Για την ανάγκη να αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες, μίλησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Αχαΐας στην Πάτρα. Ο υπουργός ανέφερε πως, καθώς η οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί, ο στόχος θα πρέπει να είναι οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και ο ανταγωνισμός.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «προχωρούμε συνδυάζοντας δύο πράγματα, την δημοσιονομική σύνεση και την φιλοεπιχειρηματική πολιτική και με αυτό τον τρόπο θα προχωρήσουμε και το 2025». Παράλληλα, σημείωσε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά μπορούν να γίνουν κι άλλα ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, είπε ότι «πρέπει, μέσω του ΕΣΠΑ, να στηρίξουμε πιο πολύ και με πιο χειροπιαστό τρόπο τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, για να αντιμετωπίσουμε σε μία πιο μόνιμη βάση το πρόβλημα του ισοζυγίου πληρωμών».

Μιλώντας για την καινοτομία, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «πρόσφατα πέρασε ένας νόμος σε σχέση με τα κίνητρα για την καινοτομία και τις συγχωνεύσεις, που είναι ο πιο προωθημένος νόμος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι δίνοντας ευκαιρίες στους επιχειρηματίες, θέλουμε να γίνουμε μία χώρα ευκαιριών».

Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέδειξε την αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα τα τελευταία πεντέμιση χρόνια, κάτι που αναδεικνύουν και τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, της Eurostat, του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών οργανισμών. «Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη αύξηση επενδύσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή 64%» και πρόσθεσε: «Όμως, δεν έχουμε φθάσει το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις επενδύσεις. Ήμασταν όμως στο 11%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 21% και τώρα έχουμε φτάσει στο 17%. Η πορεία είναι σίγουρα θετική και αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς παρατηρητές».

Ραγδαία αύξηση των εξαγωγών και των θέσεων εργασίας

«Οι εξαγωγές μας ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας είναι υπερδιπλάσιες πλέον σε σχέση με το 2008 και αυτό κάτι σημαίνει για το παραγωγικό μοντέλο. Οι καταθέσεις ήταν περίπου 145 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 και τώρα είναι περίπου 195 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή είναι 50 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω», ανέφερε ο υπουργός.

«Σε μία χώρα περίπου 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν δημιουργηθεί μέσα σε 5,5 χρόνια μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας. Αυτό δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε αυτόματο και έγινε γιατί ακολουθούμε μία οικονομική πολιτική που δεν διεκδικεί βραβείο Νόμπελ στην οικονομία, αλλά σίγουρα είναι μία οικονομική πολιτική που εφαρμόζει πετυχημένες διεθνείς και κυρίως ευρωπαϊκές πρακτικές. Με την δημοσιονομική σύνεση και το άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα μπορούμε την ίδια στιγμή να πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να έχουμε πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μήνυμα εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές

Μιλώντας για την δημοσιονομική σύνεση, είπε ότι «προσπαθούμε σταθερά να έχουμε νοικοκυρεμένο προϋπολογισμό και νοικοκυρεμένη δημοσιονομική πολιτική» συμπληρώνοντας:

«Εφαρμόζοντας από το 2019 μία τέτοια πολιτική κατορθώσαμε, μεταξύ των άλλων, να πάρουμε πέρσι την επενδυτική βαθμίδα. Επίσης, μόνο για τα δανεικά που πήραμε πέρυσι χάρη στην επενδυτική βαθμίδα, μπορέσαμε και εξοικονομήσαμε 800 εκατομμύρια ευρώ για τους Έλληνες φορολογούμενους σε επίπεδο δεκαετίας. Και επειδή ακριβώς έχουμε αυτή τη δημοσιονομική πολιτική, στέλνουμε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές και τους επενδυτές διεθνώς και έτσι αρχίζει να μπαίνει και πάλι η Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη».

Επίσης πρόσθεσε ότι «Έχουμε μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες και η Ελλάδα, ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές, έχει φτάσει πια επιτέλους στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι ένα μήνυμα ανταγωνιστικότητας για την ελληνική οικονομία».

Έργα ανάπτυξης στην Αχαΐα

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται να υλοποιηθούν στην Αχαΐα και στην Πάτρα. Όπως είπε, «μέχρι το τέλος του 2025 θα ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Πατρών - Πύργου, που είναι και δέσμευση του πρωθυπουργού», ενώ αναφερόμενος στο έργο του σιδηρόδρομου, σημείωσε ότι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη συναίνεση όλων των φορέων, θα προχωρήσει.

Όπως τόνισε, «η Πάτρα, με ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, θα μπει πιο δυναμικά στον εμπορικό και επιχειρηματικό χάρτη». Ακόμη, ανέφερε ότι «στο λιμάνι της Πάτρας θα προχωρήσουν δύο διαφορετικά έργα», τα οποία είναι οι υποδοχές κρουαζιερόπλοιων που θα ενισχύσουν την τουριστική κίνηση και η μαρίνα για «μέγκα γιοτ».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «το πανεπιστήμιο μπορεί να γίνει και γίνεται ολοένα και περισσότερο κύτταρο ανάπτυξης, ιδιαίτερα αν προχωρήσουν ακόμη περισσότερο προγράμματα καινοτομίας και συνεργασίας με τις επιχειρήσεις».

Όσον αφορά το αεροδρόμιο του Αράξου, είπε ότι «με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του υπερταμείου θα ενταχθεί στο πακέτο των 22 μικρών περιφερειακών αεροδρομίων που θα προχωρήσουν μπροστά με σύμβαση παραχώρησης, όπως έγινε και με τα προηγούμενα 14 αεροδρόμια, τα οποία άλλαξαν άρδην εικόνα».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «είναι πάντοτε χρήσιμο να μένουμε σε ένα δρόμο σοβαρότητας και υπευθυνότητας σε ένα δρόμο κοινής λογικής και διαλόγου».