«Η Ευρώπη αποχαιρετά έναν αληθινό πρωτεργάτη της ενότητάς της. Και η Ελλάδα έναν ειλικρινή φίλο, οι πρωτοβουλίες του οποίου βοήθησαν και τη δική της εθνική πρόοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συλλυπητήρια δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τον θάνατο του Γάλλου φιλέλληνα πολιτικού και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, ο οποίος έφυγε σήμερα, Τετάρτη, από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών.
«Ο Ζακ Ντελόρ, υπήρξε ένας οραματιστής ηγέτης, όσο και ένας ρεαλιστής πολιτικός που προώθησε την ευρωπαϊκή ιδέα, το κοινό νόμισμα και την ασφάλεια της Ένωσής μας. Ταυτόχρονα, όμως, υπηρέτησε επίμονα την οικονομική σύγκλιση των κοινωνιών της. Δεν υπήρξε, λοιπόν, μόνο ένας απ’ τους πιο ξεχωριστούς ηγέτες της ηπείρου μας. Αλλά ένας μοναδικός θεμελιωτής του ανοιχτού της μέλλοντος», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Οι Έλληνες δεν ξεχνούν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του σε κάθε δύσκολη στιγμή της χώρας. Εκ μέρους όλων τους, εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλειά του».
Έφυγε ένας από τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ενοποίησης
Ο Ζακ Ντελόρ πέθανε σήμερα, Τετάρτη, στον ύπνο του στο σπίτι του στο Παρίσι, όπως δήλωσε η κόρη του και δήμαρχος της Λιλ Μαρτίν Ομπρί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, το οποίο και μετέδωσε την είδηση. Ο Ντελόρ ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1985 μέχρι το 1995.
Εργάστηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας, υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και ευρωβουλευτής. Τη χρονική περίοδο 1969-1972 ήταν σύμβουλος του γκωλικού Γάλλου πρωθυπουργού Σαμπάν-Ντελμάς.
Στη συνέχεια προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το 1981 έγινε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας υπό τον Μιτεράν. Θεωρείται από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Διηύθυνε τη λεγόμενη Επιτροπή Ντελόρ, η οποία πρότεινε τη νομισματική ένωση των κρατών-μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΚ) μέσα από τη δημιουργία του Ευρώ, ενός μοναδικού νομίσματος που θα αντικαταστούσε τα μεμονωμένα εθνικά νομίσματα και θα χρησιμοποιείτο από τις χώρες που αποτελούσαν τις ΕΚ. Αυτό ήταν ένα από τα επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992, γνωστή και ως Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έθεσε πολλά από τα χαρακτηριστικά που έχει η σημερινή ΕΕ.