Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε από την Κοζάνη το οικονομικό σχέδιο που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ, ενώ έδωσε έμφαση στη Δίκαιη Μετάβαση και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Δυτική Μακεδονία.
Στο δίλημμα της πολιτικής σταθερότητας και της προοπτικής της χώρας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε πολίτες στην Κοζάνη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία, μία εβδομάδα πριν από την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί «και σταθερότητα και προκοπή», ασκώντας παράλληλα κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγόρησε ότι έχουν ως βασικό στόχο την απομάκρυνση της κυβέρνησης και του ίδιου, χωρίς να διαθέτουν συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
«Απέναντί μας είναι κόμματα που έχουν μία αποστολή, να φύγει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, χωρίς σχέδιο, σαν να μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος με ένα μαγικό σχέδιο», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι πολίτες «έχουν και μνήμη και κρίση» και θα αναγνωρίσουν στη ΝΔ τη δυνατότητα «να κρατήσει το τιμόνι της χώρας σε πολύ δύσκολους γεωπολιτικούς καιρούς και να εγγυηθεί σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ένα πολύ καλύτερο μέλλον».
«Στη ΔΕΘ το οικονομικό σχέδιο έως το 2030»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι σε μία εβδομάδα, από το βήμα της ΔΕΘ, θα παρουσιάσει το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για το επόμενο έτος, καθώς και τον ευρύτερο κυβερνητικό προγραμματισμό με ορίζοντα το 2030.
Όπως σημείωσε, η ΔΕΘ αποτελεί ευκαιρία για έναν «δίκαιο απολογισμό» όσων έχουν γίνει, για την αξιολόγηση της συνέπειας της κυβέρνησης απέναντι στις προεκλογικές δεσμεύσεις της και για την παρουσίαση των επόμενων στόχων.
«Για να βοηθήσουμε την κοινωνία πρέπει να πατάμε πάνω σε γερά θεμέλια. Για να μπορέσουμε να δώσουμε τον πλούτο στους πολίτες πρέπει να τον δημιουργήσουμε. Αυτή είναι η διαφορά μας με τα υπόλοιπα κόμματα», τόνισε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κεντρικός στόχος είναι η συνολική ευημερία της οικονομίας να φτάσει σε κάθε πολίτη και σε κάθε γωνιά της χώρας, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί συνεπής απέναντι στο προεκλογικό της πρόγραμμα.
Δυτική Μακεδονία: «Το ισοζύγιο απασχόλησης θα είναι θετικό»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην πορεία της Δυτικής Μακεδονίας μετά την απολιγνιτοποίηση, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία είχε αρχίσει πριν από το 2019 και ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε στη συνέχεια σημαντικούς πόρους, ώστε η μετάβαση να πραγματοποιηθεί οργανωμένα και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες χάθηκαν.
«Θέλουμε οι πολίτες να μένουν εδώ, τα νέα παιδιά να έχουν προοπτική και ευκαιρίες απασχόλησης», ανέφερε, εκτιμώντας ότι η αρχική καχυποψία απέναντι στο εγχείρημα έχει πλέον δώσει τη θέση της σε μια «συγκρατημένη αισιοδοξία».
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε έναν χρόνο η εικόνα της περιοχής θα είναι αισθητά βελτιωμένη, ενώ υπογράμμισε ότι το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης καλύπτει συνολικά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για τη Δυτική Μακεδονία.
Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, σημείωσε ότι είναι «απολύτως ταυτισμένη με τη Δυτική Μακεδονία» και διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση «δεν την εγκαταλείπει», καθώς, όπως είπε, συμμετέχει ενεργά στη νέα αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.
«Το τελικό ισοζύγιο απασχόλησης θα είναι θετικό», τόνισε, προβλέποντας ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από εκείνες που χάθηκαν λόγω της απολιγνιτοποίησης.
Αναφορά στις παρεμβάσεις στην Υγεία
Ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στις δημόσιες υποδομές, με ιδιαίτερη αναφορά στον χώρο της Υγείας. Όπως είπε, περισσότερα από 150 Κέντρα Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα έχουν αναβαθμιστεί με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, εντάσσοντας τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις στη συνολικότερη προσπάθεια βελτίωσης των δημόσιων υπηρεσιών και ενίσχυσης της περιφέρειας.
Ο κατώτατος μισθός, θα ξεπεράσει τα 950 ευρώ
Το 2023 ανέλαβα συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Σας είπα τότε ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ. Τώρα σας λέω μετά βεβαιότητας ότι πριν από τις εκλογές θα έχει ξεπεράσει τα 950 ευρώ.