«Ξεκίνησε στην κοινοβουλευτική επιτροπή η επεξεργασία του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που στοχεύει στην ουσιαστική αναβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, την ενίσχυση της εποπτείας και τη δημιουργία ξεκάθαρων εθνικών κανόνων λειτουργίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης τόνισε ότι πρόκειται για κρίσιμες ρυθμίσεις που έρχονται να θωρακίσουν το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας με σύγχρονα μέτρα και αυστηρότερο έλεγχο

Ειδικότερα, άρχισε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η επεξεργασία του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Αναβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, αξιολόγηση προσωπικού σιδηροδρόμων, ενίσχυση εποπτείας σιδηροδρομικού δικτύου, οργανωτική ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών και της εταιρείας Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Μονοπρόσωπη Α.Ε. και άλλες διατάξεις».

Όπως σημείωσε ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, της κατάθεσης του νομοσχεδίου προηγήθηκε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ευρωπαϊκή αρχή σιδηροδρόμων (ERA), προσθέτοντας ότι (το νομοσχέδιο) θα γνωστοποιηθεί σε αυτές μετά την ψήφισή του.

Η κατανομή

Αναφερόμενος στην κατανομή αρμοδιοτήτων σε εθνικό επίπεδο, είπε ότι σε κάθε χώρα έχουμε:

- τον διαχειριστή υποδομής, που στην Ελλάδα είναι ο ΟΣΕ: «Σε κάθε χώρα έχουμε σιδηροδρομικές επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα έχουμε τέσσερις τέτοιες, μεταξύ των οποίων και η Hellenic train. Κακώς κάποιοι νομίζουν ότι είναι η μοναδική. Δεν είναι η μοναδική, ούτε έχει προνόμιο αποκλειστικής χρήσης του σιδηροδρόμου. Ούτε σε επιβατικές, ούτε σε εμπορευματικές αμαξοστοιχίες».

- την εθνική αρχή ασφάλειας, που είναι η ΡΑΣ. Όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές αρχές, η ΡΑΣ έχει ρόλο στην ασφάλεια, ελεγκτικό ρόλο, κάνει πιστοποιήσεις και αδειοδοτήσεις.

- τον νομοθετικό βραχίονα, που είναι το αρμόδιο υπουργείο, και ο οποίος εξασφαλίζει και χρηματοδότησεις για να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, στο σιδηρόδρομο.

Οι ρυθμίσεις 

«Αυτή η κατανομή δεν είχε γίνει. Και ερχόμαστε εδώ (με το νομοσχέδιο) και την ρυθμίζουμε. Προφανώς σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ERA» παρατήρησε ο κ. Κυρανάκης και πρόσθεσε: Δεν ισχύει πως ό,τι ο ERA είναι πανάκεια. Σας υπενθυμίζω ότι ο ERA είχε δώσει πιστοποιητικό ασφαλείας στον ελληνικό σιδηρόδρομο το 2022. Και σας υπενθυμίζω επίσης, πως κάθε καινούργιο μέτρο που βάζουν τα κράτη-μέλη ως εθνικό κανόνα, το βλέπει καχύποπτα το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Π.χ., ότι στον κανόνα που ψηφίστηκε για τους δύο μηχανοδηγούς στις αμαξοστοιχίες υπερταχείας, σε διπλή γραμμή, ο ERA είπε όχι.

Το νομοσχέδιο, πρόσθεσε, φέρνει μία σειρά από εθνικούς κανόνες που λειτουργούν, είτε ως συστήματα, είτε ως ανθρώπινες δικλείδες ασφαλείας, αναβαθμίζοντας το επίπεδο ασφάλειας. «Θα έπρεπε να τα έχουμε κάνει νωρίτερα; Ναι, θα έπρεπε να το έχουμε κάνει νωρίτερα. Κι εσείς κι εμείς. Και φταίτε και εσείς και εμείς που δεν τα κάναμε νωρίτερα..»

Παράλληλα, ο κ. Κυρανάκης διευκρίνισε ότι «το έργο του προαστιακού Δυτικής Αττικής δεν απεντάσσεται, όπως ψευδώς αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του (βουλευτή του ΠΑΣΟΚ), κ. Π. Γερουλάνου.