοτάκης γιοκ. Δεν θέλω να τον ξαναδώ στα μάτια μου».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, μετά από δύο συναντήσεις που είχαμε με τον κ. Erdoğan μετά τις εκλογές της Τουρκίας και της Ελλάδας, ότι μπορούμε πια να είμαστε πιο θετικά διακείμενοι στις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πιστεύω ότι και η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι είναι προς όφελος της να μην κόψει τις γέφυρες με την Ευρώπη αλλά σε ένα βαθμό και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση των σχέσεων με την Ευρώπη, πιστεύω ότι και σε ένα βαθμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών - Ελλάδας είναι γεωστρατηγική.

Αλλά, πέραν αυτών, πιστεύω ότι και οι δύο καταλαβαίνουμε ότι είναι μία ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη εντάσεις του παρελθόντος, να αφήσουμε στην άκρη αυτή την ακραία ρητορική και να βρούμε έναν τρόπο συμπόρευσης.

Και αν δεν μπορούμε να επιλύσουμε τη μία μεγάλη μας διαφορά άμεσα, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, να μην είμαστε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου.

Έχουμε πολλά θέματα τα οποία συγκροτούν τη λεγόμενη θετική ατζέντα, τα οποία μπορούμε να δρομολογήσουμε. Έχουμε σημαντικά περιθώρια να δουλέψουμε μαζί στο ζήτημα της μετανάστευσης. Η Ελλάδα, όπως είχα την ευκαιρία να επαναλάβω και στη Μάλτα, είναι κάθετη στην υλοποίηση μιας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία έχει στο επίκεντρό της ότι δεν θα καθορίσουν οι διακινητές ποιος θα μπαίνει στην Ελλάδα και ποιος θα μπαίνει στην Ευρώπη. Εμείς θα είμαστε αυτοί που θα ελέγχουμε τελικά ποιος μπαίνει στα σύνορά μας.

Αντώνης Σρόιτερ: Σε προσωπικό επίπεδο, μετά από όλα όσα είχαν ειπωθεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, εγώ ήμουν πάντα σταθερός, εγώ την ίδια θέση είχα από το 19' μέχρι σήμερα. Πρέπει να σας πω ότι η συνάντηση ήταν καλή και σε επίπεδο προσωπικής χημείας.

Αλλά δεν είμαι αιθεροβάμων, δεν είμαι αφελής. Έχω δει και στο παρελθόν μεταλλάξεις από την τουρκική ηγεσία. Πιστεύω και εύχομαι ότι αυτή τη φορά δεν θα τις δούμε. Μέχρι στιγμής οφείλω να αναγνωρίσω ότι αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή τα αυτονόητα, τη μείωση της έντασης, θα έλεγα, τον μηδενισμό υπερπτήσεων, φαινόμενα τα οποία δεν μπορούσαν ποτέ να είναι αποδεκτά από εμάς. Αυτά τα έχουμε δει και για κάποιους μήνες τώρα -όχι για κάποιες εβδομάδες- συνεχίζονται.

Έχουμε ένα σημαντικό γεγονός μπροστά μας, το οποίο είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. Πιστεύω ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών να μπούμε στην τελική ευθεία προετοιμασίας αυτού του Ανώτατου Συμβουλίου διατηρώντας το καλό κλίμα το οποίο έχει οικοδομηθεί και το οποίο τελικά πιστεύω ότι είναι το κλίμα το οποίο θέλουν, ξέρετε, οι πολίτες και των δύο λαών.

Θυμάστε ότι και πέρυσι, όταν τα πράγματα ήταν δύσκολα, πήγα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και είπα ευθέως στους Τούρκους πολίτες ότι «δεν είμαστε ο εχθρός σας, δεν έχουμε επεκτατικές βλέψεις απέναντι στην Τουρκία, μην μας βλέπετε σαν απειλή». Και χαίρομαι που, έστω και καθυστερημένα, φαίνεται να πρυτανεύει η λογική.