«Η αξιολόγηση αποτελεί νομική υποχρέωση όλων των στελεχών της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών», τονίζει από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Βλάσης.
Ειδικότερα, ο νόμος ισχύει για όλους και η αξιολόγηση αποτελεί νομική υποχρέωση όλων των στελεχών της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Βλάσης, απαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη.
O κ. Συντυχάκης, με την επίκαιρη ερώτησή του, ζήτησε να σταματήσει άμεσα η παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο τριών εκπαιδευτικών στο Ηράκλειο Κρήτης, για τη συνδικαλιστική τους δράση και κατήγγειλε ότι έχει στηθεί «βιομηχανία διώξεων» ενάντια στο κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας, την οποία μάλιστα προκηρύσσει ο κλάδος των εκπαιδευτικών. Ο βουλευτής κατήγγειλε επίσης ότι η αξιολόγηση λειτουργεί ως εργαλείο εκφοβισμού των εκπαιδευτικών, «ώστε με τον φόβο, τις απειλές και τον αυταρχισμό να προχωρήσει η βάρβαρη αντιεκπαιδευτική πολιτική που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών, στο να υπάρχουν κενά Μάρτη μήνα, να ζουν οι εκπαιδευτικοί με πενιχρούς μισθούς και κομμένα δώρα για χρόνια, στην όξυνση των ταξικών φραγμών για τα παιδιά των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, όπως γίνεται με τα Ωνάσεια».
Η παραπομπή των εκπαιδευτικών αυτών, που κατείχαν θέσεις ευθύνης σε σχολικές μονάδες, καθορίζεται από το ν. 3528/2007 και το ν.2721/1999, όπου προβλέπεται ότι οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάγονται στις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, είπε ο υφυπουργός Παιδείας και υπογράμμισε ότι δεν είναι επιλογή το εάν θα εφαρμοστεί ο νόμος αλλά είναι καθήκον της Πολιτείας να τον τηρεί. Ο κ. Βλάσης είπε ότι μέχρι τις 31/12/2024 είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αξιολόγησης σε 7.978 στελέχη και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε 7.481 εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή συνολικά για 15.459 εκπαιδευτικούς. «Αυτό δείχνει και την αποφασιστικότητα του υπουργείου αλλά και την ευρεία αποδοχή της αξολόγησης από τον ίδιο τον εκπαιεδευτικό κόσμο», σημείωσε ο υφυπουργός Παιδείας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει σθεναρά, καθαρά και χωρίς αστερίσκους, την αξιολόγηση γιατί χωρίς αξιολόγηση απλώς αναπαράγουμε τις αδυναμίες του παρελθόντος¨».
Εργαλείο βελτίωσης
«Η αξιολόγηση δεν είναι πειθαρχικός μηχανισμός αλλά είναι εργαλείο βελτίωσης», απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας και σημείωσε: «Εμείς εφαρμόζουμε τον νόμο, έχοντας στο μυαλό μας ένα σχολείο ανοιχτό, δημοκρατικό, αξιόπιστο με επίκεντρο τον μαθητή. Το σύγχρονο σχολείο οφείλει και πρέπει πάντα και να αξιολογείται και να ενισχύεται».