Ο ΣΥΡΙΖΑ–μια ακόμη φορά– βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου μετά την παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη μέσω ανάρτησης από τις ΗΠΑ όπου πραγματοποιεί, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, ιδιωτική επίσκεψη. Οι αναφορές σε «μαύρα ταμεία» και το λουκέτο στο ημερήσιο φύλλο της «Αυγής» αποτέλεσαν τη σπίθα που άναψε το φιτίλι με τα στελέχη του κόμματος να πιάνουν τα χαρακώματα.

Η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής αναφορικά με την κατάσταση των οικονομικών του κόμματος. Όπως σαφείς ήταν και οι βολές κατά του προκατόχου του, όσο και αν προσπαθεί τώρα και ο ίδιος να το μαζέψει και όσο και αν προσπαθούν –για πολλοστή φορά– να τον «μεταφράσουν» η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, αλλά και στελέχη που τον στηρίζουν με νύχια και με δόντια. Είτε είναι επώνυμα είτε είναι τρολ του Διαδικτύου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον θυμίζει καζάνι που βράζει. Οι υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα βγαίνουν στα κανάλια και καταγγέλλουν ουσιαστικά όσα ειπώθηκαν σχετικά με τα «μαύρα ταμεία» για τα οποία μίλησε και ο στενός συνεργάτης του Ευάγγελος Αποστολάκης, που στη συνέχεια τα μάζεψε βλέποντας ότι κινδυνεύει να κληθεί να αποδείξει όσα λέει στη Δικαιοσύνη.

Η αποχώρηση των Τεμπονέρα, Κοτσακά και Τσιόκα από το Οργανωτικό, που ουσιαστικά συνιστά πρόκριμα αποχώρησης από τα όργανα του κόμματος, αποτελεί ένα κομμάτι των εξελίξεων. Η αναφορά τους σε μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ευθεία βολή στον νυν πρόεδρο και ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κινούνται νήματα με που έχουν στόχο την αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό.

Ταυτόχρονα όμως τίθεται στο τραπέζι και ένα Plan B που αφορά τη σύσταση φορέα με στελέχη που προέρχονται και από το ΠΑΣΟΚ με στόχο να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στην Κεντροαριστερά και το οποίο –όπως φάνηκε και στις ευρωεκλογές– Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης αδυνατούν να καλύψουν. Το σχέδιο φέρεται να είναι υπαρκτό όπως και οι κατά τόπους συναντήσεις στελεχών των δύο πλευρών που φυσικά αναζητούν ένα πρόσωπο που θα ηγηθεί της νέας προσπάθειας χωρίς να αποκλείσουν ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να έχουν καταλήξει –κάποια στελέχη– ότι το πρόβλημα ακούει στο όνομα Στέφανος Κασσελάκης. Η αλαζονεία του έχει προκαλέσει προβληματισμό ακόμη και σε πρόσωπα που τον στήριξαν κατ’ επανάληψη. Ακόμη δηλαδή και μεταξύ αυτών που έβαλαν πλάτη ώστε να μην αμφισβητηθεί αδειάζοντας στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή τους συντρόφους τους.

Όπως και να έχει, πάντως, στην Κουμουνδούρου έχουν ξεθάψει τα τσεκούρια του πολέμου και οι εξελίξεις ίσως να είναι και ραγδαίες.