Tην ανάγκη συντονισμένης δράσης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των Ευρωπαίων πολιτών εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής «για την απάντηση της ΕΕ στην πανδημία COVID-19», του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σημείωσε επίσης, ότι «η απάντηση στην πανδημία θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών με χρόνιες και σπάνιες ασθένειες, των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, αλλά και των ατόμων ηλικίας 65 και άνω» και αναφέρθηκε «στην προαγορά εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους των κρατών μελών», καθώς και «στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για την αντιμετώπιση κι άλλων ασθενειών». Τόνισε, δε, ότι η διαδικασία αυτή αποτέλεσε «ένα από τα καθοριστικά σημεία της αντίδρασης κατά της πανδημίας, αφού συνέβαλε στην εξασφάλιση, ασφαλών, αποτελεσματικών και προσιτών εμβολίων για τους Ευρωπαίους πολίτες».
Ο κ. Κυμπουρόπουλος, ο οποίος έχει οριστεί ως συντονιστής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ειδική Επιτροπή, ανέφερε ότι «έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση διαχείρισης της πανδημίας, από αυτή της έκτακτης ανάγκης σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο διαχείρισης». «Απ’ αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τα ποιοτικά σενάρια που έχουμε στη διάθεσή μας και να δούμε τις επιπτώσεις τους στην ετοιμότητα και την ανταπόκρισή μας τους επόμενους μήνες» πρόσθεσε. Εκτίμησε δε ότι «χρησιμοποιώντας αυτά, μπορούμε να βελτιώσουμε την ανταπόκρισή μας και να ενεργήσουμε πιο γρήγορα κι αποτελεσματικά».
Η Ειδική Επιτροπή COVID-19 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει συσταθεί το 2022 με στόχο να συζητήσει τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σχετικά με την πανδημία COVID-19, τα διδάγματα από τη διαδικασία προμήθειας των εμβολίων, και τις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τις στρατηγικές εμβολιασμού, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων. Σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, η Ειδική Επιτροπή θα συμπεριλάβει τα συμπεράσματά της σε μια έκθεση, η οποία θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εντός του 2023. Στη συνεδρίαση αυτή, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Υγείας του Βελγίου, οι υπουργοί Υγείας της Ρουμανίας και της Φινλανδίας, καθώς και η γενική διευθύντρια Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.