«Ζούμε σε ένα αρκετά περίπλοκο περιβάλλον. Κάποιες φορές αισθανόμαστε ότι πρέπει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο στην προσπάθεια παροχής στους πολίτες μας σε καινοτόμα φάρμακα αλλά και σε γενόσημα στην καλύτερη δυνατή τιμή, διασφαλίζοντας ότι προστατεύουμε τους πολίτες μας από διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα ενώ προσπαθούμε να στηρίζουμε την καινοτομία και τις εταιρείες για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA). 

«Τα ζητήματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα βρίσκονται στο επίκεντρο των προεκλογικών μας τοποθετήσεων ενόψει των ευρωεκλογών. Το λέω αυτό γιατί για εμάς, για την κυβέρνησή μου, αλλά και για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αυτό πρέπει να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας για τον επόμενο ευρωπαϊκό εκλογικό κύκλο. Χάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας στην Ευρώπη, αποτυγχάνουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις αιχμής, υστερούμε σε κορυφαίους δείκτες καινοτομίας, σίγουρα σε σχέση με τις ΗΠΑ, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Είναι βέβαιο ότι θα ασκήσουμε μεγάλη πίεση στα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να επικεντρωθούν σε αυτά τα ζητήματα. Έρχονται δύο εκθέσεις οι οποίες θα συζητηθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αφορούν στην ανταγωνιστικότητα και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, που κατά τη γνώμη μας έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο πιστεύουμε μερικές φορές. Από την πλευρά μας, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, και όσον αφορά εμένα προσωπικά, στο βαθμό που εκπροσωπώ τη χώρα μου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, τα θέματα αυτά θα είναι στην κορυφή της ατζέντας μας για τον επόμενο ευρωπαϊκό εκλογικό κύκλο» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της IFPMA και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά σημείωσε: «Ένας από τους λόγους για τους οποίους ερχόμαστε στην Ελλάδα είναι ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την καινοτομία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι μία από τις χώρες που θεωρούμε ότι παίρνει πολύ σαφείς θέσεις όσον αφορά σημαντικές πτυχές της προώθησης της καινοτομίας, όπως η πνευματική ιδιοκτησία, η πρόσβαση στα φάρμακα. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα με την επίσκεψή μας εδώ, σε αυτή τη χώρα, πόσο ευχαριστημένοι είμαστε και πόσο θα θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί σας».

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο ειδικός γραμματέας μακροπρόθεσμου σχεδιασμού Γιάννης Μαστρογεωργίου, ο επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής υψηλού επιπέδου για την τεχνητή νοημοσύνη, καθηγητής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ καθηγητής Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ Αριστείδης-Θωμάς Δοξιάδης, το μέλος της ομάδας εργασίας «A Roadmap for Creating an Innovation-Based Biopharma Industry in Greece» Σίμος Συμεωνίδης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.