Σε μια -μάλλον αναμενόμενη- δήλωση στήριξης στον Στέφανο Κασσελάκη, προέβη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη. Κληθείς να σχολιάσει την χυδαία δήλωση του προέδρου του, αναφορικά με τους «υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά», ο κύριος Κουρουμπλής είπε ξεκάθαρα ότι την προσυπογράφει. Και δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, καθώς ο ίδιος όταν είχε αποκαλέσει από βήματος Βουλής, τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας «δολοφόνους», είχε διαγραφεί από τον Αλέξη Τσίπρα, για να τον επαναφέρει πίσω στο κόμμα, μερικούς μήνες αργότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος Κουρουμπλής είπε ότι επανήλθε στον ΣΥΡΙΖΑ, δίχως να έχει ανακαλέσει την συγκεκριμένη δήλωση. Την συγκεκριμένη δήλωση σήμερα αποδίδει στην «συναισθηματική φόρτιση» από τις εκκλήσεις των συγγενών, που δεν μπορούσαν να έχουν επαφή με τους αγαπημένους τους, όταν νοσούσαν από Covid, στις αρχές της πανδημίας.

Μονά-ζυγά, δικά τους

Ο κύριος Κουρουμπλής όπως ήταν αναμενόμενο δήλωσε ότι προσυπογράφει την δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, φροντίζοντας όμως να έχει και μια «πισινή» -μην τυχόν και ανασκευάσει ο Στέφανος Κασσελάκης-, λέγοντας «την προσυπογράφω γιατί σκοτώθηκαν - τώρα δεν πήγαν οι υπουργοί να σκοτώσουν, οι παραλείψεις των υπουργών σκότωσαν τα παιδιά. Δεν πήγαν οι υπουργοί να σκοτώσουν παιδιά, για το όνομα του Θεού», ενώ στην ερώτηση της δημοσιογράφου, εάν «με την ίδια λογική, υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έκαψαν τον κόσμο στο Μάτι;», ο κύριος Κουρουμπλής είπε «κοιτάξτε, άλλες οι συνθήκες εκείνες, άλλες είναι οι - διαφορετικά ζητήματα». Βέβαια, το πώς ακριβώς είναι διαφορετικά τα ζητήματα, δεν μπαίνει στον κόπο να το εξηγήσει, καθώς εάν κανείς δεχτεί την αιτίαση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι φταίει ο υπουργός της ΝΔ γιατί η τηλεδιοίκηση δεν είχε ολοκληρωθεί, αυτομάτως φταίνε και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ για τους 104 νεκρούς στο Μάτι, επειδή δεν είχαν υλοποιήσει το σύστημα πολιτικής προστασίας «112». Μονά-ζυγά δικά μας, δεν γίνεται, κύριε Κουρουμπλή.

Ακόμη «κλαίνε» την ατυχία τους, όχι τους νεκρούς

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί όμως η αναφορά του κύριου Κουρουμπλή στην «χαμένη ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ, να πέσει η κυβέρνηση», καθώς προτού γίνει το δυστύχημα στα Τέμπη (28/02/23) είχε προγραμματιστεί για την 01/03/23 -δηλαδή μερικές ώρες αργότερα- ο πρωθυπουργός να βρεθεί στο κτήριο ελέγχου ηλεκτροδότησης των τρένων στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ο κύριος Κουρουμπλής είπε «θα σας θυμίσω το πρωί, ο κύριος Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει να επισκεφτεί τον σταθμό στη Θεσσαλονίκη και να εγκαινιάσει το νέο σύστημα λειτουργίας στα τρένα- και ήταν, ας μου επιτραπεί η έκφραση, λίγο τυχερός, διότι φανταστείτε να είχε γίνει και να γίνει μετά το δυστύχημα. Θα έπεφτε η κυβέρνηση, δεν υπήρχε περίπτωση. Ήταν λίγο τυχερός. Εντάξει». Εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα, ότι η συγκεκριμένη -παρ' ολίγον- συγκυρία είχε συζητηθεί έντονα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία προφανώς θα έβριζαν την ατυχία τους, επειδή «δεν τους έκατσε». Για αυτό άλλωστε και τη θυμούνται μέχρι σήμερα. Αν μη τι άλλο, δείχνει πόσο αυθεντικός είναι ο «πόνος» και η «ενσυναίσθηση» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Και για όποιον έχει την παραμικρή αμφιβολία, η αναφορά του κυρίου Κουρουμπλή για τους 104 νεκρούς στο Μάτι είναι αποκαλυπτική: «εγώ συμπονώ κάθε άνθρωπο -και εκείνους τους ανθρώπους και εκείνους τους συγγενείς και εκείνους τους γονείς-, ήταν μια πολύ άτυχη στιγμή και για αυτούς, πολύ άτυχη και για την κυβέρνηση (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ, για την πυρκαγιά στο Μάτι). Από εκεί και πέρα κρίθηκε και αυτό το ζήτημα». Δηλαδή, «πολύ άτυχη στιγμή» για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οι νεκροί από την πυρκαγιά στο Μάτι, «δολοφονία» το δυστύχημα στα Τέμπη. «Απλά, λιτά και σοσιαλιστικά» μας τα εξηγεί ο κύριος Κουρουμπλής.

Η δήλωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή

Χριστίνα Κοραή: «Κύριε Κουρουμπλή, πριν από λίγο σας ανέφερα και θύμισα ότι -τώρα έχει γίνει σάλος με τη δήλωση του κυρίου Κασσελάκη, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε υπουργούς ότι "σκοτώνουν παιδιά"- ότι και εσείς είχατε μιλήσει για "δολοφόνους" μέσα στη Βουλή και ο Αλέξης Τσίπρας σας είχε διαγράψει για ένα διάστημα. Σωστά θυμάμαι;»

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Με διέγραψε, πολύ σωστά θυμάστε. Εγώ δεν ανακάλεσα. Έχω διαγραφεί δυο φορές στη ζωή μου -και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ- υπερασπιζόμενος τις απόψεις μου. Δεν υποχώρησα στις πιέσεις, επανήλθα στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να ανακαλέσω τις απόψεις μου, γιατί ζούσα ένα μαρτύριο απ' τον κόσμο αυτό, που όταν -θυμάστε πολύ καλά, γιατί ασχολούσασταν και οι δυο πολύ με το θέμα αυτό- όταν έμπαινε ένας άνθρωπος μέσα στο νοσοκομείο, έχανε η οικογένειά του την επαφή, τι γίνεται, ζει, πεθαίνει και τα λοιπά. Ήταν και για εμένα, επειδή πολλοί άνθρωποι με προσέγγιζαν και μου ζητούσαν να ρωτήσω, να μάθω σαν πρώην υπουργός Υγείας, τι γίνεται ο δικός τους άνθρωπος. Αυτό συσσώρευε μέσα μου - και έζησα και ένα προσωπικό βίωμα, ενός πολύ καλού μου φίλου, ο οποίος κάποια στιγμή που βρήκε επαφή μου είπε "σώσε με". Πώς να τον σώσω; Το λέω τώρα και ανατριχιάζω -»

Δημήτρης Τάκης: «Αυτά είναι περασμένα. Να σας ρωτήσουμε τώρα επ' αυτού που είπε ο κύριος Κασσελάκης. Έχουμε ήδη δυο σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν πάρει αποστάσεις. Ο κύριος Σπίρτζης και ο κύριος Βασιλειάδης, λέγοντας ότι "εμείς δεν θα κάναμε τέτοιες δηλώσεις", "δεν πρέπει να αντιγράφουμε λαϊκίστικα μοντέλα", "είναι δηλώσεις που δε βοηθάνε γενικά τη Δημοκρατία", είπε ο κύριος Βασιλειάδης».

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Κοιτάξτε, η ιστορία των Τεμπών είναι κάτι το ιδιαίτερο. Χάθηκαν νέα παιδιά. Δεν ξέρω τι λέει ο κύριος Σπίρτζης. Αν ήταν το δικό του παιδί, δεν ξέρω αν θα αντιδρούσε έτσι ο κύριος Σπίρτζης. Ως εκ τούτου, εγώ σκεπτόμενος τις στιγμές αυτές που έζησαν οι άνθρωποι αυτοί και σκεπτόμενος ότι θα μπορούσε να ήταν και το δικό σας, αλλά και το δικό μου παιδί. Νέα παιδιά, που ταξιδεύουν με τα τρένα. Από τη στιγμή που την επόμενη ημέρα -θα σας θυμίσω το πρωί, ο κύριος Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει να επισκεφτεί τον σταθμό στη Θεσσαλονίκη και να εγκαινιάσει το νέο σύστημα λειτουργίας στα τρένα- και ήταν, ας μου επιτραπεί η έκφραση, λίγο τυχερός, διότι φανταστείτε να είχε γίνει και να γίνει μετά το δυστύχημα. Θα έπεφτε η κυβέρνηση, δεν υπήρχε περίπτωση. Ήταν λίγο τυχερός. Εντάξει».

Δημήτρης Τάκης: «Εσείς τη δήλωση του κυρίου Κασσελάκη την προσυπογράφετε; Γιατί -»

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Εγώ την προσυπογράφω, ναι».

Δημήτρης Τάκης: «Ότι υπουργοί σκότωσαν παιδιά;»

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Την προσυπογράφω γιατί σκοτώθηκαν - τώρα δεν πήγαν οι υπουργοί να σκοτώσουν, οι παραλείψεις των υπουργών σκότωσαν τα παιδιά. Δεν πήγαν οι υπουργοί να σκοτώσουν παιδιά, για το όνομα του Θεού. Γιατί, είπα εγώ ότι -αγαπητέ μου Δημήτρη τόσο που γνωριζόμαστε- ότι οι βουλευτές σκότωσαν τον κόσμο; Οι παραλήψεις».

Χριστίνα Κοραή: «Κύριε Κουρουμπλή, με την ίδια λογική, υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έκαψαν τον κόσμο στο Μάτι;»

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Μα, γιατί, δεν μας το είπαν αυτό, κυρία Κοραή;»

Χριστίνα Κοραή: «Εσείς θέλω να μου πείτε».

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Κοιτάξτε, άλλες οι συνθήκες εκείνες, άλλες είναι οι - διαφορετικά ζητήματα».

Χριστίνα Κοραή: «Πώς είναι διαφορετικά; Κάηκαν οι άνθρωποι, απανθρακώθηκαν 104 άνθρωποι».

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Θέλουμε να τονίσουμε τις παραλείψεις και σε τελική ανάλυση, εγώ συμπονώ κάθε άνθρωπο -και εκείνους τους ανθρώπους και εκείνους τους συγγενείς και εκείνους τους γονείς-, ήταν μια πολύ άτυχη στιγμή και για αυτούς, πολύ άτυχη και για την κυβέρνηση (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ, για την πυρκαγιά στο Μάτι). Από εκεί και πέρα κρίθηκε και αυτό το ζήτημα».