Την ανάγκη να μην οδηγήσει το θέμα των επισυνδέσεων σε ακραίες καταστάσεις λαϊκισμού υπογράμμισε ο Κώστας Βλάσης, ενώ μέσα από «tomanifesto» εξήρε τον Γρηγόρη Δημητριάδη για την παραίτησή του, που συνιστά πράξη πολιτικής ευθύνης, η οποία σπανίζει στις μέρες μας. Ο βουλευτής Αρκαδίας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό αναφέρθηκε και στις δράσεις για την πορεία της Μεγαλόπολης προς την ευημερία και την ανάπτυξη.

 

Στη Βίκυ Πολύζου

 

Τι αλλάζει, κύριε Βλάση, στο πολιτικό σκηνικό από την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολούθησε για κάποιο διάστημα το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη;

Η υπόθεση του λάθους και του ελλιπούς χειρισμού από πλευράς ΕΥΠ της νόμιμης επισύνδεσης της τηλεφωνικής γραμμής του κ. Ανδρουλάκη δημιουργεί συνθήκες πόλωσης και έντασης στο πολιτικό σκηνικό. Η εξέλιξη αυτή, όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις λαϊκισμού. Πρώτη η κυβέρνηση είναι αυτή που θέλει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, πράττει και θα πράξει τα δέοντα προς την κατεύθυνση αυτήν. Δεν είναι, όμως, ούτε θεμιτό ούτε και συμφέρον για την πατρίδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θυσιάσουν θεσμούς αυτοπροστασίας και άμυνας της χώρας μας στον βωμό των μικροπολιτικών στοχεύσεών τους. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από σταθερότητα και εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα αυτό να αντιμετωπιστεί στη σωστή του διάσταση και να μη γίνει αφορμή για την προώθηση εντυπώσεων και μικροπολιτικών συμφερόντων. Από την πλευρά μας, θα το τονίσω άλλη μια φορά, επιμένουμε στο «όλα στο φως»!

 

Πώς κρίνετε την αντίδραση του πρωθυπουργού που αποδέχθηκε τις δύο παραιτήσεις και άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέδειξε άλλη μια φορά και σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα γρήγορα αντανακλαστικά, από την πρώτη μάλιστα στιγμή που ενημερώθηκε για το ζήτημα του λάθους και του ελλιπούς χειρισμού της ΕΥΠ, σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση της τηλεφωνικής γραμμής του κ. Ανδρουλάκη. Αναγνώρισε με αυτόν τον τρόπο τη σημαντική πολιτική διάσταση του θέματος. Η αποδοχή των παραιτήσεων του διοικητή της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα του γραφείου του πρωθυπουργού αποδεικνύει την πολιτική του υπευθυνότητα και την πρόθεσή του για πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης αυτής. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση συμφώνησε αμέσως στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου να μπορέσει να διερευνηθεί υπό τις κατάλληλες συνθήκες το ζήτημα. Είναι σαφές ότι κάποιες φορές υπάρχει διάσταση μεταξύ του νομικά και του πολιτικά ορθού, γι’ αυτό και επιλέγουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα θεσμικά, προωθώντας παράλληλα τις απαραίτητες βελτιωτικές προτάσεις για την επιχειρησιακή επάρκεια και τον έλεγχο της ΕΥΠ.

 

Ποιος είναι ο στόχος του Παύλου Πολάκη, ο οποίος πρότεινε την αντικατάσταση της ΕΥΠ;

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τις επιδιώξεις των μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του κ. Πολάκη. Θεωρώ, όμως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω δηλώσεων ή τοποθετήσεων τους, προάγουν ή επικροτούν αμφιλεγόμενες πρακτικές και κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με την περίφημη φράση περί ελέγχου των «αρμών της εξουσίας», που είχε κάνει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι τους στηρίζουμε και εργαζόμαστε για την ενίσχυσή τους.

 

Επηρεάζουν, κύριε Βλάση, και τα κυβερνητικά σχέδια οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις; Μπορεί να ανατραπεί ο σχεδιασμός για εκλογές στο τέλος της τετραετίας;

Η ευθύνη της απόφασης για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει τίποτα να κρύψει και σύντομα όλα τα ερωτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα απαντηθούν με θεσμικό τρόπο. Εν μέσω μίας πρωτόγνωρης διεθνούς αστάθειας με έντονες πληθωριστικές τάσεις, που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και με δεδομένη τη μόνιμη επαγρύπνηση που επιβάλλει η απρόβλεπτη στάση της τουρκικής ηγεσίας, η πατρίδα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα και ισχυρή κυβέρνηση. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αίσθημα ευθύνης και προτάσσοντας το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, έχει επιλέξει να απέχει από κινήσεις που εξυπηρετούν μικροπολιτικά συμφέροντα και να εξαντλήσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της κυβέρνησης. Είχαμε στο παρελθόν πολλές ευκαιρίες, με ιδιαίτερα ευνοϊκές δημοσκοπήσεις για την παράταξή μας, να κάνουμε εκλογές, αλλά δεν το κάναμε. Για εμάς κάθε μέρα που περνά είναι ημέρα παραγωγής έργου προς όφελος της Ελλάδας.

 

Αποτελεί πλήγμα η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη;

Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, παραιτήθηκε δείχνοντας εξαιρετική πολιτική ευθιξία και αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, καθώς η ΕΥΠ υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Γρηγόρης Δημητριάδης είχε άριστη συνεργασία με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, συνδράμοντας καίρια στον συντονισμό και στην αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Ηταν και είναι ένα άκρως ικανό και άξιο στέλεχος. Ανταποκρίθηκε άριστα στα καθήκοντα μιας εξαιρετικά απαιτητικής θέσης και με την απόφασή του θέλησε να βάλει τέλος στο κλίμα τοξικότητας, που εδώ και καιρό η αντιπολίτευση έχει αναπτύξει γύρω από το πρόσωπό του με απώτερο στόχο την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Η παραίτηση είναι πράξη πολιτικής ευθύνης, που δεν συνηθίζεται στην εποχή μας.

 

Πώς είναι η καθημερινότητα των συμπολιτών σας, μετά και τα μέτρα για τον περιορισμό των λιγνιτικών μονάδων;

Η κυβέρνησή μας αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή ότι η Μεγαλόπολη και οι κάτοικοί της στήριξαν για δεκαετίες την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας, γι’ αυτό και οδηγούμε τη Μεγαλόπολη με συντονισμένες ενέργειες σ’ ένα αύριο με ευημερία και ανάπτυξη. Φυσικά και η ζωή των ανθρώπων αυτών επηρεάζεται άμεσα από τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής δραστηριότητας ήταν συνδεδεμένο με τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Μέσω, όμως, του Εθνικού Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, του πρώτου που κατατέθηκε από χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουμε εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους που θα διασφαλίσουν τον ομαλό μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής, πάντα με προτεραιότητα τους κατοίκους της. Το γεγονός ότι η Μεγαλόπολη έγινε η πρώτη πόλη της Πελοποννήσου που αποκτά δίκτυο φυσικού αερίου, αλλά και τα αυξημένα κίνητρα και τα υψηλά ποσοστά επιχορηγήσεων για επενδύσεις επιβεβαιώνουν τις προθέσεις μας. Επί του παρόντος, πάντως, και λόγω της γενικότερης παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, τα λιγνιτωρυχεία συνεχίζουν κανονικά και απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, κάτι που μας δίνει χρόνο για να προετοιμάσουμε ακόμη καλύτερα το νέο παραγωγικό μοντέλο της περιοχής.

 

Η Ελλάδα απαλλάσσεται στις 20 Αυγούστου οριστικά από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Θα ανοίξει ο δρόμος για νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας;

Με την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας κάνουμε πράξη ακόμη μία δέσμευση της κυβέρνησής μας και συνάμα πετυχαίνουμε έναν σπουδαίο εθνικό στόχο. Η εξέλιξη αυτή θα φέρει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία, τα οποία θα φτάσουν άμεσα και στους ίδιους τους πολίτες. Η θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές θα ενισχυθεί σημαντικά, ενώ θα δοθεί και πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική της πατρίδας μας, γεγονός που θα ευνοήσει την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Επιπλέον, αυξάνεται στην πράξη ο βαθμός ελευθερίας στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής μας, πάντα στο πλαίσιο των κανόνων που ισχύουν και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Το πολυεπίπεδο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησής μας αναγνωρίζεται και η Ελλάδα όχι μόνο παύει πλέον να αποτελεί τον «αποδιοπομπαίο τράγο» της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις γίνεται παράδειγμα προς μίμηση.

 

Οι Τούρκοι εργαλειοποιούν, άλλη μία φορά, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όπως διαπιστώνουμε και με την οικογένεια των Σύριων στον Εβρο. Πώς μπορεί να λύσει η κυβέρνηση το πρόβλημα;

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η κυβέρνηση αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας έχουν επιδείξει τεράστια ευαισθησία στην προστασία της ζωής των ανθρώπων αυτών, κάτι που έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Οι αμέτρητες επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο αποδεικνύουν στην πράξη την υπεύθυνη στάση που τηρούμε. Ωστόσο, το προσφυγικό/μεταναστευτικό δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί η χώρα μας να επιλύσει μόνη της, ειδικά από τη στιγμή που βλέπουμε μία οργανωμένη προσπάθεια εργαλειοποίησής του από την Τουρκία. Απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς οι εταίροι μας δεν πρέπει να ξεχνούν πως τα σύνορα της πατρίδας μας είναι και δικά τους σύνορα. Το βέβαιο είναι πως η Ελλάδα δεν θα πάψει να δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπό της καθιστώντας, όμως, σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι», κάτι που αποδείξαμε τόσο στον Εβρο ειδικά τον Φεβρουάριο του ’20 όσο και στο Αιγαίο.

 

Πόσο σας ανησυχεί η έξοδος του «Αμπντουλαχμίντ Χαν» στη Μεσόγειο για γεωτρήσεις;

Βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση και παρακολουθούμε προσεκτικά τις κινήσεις της Τουρκίας, όπως το πράξαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά όλες τις προκλήσεις. Σε κάθε πρόκληση απαντάμε με αποφασιστικότητα πάντα βασιζόμενοι στο Διεθνές Δίκαιο. Η συχνότητα και η ένταση των τουρκικών προκλήσεων αυξάνεται ανάλογα με τις μικροπολιτικές στοχεύσεις της τουρκικής ηγεσίας κι εμείς οφείλουμε να τις διαχειριστούμε με ψυχραιμία. Η στήριξη των εταίρων μας εκφράζεται σε κάθε ευκαιρία κι αυτό είναι αποτέλεσμα του διπλωματικού μαραθωνίου, στον οποίο τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν επιδοθεί τα τελευταία χρόνια. Επιδιώκουμε αταλάντευτα την ειρήνη, τη σταθερότητα στην περιοχή και τις σχέσεις καλής γειτονίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιστούμε στο ακέραιο την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα.

 

Αυξήθηκαν, κύριε Βλάση, τα κρούσματα του κορωνοϊού. Δεν θα ξεμπερδέψουμε με την πανδημία; Ποια είναι η άποψή σας και ως ιατρός;

Η όποια αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε σε συγκεκριμένα διαστήματα έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με τη θερινή χαλάρωση, γεγονός που είναι κατανοητό μετά την κόπωση που επέφεραν τα περιοριστικά μέτρα των τελευταίων δυόμισι ετών, αλλά και με την αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας παράλλαξης του ιού. Το θετικό είναι ότι το σύστημα υγείας δεν πιέζεται, καθώς η πλειονότητα των εισαγωγών αφορά στις απλές κλίνες και όχι στις κλίνες ΜΕΘ, κι αυτό το χρωστάμε σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος. Είναι, όμως, δεδομένο πως ο κορωνοϊός δεν έχει τελειώσει και θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση εν όψει του φθινοπώρου, όταν η σταδιακή μεταφορά των δραστηριοτήτων μας σε κλειστούς χώρους θα ευνοεί παραπάνω τη μετάδοση του ιού. Ωστόσο, δεν χρειάζεται πανικός. Θα είναι διαθέσιμα και τα νέα εμβόλια που θα μας παρέχουν την απαραίτητη προστασία, υπάρχει πλέον και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για όσους νοσούν σοβαρότερα, ενώ και το εθνικό σύστημα υγείας είναι προετοιμασμένο. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, και ότι ως κοινωνία έχουμε πια την εμπειρία για το πώς μπορούμε μέσω αυξημένης ατομικής ευθύνης να διαχειριστούμε την κατάσταση αυτήν.

 

Είναι έτοιμο το ΕΣΥ να αντιμετωπίσει κάποια νέα πρόκληση και ενδεχόμενη αύξηση της πίεσης;

Η κυβέρνησή μας έχει ενισχύσει το ΕΣΥ τόσο σε επίπεδο δομών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2019 παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ για να φτάσουμε σήμερα στις 1.300, ενώ και το υγειονομικό προσωπικό πολλαπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει να ενισχύεται. Στην προσπάθεια αυτήν θα συμβάλλουν και οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων. Πλέον, διαθέτουμε την απαραίτητη εμπειρία για να αντιμετωπίσουμε την όποια νέα πρόκληση τόσο σε επίπεδο δομών όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Ποτέ, όμως, δεν θα πρέπει να βγάζουμε από την εξίσωση την ατομική και συλλογική ευθύνη. Εχει αποδειχθεί ότι η πρόληψη είναι το πρώτο και ίσως το σημαντικότερο ανάχωμα στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.