Να αποδείξει πως η καρέκλα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν είναι ηλεκτρική καλείται ο Κώστας Τσιάρας, ο οποίος επέστρεψε στο κυβερνητικό σχήμα –ύστερα από την επιτυχημένη θητεία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης– για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Πρώτη προτεραιότητα του Καρδιτσιώτη πολιτικού είναι να ρίξει γέφυρες με τους εκπροσώπους του αγροτικού τομέα, οι οποίοι στέκονται απέναντι από την κυβέρνηση θεωρώντας την υπεύθυνη για τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια.
Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η καρδιά της αγροτιάς χτυπά στον κάμπο της Θεσσαλίας, η επιλογή του Κώστα Τσιάρα μόνο τυχαία δεν είναι. Αντιθέτως, εκτιμάται πως μπορεί να μιλήσει την ίδια γλώσσα με εκείνους, έχοντας αναπτύξει καλές σχέσεις όλα τα τελευταία χρόνια. Διόλου τυχαίο είναι και το γεγονός πως και κατά τη δοκιμασία της περιοχής λόγω των πλημμυρών εκείνος ήταν μόνιμα στην πρώτη γραμμή, όχι για να εξυπηρετήσει «τα δικά μας παιδιά», αλλά για να εξασφαλίσει ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες γίνονται αντιληπτές από όλους.
Στο επίκεντρο η Θεσσαλία
Κύρια επιδίωξη του υπουργού είναι να παραμείνει η Θεσσαλία στο επίκεντρο της παραγωγής της χώρας, ώστε αγρότες και κτηνοτρόφοι να μην εγκαταλείψουν την περιοχή τους. Αυτό για να γίνει θα πρέπει να προχωρήσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα τα έργα και οι παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στη θωράκιση της Θεσσαλίας από πλημμυρικά φαινόμενα καθώς θα εξακολουθούμε να βιώνουμε συνθήκες κλιματικής κρίσης όπως και ο ίδιος είπε. Μείζονος σημασίας είναι και η επίλυση του υδατικού προβλήματος της περιοχής και η διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την τελετή παραλαβής- παράδοσης, ανέφερε ότι ο χώρος του αγροτικού τομέα είναι γεμάτος προκλήσεις, αρχής γενομένης από την κλιματική κρίση, του επιβαρυμένου αγροτικού κόστους αλλά και της νέας προγραμματικής περιόδου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εργαστούμε σκληρά, χωρίς πολλά λόγια» σημείωσε ο κ. Τσιάρας, ενώ αναφερόμενος στη διαδοχή του κ. Αυγενάκη επισήμανε ότι έχει ανάμεικτα συναισθήματα καθώς, όπως ανέφερε, «μοιραζόμαστε μια κοινή διαδρομή πολλών ετών, κοινών αγώνων για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 να δώσει απαντήσεις σε όλες τις προκλήσεις». Ο κ. Τσιάρας ξεκίνησε τη νέα υπουργική θητεία του δίνοντας από την πρώτη μέρα την υπόσχεση ότι θα βοηθήσει «μια κοινωνική ομάδα που έχει πολλές ιδιαιτερότητες με πολιτικές, μεταρρυθμίσεις, αποφάσεις και επιλογές ώστε να προσφέρει στον αγροτικό κόσμο ένα καλύτερο αύριο».
Σημείωσε ότι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την κλιματική κρίση αλλά και με την ακρίβεια. Πρόσθεσε επίσης ότι «η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έρχεται και φέρνει νέα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν».
«Είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε και όλοι μαζί μια ομάδα –και με τους γενικούς γραμματείς, τον Γιώργο Στρατάκο, τον Κώστα Μπαγινέτα και τον Δημήτρη Παπαγιαννίδη– να δώσουμε όλη μας τη δύναμη, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα στον πρωτογενή τομέα, τον βασικό τομέα της εθνικής οικονομίας μας, την πραγματική ζωή της υπαίθρου. Να βοηθήσουμε μια κοινωνική ομάδα που ξέρουμε ότι έχει ιδιαιτερότητες, τους ανθρώπους που με τον δικό τους τρόπο αγωνίζονται και μοχθούν. Εχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους, να τους δώσουμε την ευκαιρία να αισθανθούν ότι η κυβέρνηση πραγματικά θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τους δώσει ένα καλύτερο αύριο», κατέληξε.
Η δυσκολότερη «μάχη»
Σε ύψιστη προτεραιότητα για τον Κώστα Τσιάρα είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι επιδοτήσεις των αγροτών που για πρώτη φορά τίθενται σε κίνδυνο, την ώρα που αμφισβητείται η πιστοποίηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων. Η δύσκολη «μάχη» για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει να δοθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οπως είναι γνωστό, ο Οργανισμός βρίσκεται σε επιτήρηση κινδυνεύοντας να χάσει την πιστοποίησή του, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι θα χαθούν εκατομμύρια ευρώ των επιδοτήσεων που προορίζονται για τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς.
Στα παραπάνω προστίθενται τα αναγνωρισμένα από την κυβέρνηση προβλήματα που άπτονται του αυξημένου κόστους παραγωγής, των χαμηλών τιμών των προϊόντων στην παραγωγή με την ταυτόχρονη εκτόξευσή τους στο ράφι, τους ελέγχους στην αγορά και την επιβολή κυρώσεων σε όσους παρανομούν, τις ελληνοποιήσεις κ.ά. Ταυτόχρονα, έχει να «τρέξει» και τα νομοσχέδια που βρίσκονται εν εξελίξει και τα οποία αφορούν τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, το νέο κυρωτικό πλαίσιο, το θεσμικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, τον ΕΛΓΟ - Δήμητρα, αλλά και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.