Ανάρτηση για την ένταξη των Ζαγοροχωρίων στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Facebook, τονίζοντας ότι «δικαιώνεται, έτσι, μία κοινή προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζαγορίου».

«Αλλά και μία προσωπική μου δέσμευση από το 2019, αυτό το ασύγκριτης ομορφιάς ελληνικό τοπίο να είναι το πρώτο που θα εγγραφεί στα μητρώα του οργανισμού», πρόσθεσε ακόμα. Όπως αναφέρει και ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του, «από χθες τα Ζαγοροχώρια κατέχουν τη δική τους θέση στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι «πρόκειται για εξέλιξη που αναγνωρίζει τη μοναδική αρχιτεκτονική 46 οικισμών της Πίνδου, αναδεικνύοντάς τους σε προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Ταυτόχρονα, όμως, τους προστατεύει από την αλόγιστη δόμηση και τον υπερτουρισμό». Στο τέλος, κατέληξε, επισημαίνοντας: «Με άλλα λόγια, ανοίγει τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον στο Ζαγόρι και στην Ήπειρο».

«Δικαιώνεται μία προσωπική μου δέσμευση από το 2019»

Παρακάτω παρουσιάζεται αναλυτικά ολόκληρη η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένταξη των Ζαγοροχωρίων στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO: «Από χθες τα Ζαγοροχώρια κατέχουν τη δική τους θέση στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Δικαιώνεται, έτσι, μία κοινή προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζαγορίου. Αλλά και μία προσωπική μου δέσμευση από το 2019, αυτό το ασύγκριτης ομορφιάς ελληνικό τοπίο να είναι το πρώτο που θα εγγραφεί στα μητρώα του οργανισμού. Πρόκειται για εξέλιξη που αναγνωρίζει τη μοναδική αρχιτεκτονική 46 οικισμών της Πίνδου, αναδεικνύοντάς τους σε προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Ταυτόχρονα, όμως, τους προστατεύει από την αλόγιστη δόμηση και τον υπερτουρισμό. Με άλλα λόγια, ανοίγει τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον στο Ζαγόρι και στην Ήπειρο».